image001.jpg

Mini Εμφυτεύματα Γόνατος και νέα συστήματα ακριβούς διόρθωσης

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

17 Μαρτίου, 2019

Σε εκτεταμένη φθορά του γόνατος και σε μεγαλύτερες ηλικίες οι νέες αρθροπλαστικές επιφανείας ελάχιστης επεμβατικότητας χωρίς κάκωση των υγιών ανατομικών στοιχείων του γόνατος ήτοι του μυϊκού συστήματος, των πλαγίων συνδέσμων, του ιγνυακού τένοντα και του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου (τελευταία βγήκαν στην αγορά εμφυτεύματα ολικής αρθροπλαστικής γόνατος με διατήρηση και των δύο χιαστών συνδέσμων για καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα και μεγαλύτερη ιδιοδεκτηκότητα] δίνουν καταπληκτικά αποτελέσματα.

Για την ελαχιστοποίηση της αποτυχίας της αρθροπλαστικής στο μέλλον σημαντικό ρόλο παίζει η ακριβής διόρθωση του μηχανικού άξονα του σκέλους και με άλλα λόγια η «ευθυγράμμιση» και «ζυγοστάθμιση» του γόνατος.

Σε δύσκολες περιπτώσεις και ιδίως σε νεώτερους ασθενείς έχουμε τώρα στην διάθεσή μας και τα χρησιμοποιούμε ήδη στο Ιατρικό Ψυχικού – από τους πρώτους διεθνώς – συστήματα που παρέχουν πληροφορίες ακριβούς διόρθωσης ήτοι προκατασκευασμένα εκμαγεία για κάθε έναν ασθενή ξεχωριστά με βάση ειδικό πρόγραμμα αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας που εκτός από τους εξατομικευμένους οδηγούς για την κάθε συγκεκριμένη περίπτωση συνοδεύονται και από αντίγραφο – μοντέλο του συγκεκριμένου γόνατος που έχει σχηματισθεί με τρισδιάστατη εκτύπωση με όλες τις παραμορφώσεις. Σημειώνονται επίσης σε αυτά οι απαιτούμενες διορθώσεις αλλά και η απαιτούμενη ακριβής διόρθωση του μηχανικού άξονα του σκέλους. Επίσης παρέχονται πληροφορίες για το μέδεθος και το σχήμα των εμφυτευμάτων που θα τοποθετηθούν. Η επέμβαση αυτή αποκαλείται εξατομικευμένη ή «personalised” και ήδη στην Κλινική μας έχουν γίνει αρκετές πολύ επιτυχημένες επεμβάσεις με αυτή την τεχνική.

To μίνι «ρομποτάκι» στις αρθροπλαστικές γόνατος

Τελευταία έχουμε και στην Ελλάδα μια άλλη υπερσύγχρονη και επαναστατική θα λέγαμε μέθοδο και ένα υπερσύγχρονο σύστημα υποβοήθησης των αρθροπλαστικώνστο γόνατο την οποία αρχίσαμε να εφαρμόζουμε επίσης από τους πρώτους διεθνώς στο Ιατρικό Ψυχικού.

Πρόκειται για την χρήση κατά την διάρκεια της επέμβασης, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις με μεγάλη φθορά, μεγάλη παραμόρφωση και σε ασθενείς νεώτερης ηλικίας, του μίνι«ρομποτικού» συστήματος – πλοήγησης PERSEUS πουλειτουργείμεηλεκτρομαγνητικάκύματα, όπωςτα γνωστά μας μηχανήματα στιγματοθέτησης GPS (Global Positioning System), το οποίο τοποθετείται εύκολα στο γόνατο που χειρουργούμε και με ειδικούς χειρισμούς σε συνδυασμό με υπολογιστή μας δίνει ταχύτατα όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με την διόρθωση του μηχανικού άξονα του σκέλους και το κέντρο περιστροφής του ισχίου το οποίο καθορίζει αυτόν τον άξονα και που είναι δύσκολο να εντοπισθεί με ακρίβεια κατά την διάρκεια της επέμβασης με άλλα μέσα όπως με την χρήση μεγάλων ενδομυελικών αυλών που χρησιμοποιούσαμεκαι χρησιμοποιούμε με τις κλασσικές τεχνικές. Εκτός από την ακριβή διόρθωση του γόνατος το σύστημα αυτό όπως και αυτά με τα εξατομικευμένα εκμαγεία που προαναφέρθησαν συντελούν επιπλέον και στην ελαχιστοποίηση της αιμορραγίας και των λοιμώξεων μιας και δεν τραυματίζονται ο ενδομυελικός αυλός και τα ενδομυελικά αγγεία. Καμμία σχέση δεν έχει αυτό το μικρό «ρομποτάκι-σύστημα πλοήγησης» που χωράει στην παλάμη του χεριού μας με τα μεγάλα και πολύπλοκα «ρομποτικά» συστήματα του περελθόντος, τα οποία προσωπικά είχα απρρίψει, γιατί εκτός από τον μεγάλο όγκο τους ήταν και δύσκολα και πολύπλοκα στην εγκατάστασή τους, απαιτούσαν τρυπανισμούς και τοποθέτηση μεταλλικών βελονών για την στερέωσή τους στην διάφυση του μηριαίου οστού και της κνήμης και συνοδεύονταν συνήθως από επιπλοκές λόγω καθυστέρησης της επέμβασης.

Όπως βλέπετε η εξέλιξη είναι ταχύτατη, τα τεχνολογικά επιτεύγματα που σεχτίζονται με τις αρθροπλαστικές εντυπωσιακά και οι ειδικοί ορθοπεδικοί χειρουργοί πρέπει να προσαρμοζόμαστε ανάλογα για να βελτιώσουμε και άλλο τα αποτελεσματά μας.

Νέα «μίνι» εμφυτεύματα για τμηματικές βλάβες του γόνατος

Σε νεώτερους ασθενείς που η βλάβη στο γόνατο δεν είναι γενικευμένη μπορούμε σήμερα να τοποθετήσουμε μικρά ή «μίνι» εμφυτεύματα γιααντικατάσταση μόνον της φθαρμένης περιοχής, με πολύ μικρές τομές, χωρίς μεταγγίσεις και χωρίς γενική αναισθησία. Ο ασθενής μπορεί να κινητοποιηθεί και να βαδίσει την ίδια ημέρα. Τέτοια εμφυτεύματα είναι ο τεχνητός μηνίσκος, το «μίνι» εμφύτευμα μόνιμης αντικατάστασης αρθρικού χόνδρου RECORTIC και τα εμφυτεύματα τμηματικής αρθροπλαστικής για την φθορά του έσω ή έξω μηριαίου κονδύλου ή της επιγονατίδας.

Α. Τεχνητός μηνίσκος

Όταν η φθορά αφορά μόνον στους μηνίσκους και η βλάβη αυτή δεν μπορεί να διορθωθεί μόνον με αρθροσκόπιση υπάρχει η δυνατότητα τώρα εμφύτευσης,είτε μόνιμου τεχνητού μηνίσκου στο ανάλογο μέγεθος από ανθεκτικό συνθετικό βιοανεκτό πολυμερές [Active Implants LLC] με δυνατότητα απορρόφησης κραδασμώνείτε ως εμφύτευμα που δρα σαν «σκαλωσιά» αναγένησης του τμήματος του μηνίσκου που έχει καταστραφεί [Actifit – Polyurethane Scaffold]. Η διαδικασία αυτή μπορεί να συνδυασθεί σε σπάνιες περιπτώσεις με διορθωτική οστεοτομία όταν συνυπάρχει παραμόρφωση του μηχανικού άξονα του σκέλους. Τα πρώτα αποτελέσματα τοποθέτησης τεχνητού μηνίσκου κυρίως σε Αγγλία, Αμερική και Ισραήλ είναι πολύ ενθαρυντικά.

Β. «Μίνι» τεχνητό μόνιμο εμφύτευμα αρθρικού χόνδρου τύπου RECORTIC
Όταν υπάρχει εντοπισμένη βλάβη στον αρθρικό χόνδρο συνήθως του έσω μηριαίου κονδύλουπου δεν μπορεί να αποκατασταθεί αρθροσκοπικά ή μη με τρυπανισμούς, χονδρομεταμόσχευση, εγχύσεις PRP ή βλαστοκυττάρων κ.λ.π. υπάρχει τώρα η δυνατότητα στην Κλινική μας για πρώτη φορά στην Ελλάδα – έχουμε άμεση συνεργασία γι’ αυτό το θέμα με το εξειδικευμένο εργοστάσιο κατασκευής – να τοποθετήσουμε με πάρα πολύ μικρή τομή ένα «μίνι» τεχνητό εμφύτευμα αντικατάστασης αρθρικού χόνδρου που διατίθεται σε διάφορα μεγέθη και καμπυλότητες για να αντικαταστήσει με ακρίβεια την περιοχή της χόνδρινης βλάβης αλλά και της φθαρμένης υποκείμενης οστικής περιοχήςπου οφείλεται συνήθως σε οστική νέκρωση.

Το «μίνι» αυτό εμφύτευμα αντικατάστασης φθαρμένου αρθρικού χόνδρου διαθέτει στην οπίσθια από πωρώδες τιτάνιο επιφάνειά του ειδική ισχυρά βιοεμφυτεύσιμη προεξοχή για μόνιμη μηχανική αλλά κυρίως βιολογική ενσωμάτωση [osseointegration] στην υποκείμενη οστική υγιή περιοχή. Δεν απαιτείται με την επέμβαση αυτή να πειράξουμε τους χιαστούς συνδέσμουςή τους μηνίσκους εφόσον βέβαια είναι φυσιολογικοί. Αν υπάρχει βλάβη σε αυτά τα ανατομικά ισχία το «μίνι» εμφύτευμα μηριαίου κονδύλουRECORTIC μπορεί να συνδυασθεί με αρθροσκόπιση διόρθωσης μηνίσκου ή χιαστού. Αν τυχόν συνυπάρχει βλάβη του αρθρικού χόνδρου της επιγονατίδας αυτό το εμφύτευμα μπορεί να συνδυασθεί με αρθροσκοπικές τεχνικές διόρθωσης της επιγονατίδας και ευθυγράμμισης του εκτατικού μηχανισμού του γόνατος, διατομή έξω καθεκτικών, χονδροπλαστική, πλαστική τροχιλίας, οστεοτομία μηριαίων κονδύλων κ.λ.π. ή με τμηματική μονοδιαμερισματική πρόθεση της επιγονατίδας [επιγονατιδομηριαία αρθροπλαστική] στην διάρκεια αυτής της επέμβασης ή σε δεύτερο χρόνο.

Γ. Πρόθεση επιγονατίδας [Μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική επιγονατιδο-μηριαίας άρθρωσης]

Έχουμε ξεκινήσει από τους πρώτους διεθνώς και στην Ελλάδα και έχουμε εφαρμόσει σε ασθενείς μας με επιτυχία την μονοδιαμερισματική πρόθεση επιγονατίδας – επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης τύπου STRYKER που τοποθετείται μόνον στην ως άνω φθαρμένη περιοχή χωρίς να πειράξουμε εγχειρητικά τα άλλα διαμερίσματα του γόνατος. Δεν απαιτείται γενική ή επισκληρίδιος αναισθησία, μόνον υπαραχνοειδής, δεν απαιτείται χορήγηση αίματος, η τομή είναι πολύ μικρή, η κινητοποίηση του γόνατος όπως και η βάδιση άμεση μετεγχειρητικά και η νοσηλεία μόνον μία ημέρα. Ακολουθεί πρόγραμμα φυσικοθεραπείας.

Δ. Μονοδιαμερισματική [μερική] αρθροπλαστική κυρίως για το έσω διαμέρισμα του γόνατος με κινητό ένθετο – κινητό τεχνητό «μηνίσκο»

Η τομή είναι μικρή, δεν τραυματίζονται τα μυϊκά και συνδεσμικά στοιχεία του γόνατος, η νοσηλεία είναι μιας ημέρας, δεν απαιτείται χορήγηση αίματος, η κινητοποίηση και βάδιση είναι άμεση, η δε επάνοδος στις δραστηριότητες ταχύτατη, εκτός φυσικά εξαιρέσεων. Εάν ακολουθήσει φθορά στην επιγονατιδομηριαία άρθρωση δεν αφαιρείται αυτό το εμφύτευμα αλλά μπορεί απλά να συμπληρωθεί με αρθροπλαστική επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης. Παραμένουν άθικτοι και οι δύο χιαστοί σύνδεσμοι. Σε μεγάλη γενικευμένη μελλοντική φθορά του γόνατος η μερική αρθροπλαστική δύναται να μετατραπεί σε ολική, απλά αφαιρούνται τα τμηματικά εμφυτεύματα και τοποθετούνται εμφυτεύματα ολικής αρθροπλαστικής.

Aπό τον ορθοπεδικό χειρουργό Νικόλαο Χριστοδούλου

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

bb6fbf77d386f6c74cbb6cdf550451bb_xl-1.jpg Νέα απλή τεχνική διόρθωσης για Hallux Valgus (Κότσι) - Νέα ελάχιστα επεμβατική μέθοδος διόρθωσης του Hallux Valgus στο μεγάλο δάκτυλο στο πόδι (κότσι) εφαρμόζεται από τον γνωστό χειρουργό ορθοπεδικό ισχίου, γόνατος και κάτω άκρων κ. Νίκο Χριστοδούλου στο Ιατρικό Ψυχικού, με σχεδόν αναίμακτη τεχνική, ταυτόχρονα και στα δύο πόδια, και με διόρθωση και όλων των συνοδών παραμορφώσεων όπως πτώση των κεφαλών των μεταταρσίων.Η επέμβαση […]
image001.jpg Mini Εμφυτεύματα Γόνατος και νέα συστήματα ακριβούς διόρθωσης - Σε εκτεταμένη φθορά του γόνατος και σε μεγαλύτερες ηλικίες οι νέες αρθροπλαστικές επιφανείας ελάχιστης επεμβατικότητας χωρίς κάκωση των υγιών ανατομικών στοιχείων του γόνατος ήτοι του μυϊκού συστήματος, των πλαγίων συνδέσμων, του ιγνυακού τένοντα και του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου (τελευταία βγήκαν στην αγορά εμφυτεύματα ολικής αρθροπλαστικής γόνατος με διατήρηση και των δύο χιαστών συνδέσμων για καλύτερο […]