παγκρέατος

Νεότερες εξελίξεις στη χειρουργική του παγκρέατος

ΤΖΙΜΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

30 Νοεμβρίου, 2021

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η συχνότητα αυτού του καρκίνου έχει αυξηθεί επηρεάζοντας ολοένα και νεαρότερες ηλικίες. Οι στατιστικές τοποθετούν τον καρκίνο του παγκρέατος ως τον τρίτο πιο θανατηφόρο καρκίνο στις ΗΠΑ, ενώ το 2030 πιστεύεται ότι θα είναι ο πιο θανατηφόρος καρκίνος.

Ο Γενικός Χειρουργός Δρ Γεώργιος Τζίμας, με εξειδίκευση στη Χειρουργική Ογκολογία Ήπατος / Παγκρέατος/ Χοληφόρων και στις μεταμοσχεύσεις ήπατος στο Miami University και στο Royal Victoria Hospital, Mc Gill University στο Montreal του Καναδά, μας μιλά για τις τελευταίες εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος.

Ποια είναι τα νεότερα δεδομένα γιατρέ;

Η πιθανότητα ίασης από αυτό το νεόπλασμα έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία, φτάνοντας το 35% (πρακτικά 1 στους 3) για τα αρχικά στάδια της νόσου. Μεγάλο ποσοστό αυτής της επιτυχίας οφείλεται στις εξελίξεις στον τομέα της Παθολογικής Ογκολογίας, με τη χρήση νέων χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, προεγχειρητικά αλλά και μετεγχειρητικά.

Εντούτοις, αυτό που έχει αλλάξει δραματικά στην αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος είναι η εγχειρητική προσέγγιση αυτών των νεοπλασμάτων. Η καλύτερη σταδιοποίηση των παγκρεατικών καρκίνων με τη χρήση ειδικών αξονικών ή και μαγνητικών τομογραφιών που καταδεικνύουν με ακρίβεια τη σχέση του όγκου με μεγάλα αγγεία της περιοχής (άνω μεσεντέριο φλέβα ή αρτηρία και αλλήρειο τρίποδα), επιτρέπει σε προχωρημένες καταστάσεις (τοπικά προχωρημένα νεοπλάσματα) τη χρήση προεγχειρητικής χημειοθεραπείας ή και ακτινοθεραπείας με στόχο τη συρρίκνωση του όγκου και την επιτυχή χειρουργική αφαίρεσή του.

Τι γίνεται με τους “ανεγχείρητους” όγκους του παγκρέατος;

Πλέον, όγκοι οι οποίοι διηθούν μεγάλα αγγεία όπως η πυλαία φλέβα ή η άνω μεσεντέριος φλέβα που παλαιότερα θεωρούνταν ανεγχείρητοι, μπορούν να αφαιρεθούν με ασφάλεια, με αντικατάσταση των αγγείων αυτών με φλεβικά ή συνθετικά μοσχεύματα και θεωρούνται επεμβάσεις ρουτίνας σε εξειδικευμένα Τμήματα χειρουργικής Ήπατος και Παγκρέατος όπως το Τμήμα μας στο Νοσοκομείο Υγεία. Το ίδιο ισχύει υπό προϋποθέσεις και για όγκους που διηθούν τον αλλήρειο τρίποδα, δηλαδή την αρτηρία που τροφοδοτεί την σπλήνα, το στομάχι και το συκώτι. Επίσης, η χρήση πρωτοκόλλων ταχείας ανάρρωσης (Enhancer Recovery After Surgery Protocol), όπως αυτό που χρησιμοποιείται στο Τμήμα μας, που βασίζεται σε συγκεκριμένες αναισθητικές, εγχειρητικές και μετεγχειρητικές στρατηγικές, έχει καταστήσει τις παγκρεατεκτομές, χειρουργεία ρουτίνας με γρήγορη ανάρρωση και μικρή παραμονή στο νοσοκομείο.

Ποιος ο ρόλος της ρομποτικής στη χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου;

Η χρήση της ρομποτικής πλατφόρμας DaVinci®, αποτελεί σημαντική εξέλιξη στο χώρο της χειρουργικής του παγκρέατος. H χρήση του ρομπότ προσφέρει λαπαροσκοπικά τρισδιάστατη όραση υπό μεγέθυνση, με ρομποτικούς βραχίονες που έχουν τις ίδιες δυνατότητες με το ανθρώπινο χέρι (κινήσεις και στους 3 άξονες). Αυτό επιτρέπει την πραγματοποίηση των παγκρεατεκτομών με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο, ελαττώνοντας τον μετεγχειρητικό πόνο και στρες και επιτυγχάνοντας τα ίδια ογκολογικά αποτελέσματα με το ανοικτό χειρουργείο σε επιλεγμένους ασθενείς.

Συμπερασματικά, οι πρόσφατες εξελίξεις στην χειρουργική του παγκρέατος μπορούν να καταστήσουν ένα ποσοστό ασθενών ελεύθερο νόσου, ακόμα και αυτούς που θεωρούνταν ανεγχείρητοι, ενίοτε και με λαπαροσκοπικές τεχνικές. Προϋπόθεση είναι η άμεση παραπομπή του ασθενούς σε χειρουργό ήπατος παγκρέατος και χοληφόρων για τη διασφάλιση του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος στο πλαίσιο της διεπιστημονικής αντιμετώπισης αυτού του νοσήματος.

Από τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Γεώργιο Τζίμα, Διευθυντή του Τμήματος Χειρουργικής Ήπατος & Χοληφόρων στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

παγκρέατος Νεότερες εξελίξεις στη χειρουργική του παγκρέατος - Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η συχνότητα αυτού του καρκίνου έχει αυξηθεί επηρεάζοντας ολοένα και νεαρότερες ηλικίες. Οι στατιστικές τοποθετούν τον καρκίνο του παγκρέατος ως τον τρίτο πιο θανατηφόρο καρκίνο στις ΗΠΑ, ενώ το 2030 πιστεύεται ότι θα είναι ο πιο θανατηφόρος καρκίνος. Ο Γενικός Χειρουργός Δρ Γεώργιος Τζίμας, με εξειδίκευση στη Χειρουργική Ογκολογία Ήπατος / […]