images-122.jpg

Mini Εξωσωματική: Καλύτερο αποτέλεσμα με λιγότερα φάρμακα σε γυναίκες άνω των 40!

ΧΗΝΙΑΔΗΣ ΧΑΡΗΣ

19 Δεκεμβρίου, 2019

Στη σύγχρονη εποχή, ολοένα και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να κάνουν παιδί σε προχωρημένη ηλικία. Εντούτοις, όσο τα χρόνια περνούν, το ωοθηκικό δυναμικό τους μειώνεται καθώς και η δυνατότητα να παράγουν πολλά και καλά ωάρια.
Μια γυναίκα γεννιέται με ένα σημαντικό αριθμό ωαρίων τα οποία δεν αναπαράγονται, αλλά ωριμάζουν κάθε μήνα. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός τους και ταυτόχρονα η ποιότητά τους μειώνονται με γρήγορους ρυθμούς.
Μετά τα 35 χρόνια ξεκινάει η σταδιακή επιδείνωση της ποιότητας των ωαρίων, η οποία κορυφώνεται στην ηλικία των 44-45 ετών, ενώ μετά τα 38 έτη παρατηρείται σημαντική μείωση του αριθμού των ωαρίων που παράγει μια γυναίκα ακόμα και με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Συχνά δυσκολευόμαστε να πετύχουμε εγκυμοσύνη με εξωσωματική γονιμοποίηση σε γυναίκες άνω των 40-41 ετών ή ακόμα και σε γυναίκες μικρότερης ηλικίας που έχουν πτωχή απάντηση στα φάρμακα που χορηγούμε. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είτε χορηγηθούν μεγάλες ποσότητες φαρμάκων, είτε χορηγηθούν πολύ μικρές, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: λίγα ωάρια (κάτω από 7) και 1-2 έμβρυα, το οποίο σημαίνει ότι η απάντηση των ωοθηκών στα φάρμακα είναι πολύ πτωχή. Για το λόγο αυτό και οι γυναίκες αυτές ονομάζονται πτωχές απαντήτριες.
Mini Εξωσωματική
Η κλασική Εξωσωματική έχει μειωμένα ποσοστά επιτυχίας σε γυναίκες άνω των 40 ετών ή και σε μικρότερης ηλικίας που έχουν πτωχή απάντηση στα φάρμακα. Σε αυτές τις περιπτώσεις τη λύση δίνει η Mini Εξωσωματική ή αλλιώς ο τροποποιημένος φυσικός κύκλος.
Πρόκειται για μια παραλλαγή της κλασικής εξωσωματικής, που προσομοιάζει στο φυσικό κύκλο, αλλά έχει καλύτερα αποτελέσματα. Αντί να χορηγούνται υψηλές δόσεις φαρμάκων, στις περιπτώσεις που αυτό δεν προσφέρει κανένα επιπλέον όφελος, χορηγείται μικρή ποσότητα φαρμάκων, με αποτέλεσμα να λαμβάνονται 1-3 ωάρια, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν, όπως συμβαίνει στο φυσικό κύκλο.

Η Mini Εξωσωματική είναι μια θεραπεία επαναλαμβανόμενων προσπαθειών όπου τα ωάρια που ανευρίσκονται, γονιμοποιούνται κάθε φορά με το σπέρμα του συντρόφου και τα έμβρυα που δημιουργούνται, καταψύχονται στο στάδιο της βλαστοκύστης.
Όταν συγκεντρωθούν 3-4 έμβρυα πολύ καλής ποιότητας, αποψύχονται και γίνεται μόνο μία εμβρυομεταφορά με όλα τα έμβρυα μαζί.
Τα υπέρ και τα κατά
Η επιτυχία της μεθόδου είναι σημαντικά υψηλότερη από το 25% του φυσικού κύκλου ανά εμβρυομεταφορά, και φθάνει ακόμα και το 45% στην ηλικία των 40, ποσοστό που θεωρείται εξαιρετικό, ειδικά για γυναίκες με ελάχιστη παραγωγή ωαρίων ή και προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας.
Εντούτοις, σε πολύ πτωχές απαντήτριες απαιτούνται 1-3 κύκλοι για να συλλεχθούν τελικά 3 έμβρυα καλής ποιότητας. Η οικονομική επιβάρυνση, όμως, είναι σημαντικά μικρότερη, γιατί η χρέωση είναι ίδια με το φυσικό κύκλο και επιπλέον γίνεται μόνο μία εμβρυομεταφορά. Σημαντικά μικρότερο είναι και το ψυχολογικό κόστος, γιατί το ζευγάρι δεν ταλαιπωρείται με συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα έπειτα από εμβρυομεταφορές ενός εμβρύου κάθε φορά.
Ο τροποποιημένος φυσικός κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι μια χαμηλού κινδύνου και φιλική προς την ασθενή διαδικασία, η οποία πρέπει να γίνεται κυρίως σε επιλεγμένες περιπτώσεις πτωχής ανταπόκρισης, δηλαδή σε γυναίκες με προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία ή με μειωμένο ωοθηκικό δυναμικό, οι οποίες συνήθως δεν έχουν εναλλακτική λύση. Αυτή η προσπάθεια έχει μεγαλύτερη επιτυχία από το φυσικό κύκλο και πολλαπλά οφέλη.

Από τον Χάρη Χηνιάδη Μαιευτήρα – Χειρουργό Γυναικολόγο

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

εξωσωματική γονιμοποίηση 15 μύθοι για την εξωσωματική γονιμοποίηση - Μετά από 44 χρόνια εφαρμογής της, η εξωσωματική γονιμοποίηση, έχει καθιερωθεί πλέον ως μία ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δημοσιευμένα στοιχεία (2019), πάνω από 8 εκατομμύρια παιδιά έχουν γεννηθεί παγκοσμίως με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης, ενώ πλέον περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια κύκλοι εξωσωματικής πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα πάνω […]
images-122.jpg Mini Εξωσωματική: Καλύτερο αποτέλεσμα με λιγότερα φάρμακα σε γυναίκες άνω των 40! - Στη σύγχρονη εποχή, ολοένα και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να κάνουν παιδί σε προχωρημένη ηλικία. Εντούτοις, όσο τα χρόνια περνούν, το ωοθηκικό δυναμικό τους μειώνεται καθώς και η δυνατότητα να παράγουν πολλά και καλά ωάρια.Μια γυναίκα γεννιέται με ένα σημαντικό αριθμό ωαρίων τα οποία δεν αναπαράγονται, αλλά ωριμάζουν κάθε μήνα. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός τους […]
085c57286c26eedd873483c5ba0c0f9e_xl.jpg Δωρεά ωαρίων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε - Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα ζευγάρια καταφεύγουν στη λύση της δωρεάς ωαρίων προκειμένου να καταφέρουν να γίνουν γονείς. Αν και πρόκειται για μία επιλογή η οποία συνοδεύεται από αρκετό σκεπτικισμό και ηθικά διλήμματα, εντούτοις, για ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσε να αποτελεί το “gold standard”.Η δωρεά ωαρίων είναι η δωρεά γενετικού υλικού σε ένα ζευγάρι […]
happy-young-parents-hold-in-their-hands-baby-shoes-of-future-child-picture-id652664400.jpg «Πτωχές απαντήτριες»: Το «φλέγον» θέμα στη σύγχρονη υποβοηθούμενη αναπαραγωγή - Λόγω της αυξημένης ηλικίας κατά την οποία αποφασίζουν οι γυναίκες να κάνουν παιδί, οι πτωχές απαντήτριες, αποτελούν μείζον πρόβλημα για την αναπαραγωγική ιατρική. Κι ενώ οι ειδικοί σήμερα τις διαχειρίζονται σε ικανοποιητικό βαθμό, διεξάγονται διαρκώς σχετικές μελέτες, προκειμένου να βρεθούν αποτελεσματικότερες προσεγγίσεις.«Πτωχές απαντήτριες» αποκαλούνται οι γυναίκες που έχουν περιορισμένη ανταπόκριση στη διέγερση των ωοθηκών με […]