Μύθοι και Αλήθειες για την Παχυσαρκία και τη Χειρουργική Αντιμετώπιση

ΠΑΠΠΗΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ

22 Δεκεμβρίου, 2021

Η χειρουργική αντιμετώπιση της σοβαρής παχυσαρκίας είναι αποδεδειγμένα η πιο αποτελεσματική μέθοδος για σίγουρη και μόνιμη απώλεια του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους, με την προϋπόθεση ότι ο ασθενής αντιμετωπίζεται από εξειδικευμένη πολυπρόσωπη ιατρική ομάδα.

Ο Δρ Χάρης Παππής, εξειδικευμένος χειρουργός παχυσαρκίας, μας ξεκαθαρίζει το τοπίο γύρω από την παχυσαρκία και τη χειρουργική της αντιμετώπιση, καθώς η συχνά ανέλεγκτη παροχή πληροφοριών γύρω από αυτήν, παραποιούν σε μεγάλο βαθμό την πραγματικότητα.

– Είναι μύθος ότι η παχυσαρκία ΔΕΝ αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή μας και θα πρέπει να εστιάσουμε πιο πολύ στον καρκίνο;

Η πραγματικότητα είναι ότι οι θάνατοι από σοβαρή παχυσαρκία είναι τριπλάσιοι από αυτούς που προκαλούν ο καρκίνος του μαστού και του παχέος εντέρου μαζί. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι η δραστική μείωση του σωματικού βάρους μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.

– Είναι μύθος ότι σήμερα η παχυσαρκία αποτελεί ένα άλυτο πρόβλημα;

Η αλήθεια είναι ότι στις μέρες μας η παχυσαρκία ΔΕΝ αποτελεί πια άλυτο πρόβλημα, αρκεί να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα από εξειδικευμένους επιστήμονες. Σήμερα η επιστήμη έχει στα χέρια της ‘όπλα’ ικανά να βοηθήσουν ουσιαστικά το άτομο να ρυθμίσει το βάρος του, όπως ειδικά μοντέλα τροποποίησης συμπεριφοράς, μοντέλα διατροφικής εκπαίδευσης, ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις και τεχνικές αντιμετώπισης του χρόνιου στρες. Για σοβαρότερες περιπτώσεις, περίοπτη θέση στη γκάμα των ‘εργαλείων’ καταλαμβάνει η Βαριατρική χειρουργική.

– Είναι μύθος ότι η χειρουργική της παχυσαρκίας είναι μία «μέθοδος» των τελευταίων ετών;

Η πραγματικότητα είναι ότι η βαριατρική χειρουργική εφαρμόζεται για τη θεραπεία νοσογόνα παχύσαρκων ατόμων τα τελευταία 60 χρόνια. Η εκρηκτική αύξηση του προβλήματος – ασθένειας και η εφαρμογή λαπαροσκοπικών τεχνικών τις τελευταίες 2 δεκαετίες οδήγησαν στην ευρεία διάδοση των τεχνικών αυτών, με αποτέλεσμα να γίνονται σήμερα πάνω από 340.000 επεμβάσεις διεθνώς.

– Είναι μύθος ότι η βαριατρική χειρουργική είναι επικίνδυνη και «βαριά»;

Η αλήθεια είναι ότι διεθνείς μελέτες έχουν αποδείξει ότι σε οργανωμένα κέντρα η θνητότητα δεν ξεπερνάει το 0.28%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από πολλές καθημερινές «επεμβάσεις ρουτίνας», όπως το στεφανιαίο bypass (3.5% θνητότητα), το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής (4% θνητότητα) και άλλες.

– Είναι μύθος ότι τα χειρουργεία αυτά γίνονται με μεγάλες τομές, απαιτούν πολυήμερες νοσηλείες και έχουν δύσκολη ανάρρωση;

Η πραγματικότητα είναι ότι όλες οι επεμβάσεις σήμερα γίνονται λαπαροσκοπικά, η νοσηλεία δεν ξεπερνά τις 3-4 μέρες, ο ασθενής κινητοποιείται το ίδιο απόγευμα του χειρουργείου και δεν υπάρχουν μετεγχειρητικοί πόνοι. Μέσα στον πρώτο χρόνο επιτυγχάνεται απώλεια άνω του 80% του υπερβάλλοντος βάρους με παράλληλη αποκατάσταση των προβλημάτων υγείας του ατόμου.

– Μετά την χειρουργική επέμβαση, και εκτός της απώλειας βάρους, τι άλλα οφέλη αποκομίζει για την υγεία του ο ασθενής;

Εκτός από την οριστική απώλεια βάρους, έχουμε θεραπεία σακχαρώδους διαβήτη, υπέρτασης, υπερλιπιδαιμίας, υπνοαπνοϊκού συνδρόμου, μυοσκελετικών προβλημάτων. Επιπλέον, αποκαθίσταται η γονιμότητα, καθώς και άλλες ορμονικές διαταραχές, βελτιώνεται η εικόνα του σώματος, επαναρυθμίζεται η διατροφική συμπεριφορά και βελτιστοποιείται η ποιότητα της ζωής.
Η χειρουργική αντιμετώπιση σοβαρών μορφών παχυσαρκίας είναι σήμερα πια μονόδρομος και η μόνη βιώσιμη λύση για την οριστική πρόληψη, αλλά και αντιμετώπιση σοβαρών νοσημάτων που προσβάλλουν σχεδόν όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού.

Από τον Δρ. Χαρίλαο Παππή, Διευθυντή της Γ’ Χειρουργικής Κλινικής & Υπεύθυνο του Τμήματος Βαριατρικής Χειρουργικής Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors shutterstock 2081893987 1 Μύθοι και Αλήθειες για την Παχυσαρκία και τη Χειρουργική Αντιμετώπιση - Η χειρουργική αντιμετώπιση της σοβαρής παχυσαρκίας είναι αποδεδειγμένα η πιο αποτελεσματική μέθοδος για σίγουρη και μόνιμη απώλεια του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους, με την προϋπόθεση ότι ο ασθενής αντιμετωπίζεται από εξειδικευμένη πολυπρόσωπη ιατρική ομάδα. Ο Δρ Χάρης Παππής, εξειδικευμένος χειρουργός παχυσαρκίας, μας ξεκαθαρίζει το τοπίο γύρω από την παχυσαρκία και τη χειρουργική της αντιμετώπιση, καθώς η […]