Ο ρόλος της Ρομποτικής στην Ουρολογία

ΣΚΡΙΑΠΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

30 Ιουνίου, 2024

Τις τελευταίες δεκαετίες, υπάρχει μια ολοένα αυξανόμενη προσπάθεια για τη βελτίωση των χειρουργικών αποτελεσμάτων. Δεδομένων των πλεονεκτημάτων που έχει προσφέρει η ρομποτική σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, από την κατασκευή οχημάτων έως και την εξερεύνηση του διαστήματος, τα ρομπότ έχουν επισημανθεί από πολλούς ως απαραίτητα για συνεχείς βελτιώσεις στη χειρουργική.

Ο Χειρουργός Ουρολόγος Κωνσταντίνος Σκριάπας μας μιλά για τη χειρουργική εξέλιξη που συμβαδίζει με την εξέλιξη της τεχνολογίας, αλλά και με το όραμά του για τη χειρουργική ακριβείας στην Ουρολογία.

Ρομποτική Τεχνολογία

Η ρομποτική τεχνολογία, ενισχύει τη χειρουργική επέμβαση μέσω βελτιωμένης ακρίβειας, σταθερότητας αλλά και επιδεξιότητας.

Οι ελάχιστα χειρουργικές επεμβατικές διαδικασίες, χρησιμοποιούν τηλεχειριζόμενα ρομπότ που επιτρέπουν στον χειρουργό να εργαστεί μέσα στο σώμα του ασθενούς χωρίς να κάνει μεγάλες τομές.

Τα πλεονεκτήματα της Ρομποτικής Χειρουργικής

Η ρομποτική χειρουργική έχει αποδειχθεί ότι συντομεύει την παραμονή στο νοσοκομείο, μειώνει τα ποσοστά επιπλοκών και επιτρέπει στους χειρουργούς να εκτελούν πιο λεπτές εργασίες, σε σύγκριση με τις παραδοσιακές ανοιχτές χειρουργικές προσπελάσεις.

Αυτά τα οφέλη, ωστόσο, πρέπει να εξισορροπηθούν έναντι των αυξημένων διεγχειρητικών χρόνων, του τεράστιου οικονομικού κόστους και του αυξημένου φόρτου εκπαίδευσης που σχετίζεται με τις ρομποτικές τεχνικές. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας ανάλυσης κόστους-οφέλους φαίνεται να ποικίλλει ανάλογα με τη διαδικασία που διεξάγεται. Πράγματι, τα ισχυρότερα στοιχεία υπέρ της χρήσης του προέρχονται από τους τομείς της ουρολογίας και της γυναικολογίας.

Στο χειρουργείο του καρκίνου του προστάτη

Πιο συγκεκριμένα, στο χειρουργείο του καρκίνου του προστάτη, καθίσταται δυνατή, όπου φυσικά ενδείκνυται, η διατήρηση των νεύρων της στύσης καθώς και του μεγίστου μήκους της ουρήθρας, ενώ ταυτόχρονα είναι δυνατή η διατήρηση ανατομικών δομών της ελάσσονος πυέλου, αυξάνοντας πολύ τα ποσοστά πρώιμης εγκράτειας ούρων, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη διατήρηση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Ο σαφώς μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος, η άμεση κινητοποίηση του ασθενούς, η ταχύτερη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες, η ελαχιστοποίηση των λοιμώξεων, των μετεγχειρητικών κηλών και η ελαχιστοποίηση της πιθανότητας για μετάγγιση, είναι πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής. Ταυτόχρονα, με αυτό να είναι το πιο σημαντικό, τα ογκολογικά αποτελέσματα είναι εξαιρετικά, όπως αυτό αποδεικνύεται από όλες τις διεθνείς σειρές.

Στο χειρουργείο του νεφρού

Επίσης, η χρήση της ρομποτικής πλατφόρμας έχει αυξηθεί ραγδαία στη θεραπευτική νεφρική χειρουργική και ειδικά στις μερικές νεφρεκτομές. Στη διαδικασία της ρομποτικής νεφρεκτομής, η χρήση του ρομπότ οδηγεί σε λιγότερο πόνο, μικρότερες ουλές και απώλεια αίματος, συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο (μία έως δύο ημέρες) και σημαντικά ταχύτερο χρόνο αποκατάστασης από την παραδοσιακή, ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Οι ασθενείς είναι συνήθως σε θέση να επιστρέψουν στην κανονική τους δραστηριότητα μέσα σε δύο έως τέσσερις εβδομάδες.

Στο πλαίσιο της συνεχούς εξέλιξης και με γνώμονα πάντα την αναβαθμισμένη παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, το ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ προχώρησε στην εγκατάσταση του Ρομποτικού Μηχανήματος VERSIUS του Βρετανικού Οίκου CMR. Πρόκειται για το πρώτο και μοναδικό Ρομποτικό μηχάνημα στη Θεσσαλία που δίνει μοναδικές δυνατότητες στον χειρουργό για την εκτέλεση χειρουργείων με ακρίβεια χιλιοστών.

Συνεργάτης και Αναπληρωτής Διευθυντής της Ρομποτικής και Λαπαροσκοπικής Ουρολογικής Κλινικής είναι ο Δημήτριος Καραγιάννης PhD, FEBU. Τέλος, είναι δεδομένο ότι, η ρομποτική χειρουργική ήρθε για να μείνει, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε Θεσσαλικό επίπεδο.

 

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors Skriapas product versius 3 arm setup b top Ο ρόλος της Ρομποτικής στην Ουρολογία - Τις τελευταίες δεκαετίες, υπάρχει μια ολοένα αυξανόμενη προσπάθεια για τη βελτίωση των χειρουργικών αποτελεσμάτων. Δεδομένων των πλεονεκτημάτων που έχει προσφέρει η ρομποτική σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, από την κατασκευή οχημάτων έως και την εξερεύνηση του διαστήματος, τα ρομπότ έχουν επισημανθεί από πολλούς ως απαραίτητα για συνεχείς βελτιώσεις στη χειρουργική. Ο Χειρουργός Ουρολόγος Κωνσταντίνος Σκριάπας […]