πόνους

Μη χειρουργική αποσυμπίεση σπονδυλικής στήλης για πόνους στη μέση

ΚΑΚΑΒΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

18 Σεπτεμβρίου, 2023

Οι αναπηρίες που σχετίζονται με τα προβλήματα και τους πόνους στην πλάτη αυξάνονται συνεχώς, όπως και η επιβάρυνση του γενικού πληθυσμού, παρά τις πολυάριθμες θεραπείες και τους πόρους που δαπανώνται για την υγειονομική περίθαλψη. Η οσφυαλγία είναι ένα σημαντικό οικονομικό ζήτημα και μια πρόκληση για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης των ανεπτυγμένων χωρών, καθώς συνεπάγεται ένα σημαντικό κόστος.

Ο Φυσικοθεραπευτής – Χειροθεραπευτής Γεώργιος Κακαβάς μας μιλά για την μη επεμβατική θεραπεία των πόνων στη μέση με τη μέθοδο της αποσυμπίεσης της σπονδυλικής στήλης.

Ποιες είναι οι μέχρι τώρα συνήθεις πρακτικές αντιμετώπισης του σπονδυλικού πόνου;

Ο χρόνιος σπονδυλικός πόνος (συνεχής πόνος που διαρκεί μέχρι ή και περισσότερο από 3 μήνες) εμφανίζεται σε 2% έως 8% των ατόμων με οσφυαλγία. Η πληθώρα των θεραπειών για την οσφυαλγία (LBP) έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Τα οπιοειδή, η ένεση στη σπονδυλική στήλη, η ανάπαυση στο κρεβάτι, η έλξη του δέρματος και η χειρουργική παραμένουν οι συνηθισμένες μορφές θεραπείας. Ωστόσο, στις εθνικές οδηγίες κλινικής πρακτικής δίνεται λιγότερη έμφαση στις φαρμακολογικές και χειρουργικές θεραπείες.

Τι ακριβώς κάνει η θεραπεία αποσυμπίεσης σπονδυλικής στήλης;

Περιλαμβάνει τέντωμα της σπονδυλικής στήλης, χρησιμοποιώντας τραπέζι έλξης ή παρόμοια μηχανοκίνητη συσκευή, με στόχο την ανακούφιση από τον πόνο στην πλάτη ή/και τον πόνο στα πόδια. Η αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης είναι ένας τύπος θεραπείας έλξης που εφαρμόζεται στη σπονδυλική στήλη σε μια προσπάθεια να επιφέρει πολλά θεωρητικά οφέλη, όπως: δημιουργία αρνητικής ενδοδισκικής πίεσης για να προωθήσει την ανάσυρση ή την επανατοποθέτηση του υλικού του δίσκου με κήλη ή δισκική προβολή. Επίσης δημιουργεί μια χαμηλότερη πίεση στον δίσκο που προκαλεί εισροή θεραπευτικών θρεπτικών ουσιών και άλλων ουσιών σε αυτόν.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η μέθοδος;

Μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για τη θεραπεία πολλών συμπτωμάτων και καταστάσεων. Αυτές οι προϋποθέσεις περιλαμβάνουν:

  • Διαρκή πόνο στην πλάτη ή στον αυχένα
  • Ισχιαλγία που αναφέρεται σε πόνο, αδυναμία ή μυρμήγκιασμα που εκτείνεται κάτω από το πόδι
  • Διόγκωση ή κήλη σπονδυλικών δίσκων
  • Εκφυλιστική νόσο του δίσκου
  • Σύνδρομο οπίσθιας όψης (φθαρμένες σπονδυλικές αρθρώσεις)
  • Ασθενείς ή τραυματισμένες ρίζες νωτιαίου νεύρου

Πώς εκτελεί ένας ειδικός σπονδυλικής στήλης τη θεραπεία αποσυμπίεσης;

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας αποσυμπίεσης της σπονδυλικής στήλης, οι ασθενείς ξαπλώνουν εντελώς ντυμένοι με το πρόσωπο προς τα επάνω ή προς τα κάτω σε ένα μηχανοκίνητο τραπέζι με ένα κινούμενο κάτω μέρος. Ο ειδικός τοποθετεί ένα λουρί γύρω από τους γοφούς του ατόμου με ένα άλλο τοποθετημένο γύρω από τον κορμό. Το πάνω μέρος του τραπεζιού παραμένει σε σταθερή θέση, ενώ το κάτω μέρος, στο οποίο είναι συνδεδεμένος ο ασθενής, γλιστρά εμπρός και πίσω για να παρέχει τη συγκεκριμένη έλξη και χαλάρωση που χρειάζεται ο ασθενής, δημιουργώντας αρνητική πίεση στο μεσοσπονδύλιο δίσκο δίνοντας έτσι, λύση στα προβλήματα δισκοπάθειας και ριζίτιδας.

Πόσο ανακουφισμένος νιώθει ο ασθενής μετά τη θεραπευτική συνεδρία και σε πόσο χρονικό διάστημα ολοκληρώνεται η θεραπεία;

Κατά τη διάρκεια ή μετά από αυτή τη διαδικασία, ο ασθενής θα πρέπει να αισθάνεται τέντωμα στη σπονδυλική στήλη χωρίς πόνο στη μέση. Η θεραπεία αποσυμπίεσης της σπονδυλικής στήλης διαρκεί 30-45 λεπτά και ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί συνεχή θεραπεία για πέντε έως επτά εβδομάδες. Τέλος, μπορεί να μην αποδειχθεί χρήσιμη για άτομα με κατάγματα, όγκους, προχωρημένη οστεοπόρωση, μεταλλικά εμφυτεύματα στη σπονδυλική στήλη και έγκυες γυναίκες.

Από τον Φυσικοθεραπευτή – Χειροθεραπευτή Γεώργιο Κακαβά

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

πόνους Μη χειρουργική αποσυμπίεση σπονδυλικής στήλης για πόνους στη μέση - Οι αναπηρίες που σχετίζονται με τα προβλήματα και τους πόνους στην πλάτη αυξάνονται συνεχώς, όπως και η επιβάρυνση του γενικού πληθυσμού, παρά τις πολυάριθμες θεραπείες και τους πόρους που δαπανώνται για την υγειονομική περίθαλψη. Η οσφυαλγία είναι ένα σημαντικό οικονομικό ζήτημα και μια πρόκληση για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης των ανεπτυγμένων χωρών, καθώς συνεπάγεται ένα […]
MyDoctors Kakavas shutterstock 1208093551 1 Δισκοκήλη: Μπορεί να προκληθεί από το υπερβολικό βάρος; - Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης δισκοκήλης έχουν οι άνθρωποι με υπερβολικό βάρος, έναν από τους κύριους παράγοντες πρόκλησης και επιδείνωσης του πόνου στην πλάτη, οι επιπτώσεις του οποίου στην ποιότητα ζωής του πάσχοντα μπορούν να συγκριθούν με πολλές σοβαρές και συχνά απειλητικές για τη ζωή ασθένειες που αποτελούν συνέπεια της δυσαναλογίας ύψους / βάρους. Η αιτία της […]