Το 2015, όπως όλα δείχνουν, θα τι υποδεχτούμε με πολύ κρύο και χιόνια. Μπορεί μέσα στο σπίτι να υπάρχει θαλπωρή και ζεστασιά, τι κάνουμε όμως αν είμαστε έξω και το θερμόμετρο δείχνει κάτω από μηδέν βαθμούς; Η ειδική στον καιρό και στην παγωνιά συνεργάτις μας Σούζι Κρυουλιάρα μας δίνει συμβουλές για να ανταπεξέλθουμε στο κρύο και να μην γίνουμε χιονάνθρωποι!
1. Ξεχάστε το αλκοόλ. Όσο και αν νομίζετε ότι θα σας ζεστάνει, οι ειδικοί λένε ότι το μόνο που θα καταφέρει είναι να σας φέρει λήθαργο σε συνδυασμό με την παγωνιά. Αυτό όμως είναι αρκετά επικίνδυνο για τη λειτουργία της καρδιάς.
2. Διατηρήστε τη φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος. Επειδή μεγάλο μέρος της θερμότητας χάνεται από το κεφάλι, φορέστε σκούφο ή καπέλο. Μην ξεχνάτε τα γάντια, γιατί δεν θέλετε να χαιρετήσετε -μέρες που είναι- τον ωραίο σας γείτονα και τα χέρια σας να είναι πιο κρύα από του χιονάνθρωπου… Βάλτε ένα κασκόλ και καλύψτε τη μύτη, τα αυτιά και το λαιμό σας.
3. Μην φοράτε ένα πουλόβερ χοντρό. Φορέστε πολλά λεπτά. Αν μοιάζετε με τον Άγιο Βασίλη ή τη γυναίκα του, κανείς δεν θα σας παρεξηγήσει.
4. Αν βραχείτε, αλλάξτε αμέσως. Οι μαμάδες και οι γιαγιάδες σας δεν κουβαλούν πάντα ένα τσαντάκι με ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια; Κάντε το κι εσείς. Ένα ζευγάρι κάλτσες, μια μπλούζα, ένα κολάν, μποτάκια, δεν σας κάνει κόπο να τα κουβαλάτε. Σωστά;
5. Αν κρυώνετε υπερβολικά και νιώθετε τα πόδια σας παγωμένα, αρχίστε τα ελαφρά πηδηματάκια. Αν δεν δείτε αποτέλεσμα αρχίστε να τρέχετε. Ελαφρύ τζόκινγκ, δεν χρειάζεται να ιδρώσετε.
6. Αν πάσχετε από την καρδιά σας και έχετε πρόβλημα με το αναπνευστικό σας, προσπαθήστε να μην βγείτε έξω. Δεν πρέπει να εκτίθεστε απότομα σε χαμηλές θερμοκρασίες.
7. Μην περπατάτε πάνω σε πάγο και αν δείτε ότι ο δρόμος γλιστράει, κρατηθείτε ή προχωρήστε με προσοχή. Εννοείται ότι πρέπει να φοράτε παπούτσια που δεν γλιστρούν και όχι δωδεκάποντη γόβα!
8. Αν δείτε κάποιον να πέφτει, μην προσπαθήσετε να τον συγκρατήσετε. Το πιο πιθανό είναι ότι θα σας παρασύρει. Ούτε να τον μετακινήσετε αν δείτε ότι πονάει πολύ. Κρίνοντας και κάνοντας.
9. Να θυμάστε ότι τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Δεν χρειάζεται να βγάλετε τα παιδιά έξω όλη μέρα. Λίγη ώρα αρκεί για να χαρούν το χιόνι. Και αν η πεθερά επιμένει να πάει για ψωμί στο φούρνο, μην την αφήσετε. (Και θα πέσει και θα φωνάζει ότι δεν την βοηθάτε και εκείνη τρέχει για όλα!)
10. Αν κάποιος έχει ανεξέλεγκτο ρίγος, χαμηλή συχνότητα αναπνοής, κρύο και ωχρό δέρμα, αδύναμο καρδιακό παλμό, διαταραχή του λόγου ή της συνείδησης, ενδέχεται να έχει πάθει υποθερμία. Το ωχρό και λευκό δέρμα είναι σύμπτωμα κρυοπαγήματος. Και στις δύο περιπτώσεις καλέστε άμεσα ιατρική βοήθεια. Παράλληλα δώστε τις πρώτες βοήθειες. Αφαιρέστε τα βρεγμένα ρούχα, μεταφέρετε τον πάσχοντα σε ζεστό περιβάλλον, καλύψτε τον με κουβέρτες, τόσο στο σώμα όσο και στο κεφάλι.
11. Μην ξεχνάτε τους συνανθρώπους σας που έχουν ανάγκη. Αρκετοί Δήμοι έχουν φροντίσει ώστε να προσφέρουν βοήθεια και στέγη σε άστεγους. Ενημερώστε αν δείτε κάποιο περισταστικό.
12. Πείτε «χρόνια πολλά» με το καλύτερό σας χαμόγελο. Μπορεί να μην ζεστάνει το σώμα εκείνου που θα το πείτε, θα ζεστάνει -μέρες που είναι- την καρδιά του.
Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους!
Από τη συντακτική ομάδα του
mydoctors.gr