Η υστεροσκόπηση είναι μια μέθοδος ελάχιστα τραυματική, μοναδική και αναντικατάστατη για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων του εσωτερικού τμήματος της μήτρας.
Ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Αριστείδης Μάντακας, με εξειδίκευση στην ενδοσκοπική χειρουργική, μας εξηγεί πώς γίνεται και σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται.
– Πώς γίνεται η υστεροσκόπηση, γιατρέ;
Η υστεροσκόπηση είναι μία ενδοσκοπική χειρουργική επέμβαση κατά την οποία μία μακριά και λεπτή κάμερα, το υστεροσκόπιο εισέρχεται μέσα στο εσωτερικό της μήτρας (ενδομήτριος κοιλότητα) μέσω φυσιολογικών “ανοιγμάτων”, τον κόλπο και τον τράχηλο. Η ασθενής συνήθως δεν χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο πέραν της μίας ώρας μετά την επέμβαση καιεπιστρέφει στις δραστηριότητές της την επόμενη μέρα, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό. Η υστεροσκόπηση μπορεί να είναι διαγνωστική ή επεμβατική.
– Πώς πραγματοποιείται η διαγνωστική υστεροσκόπηση;
Η διαγνωστική μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς αναισθησία στο ιατρείο ή στο εξωτερικό ιατρείο μίας κλινικής και είναι πολύ καλά ανεκτή από την ασθενή. Με μία πάρα πολύ μικρή κάμερα διαμέτρου 3,5 χιλ. εισέρχεται διά μέσω του τραχήλου μέσα στην μητρική κοιλότητα. Με αυτήν την εξέταση ο γυναικολόγος ελέγχει τον τράχηλο για πολύποδες, συμφύσεις ή κακοήθεια και την κοιλότητα της μήτρας για ύπαρξη διαφράγματος, συμφύσεων, ανωμαλιών διάπλασης, ινομυωμάτων, πολυπόδων, υπερπλασίας και κακοήθειας. Λόγω της πραγματοποίησης της επέμβασης χωρίς αναισθησία αυτή η μέθοδος μπορεί να είναι μόνο διαγνωστική και όχι επεμβατική, δηλαδή δεν είναι δυνατόν να αφαιρεθούν ή να διορθωθούν πιθανόν ευρήματα.
– Η επεμβατική γίνεται κάτω από άλλες συνθήκες;
Ναι, η επεμβατική υστεροσκόπηση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία σε κλινική ή νοσοκομείο. Χρησιμοποιείται μία λίγο μεγαλύτερη κάμερα, υστεροσκόπιο 5,5 χιλ. που έχει ένα κανάλι το οποίο χρησιμεύει για την χρήση εργαλείων για την αφαίρεση των ευρημάτων. Είναι η επέμβαση εκλογής για την αφαίρεση πολυπόδων τραχήλου και ενδομητρίου, τη λύση συμφύσεων, την εκτομή διαφράγματος μήτρας και ινομυωμάτων, καθώς και για την διερεύνηση ανώμαλης κολπικής αιμορραγίας ή μετεμμηνοπαυσιακής αιμορραγίας. Πιο συγκεκριμένα, για τις διαταραχές περιόδου υπάρχει ένα ποσοστό περίπου 20% παρουσίας πολυπόδων ενδομητρίου που δεν είναι εμφανείς κατά τον ενδοκολπικό υπέρηχο. Με την υστεροσκόπηση, λόγω οπτικής απεικόνισης των ευρημάτων, ο γυναικολόγος έχει τη δυνατότητα να κάνει στοχευμένη βιοψία των ευρημάτων σε περίπτωση κακοήθειας και να έχει μία καλύτερη εικόνα για το αποτέλεσμα της ιστολογικής.
– Η επεμβατική υστεροσκόπηση με ρεζεκτοσκόπιο πότε χρησιμοποιείται;
Χρησιμοποιείται για την αφαίρεση ινομυωμάτων ή πολύ μεγάλων πολύποδων. Πραγματοποιείται με τη χρήση του ρεζεκτοσκοπίου, που είναι ένα υστεροσκόπιο με διάμετρο 9 χιλ. και για την είσοδό του στην ενδομήτριο κοιλότητα απαιτείται διαστολή του τραχήλου της μήτρας. Η αφαίρεση των ευρημάτων γίνεται με χρήση ενέργειας. Για αυτόν τον λόγο αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας της επέμβασης και των πιθανών επιπλοκών. Είναι πολύ σημαντική η κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία για τη συγκεκριμένη επέμβαση.
– Παρακολουθώντας όσα μας είπατε συμπεραίνουμε πως η υστεροσκόπηση παίζει σημαντικό ρόλο στη διάγνωση και θεραπεία της υπογονιμότητας.
Υπάρχουν παθολογικές καταστάσεις των γυναικείων γεννητικών οργάνων που δεν είναι δυνατόν να διαγνωστούν με καμία άλλη μέθοδο, παρά μόνο με την υστεροσκόπηση. Σε σημαντικό ποσοστό υπογόνιμων γυναικών οι παθολογικές αυτές καταστάσεις είναι δυνατόν να παραμένουν αδιάγνωστες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πολλές από αυτές τις παθολογικές καταστάσεις μπορούμε να τις θεραπεύουμε κατά τη διάρκεια της ίδιας επέμβασης, με την ίδια αναισθησία.