Τι είναι η χολή και η χολολιθίαση
Το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από χολολιθίαση ή χολοκυστοπάθεια. Η χοληδόχος κύστη (χολη), έχει το σχήμα αχλαδιού και πρόκειται ουσιαστικά για μια αποθήκη που αποθηκεύει τη χολή. Το συκώτι μας μεταξύ των άλλων παράγει και το υγρό που λέγεται χολή. Αυτό το υγρό, η χολή μπαίνει στα δυο σωληνάκια μέσα στο συκώτι και μέσα από τον χοληδόχο πόρο καταλήγει στο έντερο. Εκεί η χολή θα συναντήσει τις τροφές που έχουν παραχθεί στο συκώτι. Οι τροφές αφού κατέβουν απο τον οισοφάγο στο στομάχι, θα συναντηθούν με τη χολή στον δωδεκαδάκτυλο, δηλαδή στο λεπτό έντερο. Αυτή η συνάντηση είναι επιτακτική ώστε να γίνει η πέψη των τροφών, με άλλα λόγια, να διαλυθούν τα λίπη.
Για παράδειγμα, όταν έχουμε καταναλώσει ένα γεύμα για να γίνει η χώνεψη, δηλαδή να γίνει η πέψη των τροφών – να αποροφηθούν και να διαλυθούν κυρίως τα λιπαρά, πρέπει να συναντηθούν οι τροφές με τη χολή. Η χολή η οποία παράγεται από το συκώτι καθημερινά είναι 1 ½ λίτρο. Η χοληδόχος κύστη αποθηκεύει σε ποσότητα περίπου ένα φλιτζανάκι του καφέ και όταν ένα γεύμα είναι εξαιρετικά βαρύ και λιπαρό τότε η χοληδόχος κύστη συσπάται σαν μια αντλία ή τρόμπα και ρίχνει μέσα στο έντερο συμπληρωματικά τη χολή που έχει αποθηκεύσει. ΄Άρα λοιπόν, η λειτουργία της χοληδόχου κύστης είναι να αποθηκεύει τη χολή και να δίνει αυτό το διάλειμμα το επιπλέον στο έντερο για να γίνει η πέψη των τροφών. Όταν δεν γίνεται η πέψη των τροφών σωστά, τότε δημιουργείται φλεγμονή του οργάνου, χολολιθίαση.
Πέτρες στη Χολή & Αίτια
Δεν είναι γνωστός ο μηχανισμός με τον οποίο δημιουργούνται οι πέτρες μέσα στη χοληδόχο κύστη αλλά ένας παράγοντας είναι η στάση. Όταν δηλαδή ‘λιμνάζει’, κατακάθεται μέσα στη χοληδόχο κύστη για αρκετές ώρες, αποτελεί έναν παράγοντα που δημιουργεί τη συσσώρευση κάποιων χολικών αλάτων, οξέων με αποτέλεσμα τη δημιουργία των λίθων. Έχουν ενοχοποιηθεί σαν παράγοντες η κληρονομικότητα, το γυναικείο φύλο, η παχυσαρκία και η λήψη αντισυλληπτικών και οι αυστηρές δίαιτες χαμηλών λιπαρών. Γι’ αυτό ασθενείς που είναι στις μονάδες εντατικής θεραπείας και δεν σιτίζονται, εμφανίζουν συχνά χολολιθίαση. Επίσης, όσοι ακολουθούν αυστηρές δίαιτες χαμηλών λιπαρών, χωρίς στοιχεία ισορροπίας μπορεί να εμφανίσουν και αυτοί πρόβλημα με χολολιθίαση.
Πώς αντιμετωπίζεται η πέτρα στη χολή
Η θεραπεία που ακολουθείται για την αντιμετώπιση της πέτρα στη χολή είναι η αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως. Μέχρι το 1989 η αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως γινόταν με μια μεγάλη τομή. Στη συνέχεια εφαρμόστηκε η μέθοδος της λαπαροσκόπισης δηλαδή η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Στη μέθοδο αυτή, μια μικρή, ειδική κάμερα εισχωρεί από τον ομφαλό στο σώμα η οποία δίνει μια τρισδιάστατη εικόνα όλων των οργάνων καθώς και 3 μικρά εργαλεία που εισχωρούν από όλες τις μικρές τρύπες με σκοπό την αφαίρεση της χολής μέσα σε μια σακούλα μαζί με τις πέτρες.
Λύση στο Πρόβλημα με διαδερμική λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή
Η διαδερμική λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή αποτελεί εξέλιξη της λαπαρασκοπικής μεθόδου, η οποία ξεκίνησε στην Αμερική τα τελευταία 3 χρόνια και για πρώτη φορά εφαρμόστηκε πρόσφατα και στην Ελλάδα από τον Δρ. Αναστάσιο Ξιάρχο. Στόχος της σύγχρονης χειρουργικής είναι να γίνει όσο το δυνατόν λιγότερο επεμβατική, δηλαδή το τραύμα που προκαλείται στη κοιλιακή χώρα να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο, μικρότερη κακοποίηση των ιστών και όσο το δυνατόν γρηγορότερη αποθεραπεία και επάνοδο της καθημερινής δραστηριότητας, και η διαδερμική λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς το στόχο.
Αυτή η εξέλιξη της λαπαρασκοπικής μεθόδου αντικατέστησε τα μεγάλα εργαλεία τα οποία εισχωρούσαν από σχετικά πιο μεγάλες τρύπες μέσα στη κοιλιά, με εργαλεία που είναι μισό χιλιοστό, με αποτέλεσμα να μην αφήνουν σημάδια και να μην προκαλούν πόνο. Ο ασθενής πηγαίνει το πρωί νηστικός στην κλινική, πραγματοποιείται ένας προεγχειρητικός έλεγχος (εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος, καρδιογράφημα), και στη συνέχεια γίνεται η επέμβαση με ολική αναισθησία, που διαρκεί περίπου από 40 λεπτά μέχρι μια με μιάμιση ώρα. Το απόγευμα ο ασθενής είναι μια χαρά, μπορεί να σηκωθεί, να περπατήσει, να φάει ελαφρά και την επόμενη μέρα το πρωί να επιστρέφει σπίτι του.
Απο τον γενικό χειρουργό Dr Αναστάσιο Ξιάρχο