Το αρχικό μέσο που συστήνεται ως θεραπευτική παρέμβαση σε περιπτώσεις αλλεργικής ρινίτιδας, επιπεφυκίτιδας και άσθματος είναι η προσπάθεια αποφυγής του υπεύθυνου αλλεργιογόνου, κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο να επιτευχθεί.
Η Αλλεργιολόγος Παίδων & Ενηλίκων, Σοφία Β. Κωστούδη μας δίνει χρήσιμες οδηγίες για την αποφυγή των ολοετών, καθώς και των εποχικών αλλεργιογόνων.
- Αποφυγή επιθηλίων γάτας, σκύλου
Η απομάκρυνση του κατοικίδιου είναι η πλέον αποτελεσματική μέθοδος, αλλά πρόκειται για μία απόφαση που μπορεί να συνοδεύεται από έντονη ψυχολογική φόρτιση και να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί. Άλλωστε, τα αλλεργιογόνα (ειδικά της γάτας) μπορεί να παραμένουν στο χώρο μέχρι και 4-6 μήνες μετά την απομάκρυνση. Βέβαια, ακόμη και αν τα άτομα πάρουν τη δύσκολη απόφαση να αποχωριστούν τον αγαπημένο τετράποδο φίλο τους, έκθεση στα αλλεργιογόνα μπορεί να υπάρχει και στο σχολείο, στη δουλειά, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου συνυπάρχουν με ιδιοκτήτες άλλων κατοικίδιων.
Αν το κατοικίδιο παραμείνει στην οικογένεια προτείνεται τουλάχιστον να κρατηθεί εκτός υπνοδωματίων και αν γίνεται εκτός σπιτιού. Στο σπίτι πρέπει να απομακρυνθούν χαλιά και να αντικατασταθούν από επιφάνειες που πλένονται εύκολα, ενώ και το πλύσιμο του ζώου 2 φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει την έκθεση στα αλλεργιογόνα του.
- Αποφυγή ακάρεων
Τα ακάρεα ζουν όπου βρίσκονται τα νεκρά μας κύτταρα, γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά δύσκολη η αποφυγή τους. Μπορεί να μειωθεί η έκθεση αν απομακρυνθούν από το σπίτι χαλιά με παχύ πέλος και μοκέτες και αντικατασταθούν από επιφάνειες που πλένονται εύκολα. Τα κλινοσκεπάσματα συστήνεται να πλένονται σε υψηλή θερμοκρασία και σε εβδομαδιαία βάση.
Επιπλέον, όσο λιγότερα μαξιλάρια, πιο λεπτές κουρτίνες, λιγότερα έπιπλα, διακοσμητικά και βιβλία υπάρχουν στο χώρο τόσο μικρότερη είναι η έκθεση στα ακάρεα. Τα έπιπλα θα πρέπει να καθαρίζονται με υγρό πανί και το σπίτι πρέπει να σκουπίζεται με ηλεκτρική σκούπα. Αυτά πρέπει να γίνονται σε ώρες που το άτομο με αλλεργία στα ακάρεα απουσιάζει από το σπίτι, αν βέβαια αυτό είναι δυνατόν. Ο περιορισμός της υγρασίας με τη χρήση αφυγραντήρα μπορεί να μειώνει τη συγκέντρωση των ακάρεων, αν και ακόμη και η υγρασία που παραμένει σε υφάσματα και έπιπλα μπορεί να αρκεί για την επιβίωσή τους.
- Αποφυγή μυκήτων
Σε περίπτωση αλλεργίας από μύκητες (μούχλα) μπορούν να δοθούν οδηγίες αποφυγής που περιλαμβάνουν το τακτικό καθάρισμα μπάνιου, κουζίνας και αποθήκης καθώς και την απομάκρυνση σημείων εμφανούς υγρασίας με διάλυμα χλωρίνης. Μπορεί να είναι επιβοηθητική και η μείωση της υγρασίας εντός σπιτιού, ενώ όπως και για την αποφυγή ακάρεων προτείνεται η απομάκρυνση χαλιών με παχύ πέλος και μοκετών και να αντικατασταθούν από επιφάνειες που πλένονται εύκολα.
Αποφυγή εποχικών αλλεργιογόνων
Μπορεί οι εποχικές αλλεργίες του αναπνευστικού (αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα, άσθμα) να απασχολούν για μικρές χρονικές περιόδους, αλλά τα συμπτώματα μπορεί να είναι έντονα και βασανιστικά. Η αποφυγή των γυρεόκοκκων (εποχικά αλλεργιογόνα από γρασίδια, ελιά, κυπαρίσσι, περδικάκι) δεν είναι εύκολη υπόθεση ειδικά στη Μεσόγειο.
Συστήνεται η αποφυγή κυκλοφορίας μεσημέρι και νωρίς το βράδυ που είναι σε μεγαλύτερη συγκέντρωση οι γύρεις και ειδικά σε μέρες με αέρα. Καλό είναι να διατηρούνται κλειστά τα παράθυρα σε σπίτι και αυτοκίνητο και να χρησιμοποιείται κλιματιστικό αφού έχει γίνει συντήρηση. Η “μπουγάδα” δεν πρέπει να αφήνεται να στεγνώσει σε εξωτερικό χώρο, για να μειωθεί η έκθεση σε γύρεις, ενώ με την είσοδο στο σπίτι το άτομο πρέπει να κάνει μπάνιο για την απομάκρυνση γύρεων από σώμα και μαλλιά και να αλλάζει ρούχα.
Ακριβώς όμως επειδή η αποφυγή αλλεργιογόνων δεν είναι εύκολη υπόθεση, η εκτίμηση από έναν Αλλεργιολόγο μπορεί να βοηθήσει, γιατί η λύση της απευαισθητοποίησης μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική για τους ασθενείς που έχουν συμπτώματα από το αναπνευστικό.
Από την Αλλεργιολόγο Παίδων & Ενηλίκων, Σοφία Β. Κωστούδη (www.kostoudi.gr)