Νόσος των καρωτίδων

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

27 Απριλίου, 2022

Οι καρωτίδες είναι οι δύο αρτηρίες που αιματώνουν τον εγκέφαλο και το προσωπικό κρανίο. Η αξία των καρωτίδων είναι εξαιρετικά μεγάλη, διότι η καλή ροή τους εξασφαλίζει καλή αιμάτωση, άρα και καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Η νόσος των καρωτίδων ευθύνεται για το 30% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και είναι μια νόσος συμβατή με την εποχή μας που ευνοεί την υπέρταση, την υπερχοληστεριναιμία, το κάπνισμα, την παχυσαρκία κ.ά.

Ο Δρ Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος εξειδικευμένος στη Χειρουργική Θώρακος και Αγγείων μας δίνει τα χαρακτηριστικά της νόσου και τον τρόπο αντιμετώπισής της, ενώ προειδοποιεί πως αναπτύσσεται αθόρυβα.

– Τι είναι η νόσος των καρωτίδων και πώς δημιουργείται;

Οι καρωτίδες εκφύονται από την αορτή (η αριστερή) και την υποκλείδιο αρτηρία (η δεξιά) και διανύουν το πλάγιο τραχηλικό τοίχωμα, πριν εισέλθουν στο κρανίο. Οι παλμοί τους ψηλαφώνται στο πλάγιο τραχηλικό τοίχωμα και η πίεση και στις δύο, συγχρόνως, προκαλεί βραδυκαρδία και μείωση της αιμάτωσης του εγκεφάλου και εξ’ αυτών απώλεια συνείδησης.

Η ανατομική τους πορεία στα πλάγια του τραχήλου χαρακτηρίζεται από διχασμό του κορμού της κοινής καρωτίδας, σε έσω καρωτίδα (η οποία αιματώνει τον εγκέφαλο αποκλειστικά) και έξω καρωτίδα (η οποία αιματώνει θυρεοειδή, οφθαλμό και προσωπικό κρανίο). Στο σημείο του διχασμού αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες ροής αίματος (30cm/sec) και είναι λογικό ο διχασμός να προκαλεί μικρό στροβιλισμό του αίματος. Όσο τα τοιχώματα της καρωτίδας είναι φυσιολογικά, αυτός ο στροβιλισμός είναι χωρίς προβλήματα. Όταν όμως συνυπάρχουν και προδιαθεσικοί παράγοντες, όπως υπέρταση, κάπνισμα, διαβήτης, υπερχοληστεριναιμία, παχυσαρκία κ.ά. τότε οι ταχύτητες γίνονται μεγαλύτερες, η πρόκληση μικροθρόμβων ευκολότερη και η εναπόθεση συστατικών του αίματος στο τοίχωμα συχνή. Έτσι, σιγά σιγά διαμορφώνεται μια στενωτική διαδικασία αθόρυβα και ασυμπτωματικά. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό της καρωτιδικής νόσου, δηλαδή το γεγονός ότι αναπτύσσεται αθόρυβα.

Στη στένωση του 50% η ταχύτητα του αίματος ήδη, έχει σχεδόν τριπλασιαστεί και μαζί με αυτήν και ο στροβιλισμός. Πάνω από το 50% η στένωση της καρωτίδας απαιτεί εξειδικευμένη αντιμετώπιση και παρακολούθηση από έμπειρο αγγειοχειρουργό, ειδικά στην καρωτιδική νόσο.

– Πώς την παρακολουθούμε;

Η συστηματική παρακολούθηση περιλαμβάνει πρώτον, κάθε έτος triplex (έγχρωμο υπερηχογράφημα καρωτίδων και σπονδυλικών αρτηριών), δεύτερον αναζήτηση και αντιμετώπιση όλων των προδιαθεσικών παραγόντων, που “υποβοηθούν” την επιδείνωση της νόσου (κάπνισμα, υπερχοληστερηναιμία, παχυσαρκία, υπέρταση, αυτοάνοσες νόσοι που επηρεάζουν το τοίχωμα των αγγείων, αρρυθμία), τρίτον αγγειογραφικός έλεγχος των καρωτίδων και της ενδοεγκεφαλικής αιμάτωσης, όταν η καρωτιδική νόσος αρχίζει να εμφανίζει συμπτώματα ή όταν η στένωση ξεπεράσει το 65%.

– Ποια είναι τα συμπτώματα της καρωτιδικής νόσου;

Τα κυρίαρχα συμπτώματα έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του εγκεφάλου, ο οποίος αιματώνεται πλημμελώς. Αυτό μας δίνει:

  • αστάθεια στη βάδιση (στιγμιαία) η οποία δεν αξιολογείται συνήθως,
  • μικρή αδυναμία στο πόδι ή το χέρι μαζί με μούδιασμα προσώπου,
  • ζάλη μέχρι κινδύνου πτώσης, που όμως διαρκεί λίγο,
  • απώλεια συνείδησης (λιποθυμία) χωρίς άλλη αιτία,
  • στιγμιαία απώλεια οπτικού πεδίου,
  • μόνιμη απώλεια οπτικού πεδίου.

Τα συμπτώματα αυτά, όταν συνδυάζονται με στένωση άνω του 50% στην καρωτίδα, τότε απαιτούν λεπτομερή μελέτη της νόσου.

– Με ποιο τρόπο αντιμετωπίζεται σήμερα η καρωτιδική νόσος;

Σημαντικά για το είδος της αντιμετώπισης της καρωτιδικής νόσου είναι το ποσοστό της στένωσης, το είδος και η μορφολογία της στένωσης, όπως και η συμπτωματολογία.

Η αντιμετώπιση είναι είτε φαρμακευτική αγωγή είτε επεμβατική διαδικασία (ανοιχτό χειρουργείο, είτε αγγειοπλαστική με stent).

Οι κατηγορίες και η αντιμετώπισή τους είναι ως εξής:

  • στένωση > 75%, ακόμα και αν είναι ασυμπτωματική απαιτεί χειρουργική αποκατάσταση, διότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου.
  • στένωση 50-75% περιλαμβάνει τις εξής υποομάδες:
  1. Στένωση ομαλή και ασυμπτωματική, που χρήζει μόνον φαρμακευτικής αγωγής και παρακολούθηση με triplex κάθε έτος.
  2. Στένωση ομαλή αλλά με συμπτώματα, που χρήζει φαρμακευτικής αγωγής για 6-12 μήνες και επί απουσίας συμπτωμάτων τότε μόνο παρακολούθηση. Αν όμως, τα συμπτώματα δεν εξαφανιστούν τότε απαιτείται επέμβαση.
  • στένωση ανώμαλης επιφάνειας με εξαλκώσεις. Στην περίπτωση αυτή η επέμβαση θεωρείται άμεσα απαραίτητη.

– Μιλήστε μας, γιατρέ για τις επιπλοκές της νόσου.

Οι καρωτίδες είναι σημαντικές, διότι η αξία τους αλλά και οι επιπλοκές τους είναι κρίσιμες για τη ζωή του ασθενούς. Η βασική και μεγαλύτερη επιπλοκή είναι το θρομβωτικό – ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο μπορεί να είναι παροδικό αλλά μπορεί να είναι και μόνιμο, δηλαδή μόνιμες βλάβες όπως, παράλυση άκρων, αδυναμία ομιλίας, αδυναμία κατάποσης, τύφλωση μερική κλπ. Ο μηχανισμός πρόκλησης του εγκεφαλικού επεισοδίου είναι η δημιουργία μικροθρόμβων στη στένωση της καρωτίδας, λόγω του μεγάλου στροβιλισμού και κυρίως της έσω καρωτίδας και η εκτόξευσή τους προς τις μικρές εγκεφαλικές αρτηρίες. Έτσι, προκαλείται στο αίμα και προκειμένου να περάσει από τη στένωση, απόφραξη μικρών εγκεφαλικών αγγείων και ισχαιμία μικρής περιοχής του εγκεφάλου.

Οι δύο καρωτίδες αλληλοσυμπληρώνονται μέσα στον εγκέφαλο, σε ότι αφορά την αιμάτωσή του, αλλά δεν είναι δυνατόν αυτή η αλληλοσυμπλήρωση να εμποδίσει τη δημιουργία μικροθρόμβων.

– Με ποια είδη επέμβασης γίνεται η αποκατάστασή τους;

Τη στένωση της καρωτίδας στο 95% των περιπτώσεων την αντιμετωπίζουμε με ανοιχτό χειρουργείο και ενδαρτηρεκτομή της αθηρωματικής πλάκας του αγγείου και αποκατάστασή του με συρραφή.

Πρόκειται για λεπτή επέμβαση αλλά σωτήρια. Διενεργείται με κλειστή την κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο, για το λόγο αυτό και απαιτεί καλή λειτουργία της άλλης καρωτίδας. Σε άλλη περίπτωση τοποθετείται stent, δηλαδή τεχνητό bypass (σε 1% των περιπτώσεων). Η ομάδα μας στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικού πραγματοποιεί 15-20 καρωτίδες ανά έτος με άριστα αποτελέσματα. Ο μέσος χρόνος χειρουργείου είναι 1 ώρα και 45 λεπτά. Ο μέσος χρόνος αποκλεισμού της κυκλοφορίας 24 λεπτά και ο μέσος χρόνος νοσηλείας 3-5 ημέρες. Οι επιπλοκές βρίσκονται στο 1,5% (επαναστένωση, αγγειακό εγκεφαλικό κλπ). Η χειρουργική μέθοδος έχει άριστα αποτελέσματα και είναι σωτήρια.

Η μέθοδος με Stent προτιμάται σε ιδιαιτέρως επιβα- ρυμένες ασθένειες (υπερήλικες, καρδιακή ανεπάρκεια, ΧΑΠ, σοβαρή κακοήθη νόσο, 100% απόφραξη της ετέρας καρωτίδας) και πάντα σε ομαλές πλάκες. Ποτέ ή σχεδόν ποτέ σε ανώμαλες ή μαλακές χοληστερηνικές πλάκες, οι οποίες αποσπώνται εύκολα.

– Κλείνοντας, αυτή τη συνέντευξη, τι μηνύματα θα θέλατε να δώσετε στους αναγνώστες μας;

Πολύ σημαντικό στην πρόληψη, είναι η καταπολέμηση των παραγόντων κινδύνου για την καρωτιδική νόσο. Θα ήθελα να προτρέψω σε υιοθέτηση από μικρή ηλικία, υγιεινού τρόπου ζωής, άσκησης, ρύθμισης πίεσης, σακχάρου και χοληστερίνης, check up αγγείων μετά τα 50, ιδίως αν υπάρχει καρδιακό πρόβλημα.

Έχει μεγάλη σημασία η διερεύνηση της νόσου από τους οικογενειακούς ιατρούς και ακόμα μεγαλύτερη αξία η αντιμετώπισή της από εξειδικευμένους χειρουργούς αγγείων.

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors Markopoulos Kon shutterstock 148 Νόσος των καρωτίδων - Οι καρωτίδες είναι οι δύο αρτηρίες που αιματώνουν τον εγκέφαλο και το προσωπικό κρανίο. Η αξία των καρωτίδων είναι εξαιρετικά μεγάλη, διότι η καλή ροή τους εξασφαλίζει καλή αιμάτωση, άρα και καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Η νόσος των καρωτίδων ευθύνεται για το 30% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και είναι μια νόσος συμβατή με την εποχή […]
markopoulos-photo1-min.jpg Καρκίνος του Πνεύμονα: Πως τον διαχειριζόμαστε; - Καρκίνος του πνεύμονα: Πρώτος σε συχνότητα από όλους τους καρκίνους Είναι αλήθεια ότι στο άκουσμα και μόνον της διάγνωσης “καρκίνος του πνεύμονα”, μέσα σε μία οικογένεια για κάποιο μέλος της, προκαλεί φόβο, δέος και αναστάτωση. Αμέσως μετά έρχεται η αναζήτηση εξειδικευμένου κέντρου, οι απορίες, η ενημέρωση και η έναρξη της θεραπείας που ταιριάζει στον ασθενή, […]
καρωτίδων Νόσος των καρωτίδων- Κίνδυνοι και θεραπεία - Οι καρωτίδες είναι οι δύο αρτηρίες που αιματώνουν τον εγκέφαλο και το προσωπικό κρανίο. Εκφύονται από την αορτή (η αριστερή) και την υποκλείδιο αρτηρία (η δεξιά) και διανύουν το πλάγιο τραχηλικό τοίχωμα πριν εισέλθουν στο κρανίο. Οι παλμοί του ψηλαφώνται στο πλάγιο τραχηλικό τοίχωμα και η πίεση και στις δύο συγχρόνως προκαλεί βραδυκαρδία και μείωση […]
56dab2b3675237b0ba79395c67ee9ae4_l.jpg Αισθητική φλεβολογία: όμορφα πόδια χωρίς πόνο - Υπάρχει μία κατηγορία γυναικών κυρίως, και σπανιότερα ανδρών, που εμφανίζουν στα πόδια ή ακόμα και στο πρόσωπο πολλαπλές συρρέουσες λεπτές νηματοειδείς φλέβες (ευρυαγγείες). Και μπορεί για τους άντρες αισθητικά το πρόβλημα να είναι ανεκτό, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις καλύπτεται από την τριχοφυΐα, για τις περισσότερες γυναίκες όμως, είναι μια μη αποδεκτή κατάσταση, καθώς επηρεάζει σημαντικά […]
c8d8d5b43cd0e64aba17c59e4f08113d57b6d737r1-1080-567v2_hq-1024x537.jpg Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Η σύγχρονη αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα - Η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ένωση κατά του Καρκίνου (UICC) ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με τη σημασία της πρόληψης, καθώς μεγάλο μέρος των θανάτων από καρκίνο μπορούν να αποφευχθούν μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης. Δυστυχώς, έχει παρατηρηθεί ότι παρά τις […]
121779748_2830340997190806_3797666093889316678_o.png Καρκίνος του πνεύμονα: Τι θεραπείες επιλογής έχουμε σήμερα - Τι σημαίνει η φωτοδυναμική θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα; Είναι μια μέθοδος που βασίζεται στην συμπεριφορά της φωτοευαίσθητης ουσίας Porfimer Sodium (οικογένεια φωτοπορφυρινών, σκεύασμα Photofrin), η οποία “σκοτώνει” τα καρκινικά κύτταρα (φωτο 1). Για την ακρίβεια η είσοδος της ουσίας γίνεται ενδοφλεβίως και αυτή επιλεκτικά εισέρχεται μόνο στα καρκινικά κύτταρα, φθάνοντας σε μεγάλη συγκέντρωση […]
Στένωση Στένωση καρωτίδας. Πόσο επικίνδυνη είναι; - Οι καρωτίδες είναι δύο αρτηρίες που αιματώνουν τον εγκέφαλο του ανθρώπου και είναι ευνόητο πόσο σημαντικές είναι για τη ζωή μας. Οι καρωτίδες παίρνουν αίμα από την αορτή και το μεταφέρουν στον εγκέφαλο διατρέχοντας στα δύο πλάγια του τραχήλου. Είναι εύκολο να τις ψηλαφίσουμε πιέζοντας το δάκτυλό μας κάτω από τη γωνία της κάτω γνάθου […]