Νοσογόνος παχυσαρκία… Και όμως υπάρχει λύση!

ΑΛΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

9 Σεπτεμβρίου, 2022

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα σύγχρονο πρόβλημα του Δυτικού κόσμου. Εξαιτίας της συνεχούς αυξανόμενης επίπτωσής της, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναγνωρίσει την παχυσαρκία ως «παγκόσμια επιδημία».

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής Κωνσταντίνος Αλμπανόπουλος μας μιλάει για τους κινδύνους και τη χειρουργική της αντιμετώπιση.

– Τι είναι η νοσογόνος παχυσαρκία;

Η νοσογόνος παχυσαρκία είναι μία σοβαρή χρόνια νόσος. Χαρακτηρίζεται από αύξηση του σωματικού βάρους με συσσώρευση σωματικού λίπους, σε βαθμό που διαταράσσεται η υγεία.

Με βάση τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ= βάρος σε kg/ ύψος σε m2), η παχυσαρκία ταξινομείται σε:

MyDoctors pinakas DMS

– Γιατί οι δίαιτες αποτυγχάνουν στη νοσογόνο παχυσαρκία;

Η δίαιτα είναι το πρωταρχικό μέτρο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, ωστόσο έχει αποτελέσματα σε υπέρβαρα άτομα ή στα αρχικά στάδια της παχυσαρκίας (ΔΜΣ <35 kg/m2). Στους νοσογόνα παχύσαρκους η δίαιτα αποτυγχάνει ή το απολεσθέν βάρος επανακτάται (95-97%).

– Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της νοσογόνου παχυσαρκίας;

Η νοσογόνος παχυσαρκία – εκτός από τα προβλήματα που δημιουργεί το ίδιο το βάρος στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων αυτών – αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ή επιδεινώνει υπάρχοντα (συνοδά) νοσήματα, όπως:

  • Σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ (ΣΔΙΙ)
  • Καρδιαγγειακά (αρτηριακή υπέρταση, στεφανιαία νόσος, αρρυθμίες, κ.α.)
  • Μυοσκελετικά (χονδροπάθειες, οσφυαλγία κ.α.)
  • Αναπνευστικά (υπνική άπνοια, αποφρακτική πνευμονοπάθεια κ.α.)
  • Υπογονιμότητα, διαταραχές εμμήνου ρύσεως
  • Ανάπτυξη κακοήθειας

– Πότε τίθεται ένδειξη για χειρουργείο;

Ο Διεθνής Οργανισμός Χειρουργικής της Παχυσαρκίας (IFSO) συστήνει χειρουργείο σε ανθρώπους με:

  • ΔΜΣ> 40 kg/m2
  • ΔΜΣ> 35 kg/m2 με 2 συνοδά νοσήματα
  • ΔΜΣ> 35 kg/m2 και ΣΔΙΙ

Επιπλέον, η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία (ADA) συνιστά βαριατρική επέμβαση σε άτομα με ΔΜΣ 30–35 kg/m2 και ΣΔΙΙ, όπου η φαρμακευτική αγωγή δεν επαρκεί.

– Ποια είναι η κατάλληλη χειρουργική επέμβαση;

Δεν υπάρχει μια επέμβαση κατάλληλη για όλους. Η επιλογή γίνεται βάση της βαρύτητας της παχυσαρκίας, των συνοδών νοσημάτων και των διατροφικών συνηθειών. Οι επεμβάσεις διακρίνονται σε περιοριστικού, δυσαπορροφητικού και μεικτού τύπου. Οι συχνότερα πραγματοποιούμενες είναι η λαπαροσκοπική επιμήκης γαστρεκτομή (μανίκι) και η λαπαροσκοπική γαστρική παράκαμψη (by pass).

– Είναι επικίνδυνη η χειρουργική της νοσογόνου παχυσαρκίας;

ΟΧΙ, εφόσον γίνεται σε εξειδικευμένα κέντρα, από έμπειρες ομάδες. Οι μελέτες αναφέρουν ποσοστά επιπλοκών 1-3% και θνητότητας 0,28%. Ο σωστός προεγχειρητικός έλεγχος, η προετοιμασία του ασθενούς και η στενή μετεγχειρητική παρακολούθηση περιορίζει περαιτέρω τα ποσοστά αυτά.

– Πόσο διαρκεί η παραμονή στο νοσοκομείο και πότε γίνεται η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες;

Με την εφαρμογή των fast-track πρωτοκόλλων, επιτυγχάνεται η γρήγορη ανάρρωση των ασθενών, η σύντομη παραμονή τους στο νοσοκομείο (1-2 ημέρες) και η γρήγορη επάνοδος στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

– Με το χειρουργείο ΜΟΝΟ, λύνεται το πρόβλημα της νοσογόνου παχυσαρκίας;

OXI, το χειρουργείο αποτελεί μέρος της λύσης. Το επιτυχημένο αποτέλεσμα θα βασιστεί και στη συστηματική μετεγχειρητική παρακολούθηση από οργανωμένη ομάδα (χειρουργός, διατροφολόγος, ψυχολόγος, γαστρεντερολόγος, ενδοκρινολόγος).

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors Almpanopoulos shutterstock 114347566 min 1 Νοσογόνος παχυσαρκία… Και όμως υπάρχει λύση! - Η παχυσαρκία αποτελεί ένα σύγχρονο πρόβλημα του Δυτικού κόσμου. Εξαιτίας της συνεχούς αυξανόμενης επίπτωσής της, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναγνωρίσει την παχυσαρκία ως «παγκόσμια επιδημία». Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής Κωνσταντίνος Αλμπανόπουλος μας μιλάει για τους κινδύνους και τη χειρουργική της αντιμετώπιση. – Τι είναι η νοσογόνος παχυσαρκία; Η νοσογόνος παχυσαρκία είναι μία σοβαρή χρόνια […]