fad-diets-johns-creek-family-medicine2.jpg

Νοσογόνος παχυσαρκία: Υπάρχει λύση!

ΤΣΑΓΚΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

25 Ιουλίου, 2014

Η νοσογόνος παχυσαρκία ευθύνεται για πάνω από 2,5 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως το χρόνο. Μήπως πρέπει άμεσα να την αντιμετωπίσουμε;

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με το άγχος, την καθιστική ζωή, το γρήγορο και κακής ποιότητας φαγητό, την έλλειψη σωματικής άσκησης έχει οδηγήσει δυστυχώς στο φαινόμενο όλο και περισσότεροι άνθρωποι να είναι παχύσαρκοι. Η νοσογόνος παχυσαρκία έχει  γίνει μια πραγματική επιδημία τις τελευταίες δεκαετίες στις αναπτυγμένες χώρες! Η παχυσαρκία και η νοσηρότητα που προκαλεί ευθύνεται για πάνω από 2,5 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως το χρόνο! Αυτό και μόνο αρκεί για να καταλάβουμε οτι αποτελεί ένα από τα κυριότερα και δυσκολότερα στην αντιμετώπιση ιατρικά προβλήματα.

Η παχυσαρκία είναι μια χρόνια νόσος κατά την οποία το άτομο συσσωρεύει υπερβολικό λίπος εξωτερικά αλλά κυρίως και σε εσωτερικά όργανα με αποτέλεσμα να θέτει την υγεία του σε κίνδυνο.

Ο δείκτης που χρησιμοποιείται για την εκτίμηση του βαθμού της παχυσαρκίας ονομάζεται Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και υπολογίζεται από τον  κάτωθι απλό μαθηματικό τύπο :

ΔΜΣ = βάρος σε kgr        και η κατάταξη έχει ως εξής :

( ύψος σε cm)2

–       ΔΜΣ μικρότερος από 18,5 αντιστοιχεί σε ελλειποβαρές άτομο,

–       ΔΜΣ  από 18,5 έως 25 για άτομο φυσιολογικού βάρους,

–       ΔΜΣ  από 25 έως 30 για υπέρβαρο άτομο,

–       από 30 εως 35 για παχύσαρκο πρώτου βαθμού,

–       από 35 εως 40 για παχύσαρκο δευτέρου βαθμού ενώ

–       για ΔΜΣ πάνω από 40 κάνουμε πλέον λόγο για νοσογόνο παχυσαρκία.

Όσο αυξάνει ο δείκτης μάζας σώματος τόσο αυξάνει και η νοσηρότητα της  παχυσαρκίας,  δηλαδή οι ασθένειες που προκαλούνται  ή  επιβαρύνονται από αυτή  όπως :

1. Προβλήματα από το καρδιαγγειακό σύστημα: Αρτηριακή υπέρταση, στεφανιαία νόσος, έμφραγμα του μυοκαρδίου, οιδήματα (πρηξίματα) κάτω  άκρων

2. Από το αναπνευστικό: Υπνική άπνοια, αναπνευστική ανεπάρκεια!

3. Σακχαρώδης διαβήτης

4. Ορθοπεδικά προβλήματα: Πόνοι στη μέση (οσφυαλγία), πόνοι  στα γόνατα λόγω  καταπόνησης από το βάρος

5. Γυναικολογικα προβλήματα: Υπογονιμότητα, πολυκυστικές ωοθήκες

6. Χολολιθίαση

7. Γαστροοισοφαγική  παλινδρόμηση,  διαφραγματοκήλη

8. Κατάθλιψη

9. Η νοσογόνος παχυσαρκία αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για την ανάπτυξη διαφόρων μορφών καρκίνου

10. Σε πολυυψηλό ΔΜΣ υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αιφνιδίου θανάτου

Προς το παρόν η μοναδική αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας η οποία έχει αποτελέσματα μακράς διαρκείας είναι η χειρουργική.

Ένδειξη χειρουργικής αντιμετώπισης είναι :

–       Δείκτης Μάζας Σώματος πάνω από 40

–       Δείκτης Μάζας Σώματος πάνω από 35 με σύνοδα νοσήματα

Γενικά μετά από πέντε αποτυχημένες προσπάθειες με δίαιτες ο παχύσαρκος θα πρέπει να αρχίσει να σκέπτεται την λύση του χειρουργείου καθώς έχει ήδη εγκατασταθεί η εγκεφαλική βουλιμία.

Η μείωση του πλεονάζοντος βάρους μπορεί να γίνει με δυο τεχνικές

Α. Μειώνοντας την προσλαμβανόμενη ποσότητα τροφής. Επεμβάσεις περιοριστικού τύπου όπως ο γαστρικός δακτύλιος και το γαστρικό μανίκι (κάθετη επιμήκης γαστρεκτομή)

Β. Επεμβάσεις που μειώνουν την πρόσληψη τροφής και ταυτόχρονα δεν επιτρέπουν στον οργανισμό να απορροφήσει ορισμένα από τα συστατικά της τροφής όπως το λίπος και για το λόγο αυτό αποκαλούνται δυσαπορροφητικές επεμβάσεις με κύριο εκπρόσωπο την χολοπαγκρεατική παράκαμψη το γνωστό σε όλους ως «γαστρικό by pass».

Γαστρικός δακτύλιος:

Η φιλοσοφία της επέμβασης έγκειται στο να νιώθει ο παχύσαρκος κορεσμό με μικρότερη ποσότητα τροφής. Αυτό επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση ενός δακτυλίου στο άνω τμήμα του στομάχου, το οποίο παίρνει την μορφή κλεψύδρας. Οι τροφές κατερχόμενες από τον οισοφάγο συσσωρεύονται στο άνω τμήμα της κλεψύδρας, το τμήμα αυτό διατείνεται και επέρχεται το αίσθημα του κορεσμού. Στη συνέχεια οι τροφές περνούν αργά στο κάτω τμήμα της κλεψύδρας και η πέψη εξελίσσεται φυσιολογικά. Η εσωτερική επιφάνεια του δακτυλίου φέρει ένα διατεινόμενο μπαλονάκι που ρυθμίζει το εύρος του στενότερου μέρους της κλεψύδρας και κατ’ επέκταση την διέλευση της τροφής.

Ο γαστρικός δακτύλιος αποτελεί την πιο απλή και ανώδυνη χειρουργική επέμβαση για την παχυσαρκία. Έχει καλά αποτελέσματα σε παχύσαρκους που καταναλώνουν υπέρογκα γεύματα και σε αυτούς που τσιμπολογούν μεταξύ των γευμάτων, έχει όμως πτωχά αποτελέσματα σε αυτούς που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες γλυκών και αλκοόλ καθώς και σε ασθενείς με πολύ σοβαρές μορφές παχυσαρκίας.

Κάθετη επιμήκης γαστρεκτομή «γαστρικό μανίκι»:

Αποτελεί την πιο σύγχρονη χειρουργική επέμβαση περιοριστικού τύπου κατά της παχυσαρκίας. Κατά την επέμβαση αφαιρείται το μεγαλύτερο μέρος του στομάχου (85 % τοις εκατό) κατά τον επιμήκη άξονα του. Με αυτού του είδους την γαστρεκτομή απομακρύνεται και το τμήμα του στομάχου (ο θόλος) που συνδέεται με την έκκριση της ορμόνης γρελίνης, η οποία ευθύνεται για το αίσθημα της πείνας. Μειώνοντας τα επίπεδα της γρελίνης στο αίμα ελαττώνεται και το αίσθημα της πείνας. Η επέμβαση αυτή δεν τροποποιεί την φυσιολογική λειτουργία της πέψης, έχει υψηλή αποτελεσματικότητα (92%) και ενδείκνυται σε ασθενείς με υψηλό ΔΜΣ, σε όσους καταναλώνουν υπέρογκα γεύματα, τσιμπολογούν μεταξύ των γευμάτων και έχουν άναρχες διατροφικές συνήθειες. Έχει πτωχά αποτελέσματα σε αυτούς που καταναλώνουν υπερβολικά πολλά γλυκά και αλκοόλ.

Χολοπαγκρεατική παράκαμψη (γαστρικό by pass):

Αποτελεί την κορυφή της πυραμίδας στη χειρουργική της παχυσαρκίας. Πρόκειται για ένα συνδυασμό περιοριστικής και δυσαπορροφητικής τεχνικής. Η περιοριστική συνιστώσα της επέμβασης επιτυγχάνεται με εκτομή του στομάχου ώστε να απομείνει λειτουργικό μόνο ένα μικρό μέρος αυτού. Η δυσαπορροφητική συνιστώσα επιτυγχάνεται αναδιατάσσοντας το λεπτό έντερο και κατευθύνοντας τα χολοπαγκρεατικά ένζυμα που είναι απαραίτητα για την πέψη σε μικρό μόνο τμήμα του εντέρου. Κατά αυτό τον τρόπο μειώνεται η επιφάνεια του λεπτού εντέρου που απορροφά τα συστατικά των τροφών. Είναι μια επέμβαση με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας (98%) όμως είναι μια βαριά και δύσκολη επέμβαση και απαιτείται η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής εφ’ όρου ζωής.

Το ποια επέμβαση είναι κατάλληλη για κάθε παχύσαρκο συναποφασίζεται μεταξύ του ασθενούς και εξειδικευμένης ομάδας ιατρών (διατροφολόγο, ψυχολόγο, ενδοκρινολόγο, χειρούργο και αναισθησιολόγο), λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως το ατομικό αναμνηστικό, οι διατροφικές συνήθειες, το ψυχολογικό προφίλ , η καμπύλη βάρους και το ποσοστό λίπους σώματος.

Όλες οι παραπάνω επεμβάσεις γίνονται με λαπαροσκοπική μέθοδο, δηλαδή χωρίς εγχειρητικό τραύμα (τομή) με αποτέλεσμα λιγότερο πόνο, καλύτερη αναπνοή μετεγχειρητικά, ταχύτερη κινητοποίηση του ασθενούς και γρηγορότερη επάνοδο στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Η νοσογόνος παχυσαρκία λοιπόν είναι ένα πολυσύνθετο ιατρικό πρόβλημα που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του παχύσαρκου, το οποίο όμως χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας και των εφαρμογών αυτής στη σύγχρονη χειρουργική έχει βρει μια ικανοποιητική και ελπιδοφόρα λύση.

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

fad-diets-johns-creek-family-medicine2.jpg Νοσογόνος παχυσαρκία: Υπάρχει λύση! - Η νοσογόνος παχυσαρκία ευθύνεται για πάνω από 2,5 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως το χρόνο. Μήπως πρέπει άμεσα να την αντιμετωπίσουμε; Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με το άγχος, την καθιστική ζωή, το γρήγορο και κακής ποιότητας φαγητό, την έλλειψη σωματικής άσκησης έχει οδηγήσει δυστυχώς στο φαινόμενο όλο και περισσότεροι άνθρωποι να είναι παχύσαρκοι. Η νοσογόνος παχυσαρκία έχει […]
o-woman-unhappy-office-facebook1.jpg Η ρομποτική χειρουργική στον καρκίνο του παχέος εντέρου – Ο δρόμος για την θεραπεία - Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνά εμφανιζόμενος καρκίνος σε άνδρες και γυναίκες. Παρόλα αυτά η θνησιμότητα από καρκίνο του παχέος εντέρου πέφτει διαρκώς τα τελευταία 20 χρόνια και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι οι θεραπείες έχουν βελτιωθεί κατά πολύ.  Έχει ιδιαίτερη σημασία η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου να αντιμετωπιστεί στα αρχικά στάδια, πριν να εξαπλωθεί. Όμως αυτό συμβαίνει μόνο σε ποσοστό 40%, γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση. Πάντως η μέθοδος της ρομποτικής χειρουργικής που χρησιμοποιείται στις μέρες μας για τη θεραπεία της νόσου, θεωρείται η πιο αποτελεσματική αποφέροντας σημαντικά οφέλη στην υγεία του ασθενούς. Για τις νεότερες εξελίξεις ως προς τη σύγχρονη αντιμετώπιση του καρκίνου παχέος […]