κύησης

Ο πρώτος μήνας της κύησης

ΘΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ

27 Σεπτεμβρίου, 2016

Ζείτε τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής σας, είτε περιμένοντας να φέρετε στον κόσμο το μωρό σας, είτε παρακολουθώντας το να μεγαλώνει και να αλλάζει κάθε μέρα που περνά!

Εκτός από την ευτυχία και τον ενθουσιασμό, συχνά νιώθετε άγχη και αγωνίες, συναισθήματα που είναι απόλυτα φυσιολογικό να βιώνετε στο ταξίδι της μητρότητας.

1η εβδομάδα

Στην πρώτη εβδομάδα κύησης έχετε ακόμη την περίοδο σας.

Αυτή η εβδομάδα θεωρείται και τυπικά η πρώτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης αν και σε αυτή τη φάση δεν είστε ακόμη έγκυες.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί η ακριβής στιγμή που το σπερματοζωάριο συναντά το ωάριο αφού μπορεί τα σπερματοζωάρια του συντρόφου σας να ζουν αρκετές μέρες στο σώμα σας μέχρι τη γονιμοποίηση.

Γι αυτό και η πρώτη μέρα της τελευταίας σας περιόδου αποτελεί το σημείο έναρξης των σαράντα εβδομάδων που διαρκεί η εγκυμοσύνη.

Ο οργανισμός σας αρχίζει να παράγει οιστρογόνα και προγεστερόνη, δηλαδή ορμόνες απαραίτητες για να προετοιμάσουν το σώμα σας.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου σας το ωάριο προετοιμάζεται να γλιστρήσει στις σάλπιγγες ελπίζοντας να «πιαστεί» από ένα τυχερό και δυνατό σπέρμα.

2η εβδομάδα

Η περίοδος σας έχει τελειώσει και το σώμα σας προετοιμάζεται για τη σύλληψη.

Σε λίγο θα γίνει η ωορρηξία, η διαδικασία δηλαδή της απελευθέρωσης του ώριμου ωαρίου από το ωοθυλάκιο.

Το ωάριο ταξιδεύει προς τα κάτω, στις σάλπιγγες και…

Μία χαρούμενη νύχτα ξεκινάει την περιπέτεια!

Συμβουλή: Πριν από τη σύλληψη, είναι καλό να αρχίσετε τη λήψη Φυλικού Οξέος.

3η εβδομάδα

Σ αυτήν την 3η εβδομάδα το γονιμοποιημένο ωάριο θα εγκατασταθεί στη μήτρα.

Το εκπληκτικό είναι ότι κατά την στιγμή της σύλληψης όλος ο γενετικός κώδικας του μωρού έχει ήδη γραφτεί.

Το DNA του έχει δημιουργηθεί ολοκληρωτικά.

Από εκείνη τη στιγμή, όλες οι πληροφορίες, όπως αν θα είναι αγοράκι ή κοριτσάκι, σε ποιόν θα μοιάζει, το χρώμα των μαλλιών, ματιών και δέρματος και τα κληρονομικά του χαρακτηριστικά είναι ήδη δρομολογημένα.

Βέβαια το φύλο του παιδιού μπορεί να διαπιστωθεί μόνο υπερηχογραφικά κατά την 12η εβδομάδα.

4η εβδομάδα

Το γονιμοποιημένο ωάριο αρχίζει αμέσως να διαιρείται καθώς ταξιδεύει προς τη μήτρα.

Αμέσως μετά τη γονιμοποίηση, καθορίζεται και το φύλο του μωρού σας, αν θα είναι αγόρι ή κορίτσι.

Το σπέρμα είναι αυτό που περιέχει είτε το χρωμόσωμα «Χ» (κορίτσι) είτε το χρωμόσωμα «Υ» (αγόρι), και καθορίζει το φύλο του μωρού σας.

Τα κύτταρα περιέχουν όλες τις απαραίτητες γενετικές πληροφορίες (DNA) για να δημιουργηθεί το έμβρυο.

Η διαμόρφωση του μωρού σας ξεκινάει από αυτό το ενιαίο γονιμοποιημένο ωάριο, το οποίο αρχικά διαιρείται στα 2, έπειτα στα 4, στα 8 και ούτω καθεξής.

Σαράντα έξι χρωμοσώματα συνδυάστηκαν για να καθορίσουν τα φυσικά χαρακτηριστικά αυτής της νέας ζωής.

Το έμβρυο φτάνει στη μήτρα σε περίπου 80 ώρες μετά την ωογένεση.

Η διαδικασία εμφύτευσης ξεκινάει περίπου 3 ημέρες αργότερα.

Η εμφύτευση πραγματοποιείται στα τοιχώματα της μήτρας.

Απο την Μ. Γυναικολόγο Μαρία Θάνου

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors shutterstock 1651028683 Εμμηνόπαυση – Μικρές συμβουλές για την καθημερινότητα της γυναίκας - Η Εμμηνόπαυση είναι η στιγμή που σηματοδοτεί το τέλος της περιόδου μιας γυναίκας. Συγκεκριμένα η εμμηνόπαυση διαγιγνώσκεται όταν έχουν περάσει 12 μήνες χωρίς την εμφάνιση περιόδου. Μπορεί να συμβεί στη δεκαετία 40 με 50 αλλά ο μέσος όρος στην Ελλάδα είναι τα 48 με 50 έτη. Βέβαια υπάρχει και περίπτωση η εμμηνόπαυση να εμφανιστεί πριν […]
κύησης Ο πρώτος μήνας της κύησης - Ζείτε τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής σας, είτε περιμένοντας να φέρετε στον κόσμο το μωρό σας, είτε παρακολουθώντας το να μεγαλώνει και να αλλάζει κάθε μέρα που περνά! Εκτός από την ευτυχία και τον ενθουσιασμό, συχνά νιώθετε άγχη και αγωνίες, συναισθήματα που είναι απόλυτα φυσιολογικό να βιώνετε στο ταξίδι της μητρότητας. 1η εβδομάδα Στην […]
posthealth28.jpg Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις Ένα συχνό πρόβλημα της σύγχρονης γυναίκας - Λίγα λόγια για το ουροποιητικό μας σύστημα και τις ουρολοιμώξεις Το ουροποιητικό μας σύστημα αποτελείται από τους δύο νεφρούς, τους δύο ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Το σύστημα αυτό είναι υπεύθυνο για την αποβολή των τοξικών ουσιών που κυκλοφορούν στον οργανισμό και συγκεκριμένα στο αίμα, το οποίο φιλτράρεται στους νεφρούς και επιστρέφει καθαρό […]
430_1woman_girl_beauty_brown_eye_contacts_allergies_allergy_flowers_lying_grass_mike_henry_photo_la.jpg HPV: Ο επικίνδυνος «σιωπηλός» επισκέπτης – Δευτερογενής πρόληψη - Ο ιός HPV ( ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων) είναι ένας DNA ιός που μπορεί να προσβάλει το δέρμα και τους βλεννογόνους. Σε πολλές περιπτώσεις η εισβολή του ιού είναι «σιωπηλή» καθότι δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα. Όταν όμως εκδηλωθεί η ύπαρξή του, τότε εμφανίζονται από κονδυλώματα στο δέρμα μέχρι και καρκίνος στα γεννητικά όργανα (αιδοίο, κόλπος, […]