Κάθε χρόνο περισσότερες από 20.000 κολεκτομές πραγματοποιούνται στην Ελλάδα προς αντιμετώπιση διαφόρων καλοήθων και κακοήθων προβλημάτων για το παχύ έντερο.
Οι ασθένειες για την συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνουν μία μεγάλη γκάμα όπως: καρκίνο του παχέως εντέρου, πολύποδες, φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (Crohn και ελκώδης κολίτιδα), στενώσεις και εκκολπωμάτωση παχέoς εντέρου.
Ο κλασσικός παραδοσιακός τρόπος είναι η διενέργεια της κολεκτομής μέσω μίας μεγάλης τομής στην κοιλιακή χώρα με μέσο όρο παραμονής στο νοσοκομείο 7 ημερών και πλήρη ανάνηψη σε 6 εβδομάδες.
Η λαπαροσκοπική επέμβαση για το παχύ έντερο περιλαμβάνει 4 ή 5 οπές, μέσω των οποίων γίνεται η είσοδος των χειρουργικών εργαλείων και μία μικρή τομή στο κατώτερο μέρος της κοιλιακής χώρας για αφαίρεση του παρασκευάσματος.
Τα πλεονεκτήματα από αυτή την επέμβαση είναι:
- Λιγότερος πόνος
- Μικρότερη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο (4 ημέρες)
- Ταχύτερη σίτιση
- Γρηγορότερη λειτουργία του παχέως εντέρου
- Ταχύτερη επιστροφή στον καθημερινό τρόπο ζωής
- Καλύτερο κοσμητικό αποτέλεσμα
Βέβαια αν και οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις έχουν πολλά πλεονεκτήματα, αρκετοί ασθενείς δεν δύνανται να είναι υποψήφιοι για αυτή την επέμβαση, πράγμα που το κρίνει ο ίδιος ο χειρουργός συνεκτιμώντας όλους τους παράγοντες που επιδρούν στον ασθενή.
Οι παράγοντες αυτοί αφορούν είτε τη γενική κλινική εικόνα του ασθενούς είτε τους τοπικούς παράγοντες της νόσου που καθιστούν ανέφικτη τη λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της νόσου όπως: παχυσαρκία, ιστορικό προηγούμενων κοιλιακών επεμβάσεων που έχουν δημιουργήσει ισχυρές συμφύσεις, μεγάλοι όγκοι κά.
Επίσης με τη βοήθεια αυτής της μεθόδου ελαττώνεται και το ποσοστό δημιουργίας μόνιμων παρά-φύση στομιών, καθ’ότι με τη λαπαροσκόπηση δίνεται η δυνατότητα της καλύτερης επισκόπησης και παρασκευής του ορθού και του σφικτηριακού μηχανισμού, ο οποίος μπορεί να διατηρηθεί με νέες τεχνικές όπως (APPΕAR και κολοπρωκτική αναστόμωση).
Aπο τον γενικό χειρουργό Δημήτρη Βουγιουκλάκη