Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός θεωρείται ιδανικό και απαραίτητο μέσο σίτισης για τα βρέφη τουλάχιστον κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους, από εθνικούς και παγκόσμιους επιστημονικούς οργανισμούς. Επίσης, υποστηρίζεται η συνέχισή του, με την προσθήκη στερεών τροφών, τουλάχιστον μέχρι το 2ο έτος της ζωής των παιδιών.
Δυστυχώς, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τα ποσοστά του μητρικού θηλασμού στην Ελλάδα διαχρονικά. Εντούτοις, υπάρχει η αίσθηση ότι με την ενημέρωση και υποστήριξη των νέων μαμάδων υπάρχει μία διαρκώς αυξανόμενη επιθυμία για σίτιση των βρεφών με μητρικό θηλασμό, κάτι που ήταν ήδη πολύ διαδεδομένο στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Προστατεύει ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός από την εμφάνιση αλλεργιών;
Σε μεγάλες καλά οργανωμένες μελέτες βρέθηκε ότι η μικρή διάρκεια θηλασμού και η επιλογή μικτής διατροφής με συμπλήρωμα σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης εκζέματος, ειδικά στα παιδιά με ιστορικό αλλεργίας στην οικογένεια.
Αναφορικά με την επίδραση του μητρικού θηλασμού στην αναπνευστική αλλεργία, μελέτες στο γενικό πληθυσμό έδειξαν ότι η διάρκεια του μητρικού θηλασμού δεν σχετίζεται με την εμφάνιση ή μη άσθματος αργότερα στη ζωή των παιδιών. Από την άλλη τα παιδιά που είχαν θηλάσει, όταν εκδηλώσουν άσθμα δεν έχουν τόσο μεγάλο κίνδυνο ασθματικών κρίσεων κατά την παιδική τους ηλικία.
Επίσης, υπάρχουν αναφορές ότι τα βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά μπορεί να έχουν και μικρότερη πιθανότητα εκδήλωσης αλλεργικής ρινίτιδας στην παιδική ηλικία, αν και σχετικά με αυτό υπάρχουν μελέτες που δεν έχουν τόσο σαφή αποτελέσματα.
Από την άλλη, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι η εμφάνιση τροφικής αλλεργίας στα παιδιά προλαμβάνεται αν οι θηλάζουσες έχουν ειδική διατροφή ανεξάρτητα αν υπάρχει ή όχι οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών. Με άλλα λόγια ούτε η αποφυγή των “ύποπτων τροφών για πρόκληση αλλεργίας” ούτε και η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής όπως προβιοτικά ή πρεβιοτικά από τη μητέρα που θηλάζει μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα τροφικής αλλεργίας.
Ανεξάρτητα πάντως από το αν υπάρχουν σαφή δεδομένα πρόληψης των αλλεργιών μέσω του θηλασμού, ο τεράστιος ο κατάλογος των πλεονεκτημάτων του τόσο για το θηλάζον βρέφος όσο και για τη μητέρα του καθιστά σημαντική την υποστήριξή του από γιατρούς και κοινωνικό περιβάλλον.
Από την Αλλεργιολόγο Παίδων & Ενηλίκων, Σοφία Β. Κωστούδη (www.kostoudi.gr)