γονιμότητα

Ο ρόλος της ηλικίας στη γυναικεία γονιμότητα

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

10 Μαΐου, 2021

Ο δυτικός τρόπος ζωής και η ενεργός συμμετοχή της γυναίκας στην κοινωνία, κυρίως τα τελευταία 200 χρόνια έδωσε στην γυναίκα πολλές αξίες και δυνατότητες, εις βάρος όμως του χρόνου που αφιέρωνε αποκλειστικά στη συζυγική εστία.

Όταν μια γυναίκα κοιτάξει πίσω στο χρόνο μπορεί να ανακαλύψει ότι κανείς δεν την προειδοποίησε για τον κίνδυνο να χάσει το τρένο της μητρότητας και να εμπλακεί σε ένα δύσκολο αγώνα για να αποκτήσει ένα παιδί. Είναι γνωστό ότι η ηλικία της γυναίκας παίζει ρόλο στη γονιμότητά της. Από τη γέννησή μας, είμαστε σχεδιασμένοι να αναπαραγόμαστε σε νεαρή ηλικία. Η σοφή Φύση δεν προέβλεψε όμως ότι οι γυναίκες θα σπούδαζαν, θα έκαναν καριέρα ή απλά θα επέλεγαν να καθυστερήσουν τη γονιμοποίησή τους για ένα μετέπειτα στάδιο της ζωής τους! Έτσι η γυναίκα σήμερα σπουδάζει, οργανώνει το μέλλον της, κτίζει καριέρα, χωρίς να συνειδητοποιεί πως η μητρότητά έχει αρχή και τέλος!
Οι σύγχρονες Ελληνίδες γεννάνε συνήθως μεταξύ 30-34 ετών, ενώ υπάρχει σταδιακή αύξηση του ορίου μετά τα 35 έτη.

Εν γένει η ικανότητα μιας γυναίκας για σύλληψη και ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης συνδέεται με τον αριθμό και την υγεία των ωαρίων που διατηρεί στις ωοθήκες της. Έτσι με την αύξηση της ηλικίας η πιθανότητα εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών, αλλά και παθολογικής έκβασης (υπέρταση, εκλαμψία, σακχαρώδης διαβήτης, νεογνά υπολειπόμενης ανάπτυξης, προωρότητα) αυξάνεται μέχρις ότου η γυναίκα φέρει στο σπίτι ένα υγιές παιδί.

Σε νεότερες γυναίκες το ποσοστό εμφάνισης ωαρίων που παρουσιάζουν γενετικές βλάβες ανέρχεται σε 15-20%, σε γυναίκες άνω των 35 ετών, φτάνει το 80%! Αυτό σημαίνει πρακτικά αυξημένο κίνδυνο αποβολών και αύξηση του ποσοστού εμφάνισης παθολογιών της κύησης και γενετικών ανωμαλιών.

Είναι λοιπόν χρήσιμο η σύγχρονη γυναίκα να γνωρίζει πως η γονιμότητά της μετά τα 35 έτη παρουσιάζει εμφανή πτωτική καμπύλη. Δεν σημαίνει βέβαια, πως δεν υπάρχουν γυναίκες που συλλαμβάνουν φυσιολογικά στα 42 ή και στα 45 τους χρόνια, όμως αυτές αποτελούν εξαίρεση…..

Κάθε γυναίκα γεννιέται με ένα συγκεκριμένο αριθμό ωοθυλακίων (περίπου 500.000) τα οποία με την πάροδο των χρόνων μειώνονται λόγω της προγραμματισμένης από τον οργανισμό ωοθυλακικής ατρησίας (κυτταρικό θάνατο), σε αντίθεση με τον άνδρα στον οποίο κάθε περίπου 90 ημέρες δημιουργούνται νέα σπερματοκύτταρα –σπερματίδες-σπερματοζωάρια, με τη διαδικασία της σπερματογένεσης.

Με την πάροδο του χρόνου όμως, εκτός από την μείωση του αριθμού των ωοθυλακίων φαίνεται πως και η ποιότητα των ωαρίων είναι χειρότερη σε γυναίκες προχωρημένης ηλικίας, με αποτέλεσμα να καθιστούν τη σύλληψη δυσκολότερη. Έχει τεκμηριωθεί πως στις γυναίκες αυτές μειώνεται η μεταβολική ικανότητα των ωαρίων με αποτέλεσμα την πτώση της ενεργειακής τους ικανότητας. Ακόμα και σε περίπτωση επιτυχίας της σύλληψης υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανιστούν χρωμοσωμικές ανωμαλίες αλλά και αποβολές Η δυσκολία σύλληψης αλλά και η εμφάνιση πολλαπλών αποβολών (καθ΄έξιν) συνδυάζεται με το επιβαρυμένο λόγω ηλικίας γυναικολογικό ιστορικό (λοιμώξεις, πολύποδες, ινομυώματα, ενδομητρίωση, αδενομύωση).
Το χρόνιο πυελικό άλγος, η δυσμηνόρροια, από νεαρή ηλικία, είναι θέματα που θα πρέπει να ευαισθητοποιούν τις νεαρές γυναίκες για τον κίνδυνο δημιουργίας ενδομητρίωσης-αδενομύωσης ή και χρόνιων φλεγμονών που θα έχουν αντίκτυπο στην γονιμότητα και την μελλοντική τους υγεία.

Στους επιβαρυντικούς παράγοντες για την γονιμότητα θα προσθέσουμε το κάπνισμα, το αλκοόλ και το πάχος.
Επομένως σημαντικό βήμα για την αξιολόγηση της γονιμότητας της γυναίκας αποτελεί η εκτίμηση των αποθεμάτων ωοθυλακίων στις ωοθήκες. Η εκτίμηση αυτή αποκτά εξαιρετική αξία σε γυναίκες άνω των 35 ετών, με ιστορικό πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας, χειρουργικών επεμβάσεων (ωοθηκεκτομή), μετά από αντικαρκινικές θεραπείες και σε γυναίκες οι οποίες πρόκειται να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ειδικότερες εξετάσεις είναι οι ορμονικές μετρήσεις (FSH, LH, PRL, Ez προγεστερόνη) και AMH, καθώς και ο συστηματικός υπερηχογραφικός έλεγχος των ωοθηκών.
Απάντηση στις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν από την γυναικεία υπογονιμότητα δίνει η κρυοσυντήρηση των ωαρίων. Η διαδικασία γίνεται σε νεαρότερη ηλικία, ώστε να εξασφαλίσει αργότερα την ποθούμενη μητρότητα.
Γίνεται σαφές ο λόγος για τον οποίο στις μέρες μας όλο και περισσότερες γυναίκες προχωρημένης αναπαραγωγικά ηλικίας στρέφονται στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Η ηλικία επηρεάζει τα ποσοστά επιτυχίας της εγκυμοσύνης κατά τον ίδιο τρόπο και στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Μια νέα γυναίκα με προβλήματα υπογονιμότητας έχει πολύ υψηλές πιθανότητες να αποκτήσει παιδί με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ενώ μια γυναίκα μεγαλύτερη των 40 ετών, ακόμη και αν είναι ήδη μητέρα ενός παιδιού, έχει μειωμένες πιθανότητες και αυτό κυρίως λόγω του χαμηλού γενετικού υλικού των ωαρίων της. Αντίθετα, η γυναικεία μήτρα δείχνει να μην έχει ηλικιακό όριο, όσον αφορά στη διεκπεραίωση μιας εγκυμοσύνης.
Έτσι βλέπουμε γυναίκες αρκετά μεγάλες 45 ή και 50 ετών, τελευταία ακόμη και γυναίκες άνω των 60 να τεκνοποιούν με τη μέθοδο της δωρεάς ωαρίων και μάλιστα να γεννούν ένα υγιέστατο μωρό. Τα ωάρια αυτά λαμβάνονται βέβαια από μια νεαρότερη δότρια, οπότε το γενετικό υλικό έχει την ηλικία της δότριας.
Συμπερασματικά θα είχα να συμβουλεύσω τις νεαρές κοπέλες να αξιολογήσουν από νωρίς το θέμα της μητρότητας, ως προς τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν αν το αναβάλλουν για μετά τα 35 ή εάν δεν γίνεται από θέμα καριέρας ή έλλειψης μόνιμου συντρόφου να προβούν όσο είναι καιρός σε κατάψυξη ωαρίων.

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

κύηση Επιπλοκές δίδυμης και πολύδυμης κύησης - Ενώ πολλές φορές με χαμόγελο διαπιστώνεται η δίδυμος ή και τρίδυμος (πολύδυμος) κύηση, εντούτοις οι υποψήφιοι γονείς σπάνια υποψιάζονται τα προβλήματα που προκύπτουν και που είναι δύο και τρεις φορές συχνότερα από τις μονόδυμες εγκυμοσύνες. O Mαιευτήρας- Γυναικολόγος Αθανάσιος Παπαδημητρίου μας παρουσιάζει τους κινδύνους αυτών των κυήσεων και εφιστά την προσοχή στις επίτοκες μητέρες για […]
anaparagogiki_xeirourgiki.jpg Αναπαραγωγική χειρουργική: Το μέλλον στη θεραπεία της Γυναικείας Υπογονιμότητας - Ο σύγχρονος ρόλος της αναπαραγωγικής χειρουργικής έχει αλλάξει εξαιτίας των βελτιωμένων δυνατοτήτων ενδοσκοπικής χειρουργικής που προκύπτουν από την καινοτομία, τη βελτίωση των εργαλείων αλλά και της γνώσης για την εφαρμογή αυτών των τεχνολογιών. Οι ενδοσκοπικές επεμβάσεις περιλαμβάνουν την υστεροσκόπηση, τη λαπαροσκόπηση και, πιο πρόσφατα, τη ρομποτική χειρουργική. Η αναπαραγωγική χειρουργική ανατάσσει – θεραπεύει το παθολογικό περιβάλλον των γεννητικών οργάνων […]
thilasmos-min.jpg Τα οφέλη του Μητρικού Θηλασμού - Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί το μοναδικό φυσιολογικό και φυσικό τρόπο σίτισης των βρεφών και ένα δώρο ζωής της μητέρας προς το νεογέννητο βρέφος της. Ο θηλασμός ξεκινάει αμέσως μετά τον τοκετό, όταν το βρέφος δείξει τα πρώτα σημάδια πείνας. Είναι η καλύτερη στιγμή έναρξης, γιατί το νεογέννητο είναι αρκετά δραστήριο και καταφέρνει να θηλάσει εύκολα, […]
katapsixi-oarion-min.jpg Κατάψυξη ωαρίων - Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μια αποτελεσματική μέθοδος διατήρησης της γονιμότητας. Απευθύνεται σε γυναίκες  που επιθυμούν για προσωπικούς λόγους να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους για το μέλλον. Πολύ θετικά αποτελέσματα παρουσιάζονται σε περίπτωση που εφαρμοστεί πριν την ηλικία των 35 χρονών, καθώς όσο αυξάνεται η ηλικία της γυναίκας, τόσο μειώνεται η γονιμότητα. Τα ωάρια που αφαιρούνται […]
έγκυος Τι πρέπει να προσέχει η έγκυος το καλοκαίρι - 10 χρήσιμες συμβουλές – Φροντίστε την επαρκή ενυδάτωσή σας. – Καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά. – Επιλέγετε συχνά ελαφρά γεύματα. – Προτιμάτε άνετα και βαμβακερά ρούχα. – Κάνετε συχνά δροσερά ντους. – Αποφεύγετε τις μετακινήσεις όταν κάνει πολλή ζέστη (ειδικά 10.00 με 16.00) – Χρησιμοποιείτε αντιηλιακό και φοράτε καπέλο στην παραλία. – Κολυμπάτε σε καθαρές θάλασσες […]
γονιμότητα Ο ρόλος της ηλικίας στη γυναικεία γονιμότητα - Ο δυτικός τρόπος ζωής και η ενεργός συμμετοχή της γυναίκας στην κοινωνία, κυρίως τα τελευταία 200 χρόνια έδωσε στην γυναίκα πολλές αξίες και δυνατότητες, εις βάρος όμως του χρόνου που αφιέρωνε αποκλειστικά στη συζυγική εστία. Όταν μια γυναίκα κοιτάξει πίσω στο χρόνο μπορεί να ανακαλύψει ότι κανείς δεν την προειδοποίησε για τον κίνδυνο να χάσει […]
Εμμηνόπαυση Εμμηνόπαυση: πότε εμφανίζεται και πώς αντιμετωπίζεται - Εμμηνόπαυση, όπως και η ίδια η λέξη, σημαίνει την παύση των εμμήνων ή της εμμηνορυσίας με κύριο αντίκτυπο στην γονιμότητα της γυναίκας, αφού πλέον δεν μπορεί να μείνει έγκυος με φυσιολογικό τρόπο. Η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης κυμαίνεται μεταξύ των 48 έως 55 ετών. Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα οριστικής διακοπής της περιόδου και σε μικρότερες ηλικιακά […]
woman-infertility.jpg Γυναικεία Υπογονιμότητα: Αίτια και αντιμετώπιση - Θεωρητικά το 10-15% των ζευγαριών κρίνεται ως υπογόνιμο και είναι αυτό το ζευγάρι που δεν τεκνοποιεί μετά από 12 μήνες φυσιολογικών και συχνών σεξουαλικών επαφών. Η καλύτερη περίοδος γονιμοποίησης είναι η ηλικία των 20-30 ετών. Ένα μεγάλο πρόβλημα της σύγχρονης εποχής είναι η μετάθεση της τεκνοποίησης σε όλο και μεγαλύτερη αναπαραγωγική ηλικία (35- 40 έτη). […]
78137515_10215064002504621_343219830284877824_n.jpg Αναπαραγωγική χειρουργική : Το μέλλον στη θεραπεία της γυναικείας υπογονιμότητας - Ο σύγχρονος ρόλος της αναπαραγωγικής χειρουργικής έχει αλλάξει εξαιτίας των βελτιωμένων δυνατοτήτων ενδοσκοπικής χειρουργικής που προκύπτουν από την καινοτομία, τη βελτίωση των εργαλείων και τη βελτίωση της γνώσης εφαρμογής αυτών των τεχνολογιών. Οι ενδοσκοπικές επεμβάσεις περιλαμβάνουν την υστεροσκόπηση, τη λαπαροσκόπηση και, πιο πρόσφατα, τη ρομποτική χειρουργική.Η αναπαραγωγική χειρουργική ανατάσσει – θεραπεύει το παθολογικό περιβάλλον των […]
gnorizete-poioi-diatrofikoi-paragontes-epireazoun-ti-gonimotita_15353_xl.jpg ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ - Πέρα των γενικών οδηγιών, που επιβάλλεται να ακολουθεί ένα υπογόνιμο ζευγάρι, η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής κρίνεται επιτακτική.Το ανθρώπινο κύτταρο σωματικό ή αναπαραγωγικό είναι εκτεθειμένο σε περιβάλλον οξειδωτικού στρες, που για να αντιπαρέλθει πρέπει να χορηγούνται πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής σε επαρκείς δόσεις, ιδίως κατά την περίοδο τεκνογονίας.Ιδιαίτερα στη γυναικεία γονιμότητα τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα, που εκτός των […]