Αόρατη Ορθοδοντική µε τη Μέθοδο Invisalign First για Παιδιά

ΕΞΑΡΧΟΥ ΦΩΤΙΟΣ

28 Νοεμβρίου, 2022

Στις μέρες µας, όλοι μιλούν για την “αόρατη” ορθοδοντική µε διαφανείς νάρθηκες Invisalign και είναι βέβαιο, πως όταν η επιστήμη συνεργάζεται με την αισθητική, το αποτέλεσμα είναι θεαματικό. Τι γίνεται όμως με την εφαρμογή της μεθόδου στα παιδιά;

Ο Ειδικός Ορθοδοντικός Δρ Φώτης Εξάρχου απαντά στις ερωτήσεις μας για όλη τη διαδικασία της μεθόδου.

Ενδείκνυται η μέθοδος αυτή, εκτός από ενήλικες και εφήβους, για παιδιά μικρότερης ηλικίας;

Φυσικά και ενδείκνυται παρουσιάζοντας μάλιστα πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα παραδοσιακά, σε όλους μας γνωστά μασελάκια.

Πριν αναφερθείτε στα πλεονεκτήματα, πείτε μας καταρχάς, τι είναι οι διαφανείς νάρθηκες Invisalign και πώς δουλεύουν στο στόμα;

Οι νάρθηκες Invisalign είναι μια σειρά από αποσπώμενες διαφανείς πλαστικές μεμβράνες πάχους 0,5 χιλιοστού περίπου, που καλύπτουν αποκλειστικά την επιφάνεια των δοντιών της γνάθου, δίχως επέκταση στα ούλα ή τον ουρανίσκο. Σε ότι αφορά στη μέθοδο της οδοντικής μετακίνησης µε τον τρόπο αυτό, να τονισθεί ότι αυτή είναι προοδευτική (µε αλλαγή “σετ” ανά 5-7 ημέρες συνήθως) και εκ των προτέρων προκαθορισμένη για κάθε νάρθηκα. Κατασκευάζοντας λοιπόν εκ των προτέρων μια σειρά από 20 επί παραδείγματι μεμβράνες που μετακινούν ένα συγκεκριμένο δόντι κατά 0,2mm, υπάρχει η δυνατότητα να επιτελέσει κανείς μια συνολική μετακίνηση της τάξεως των 20×0,2=4mm στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ο εκάστοτε νάρθηκας είναι κατασκευασμένος µε απόκλιση 0,1-0,25mm σε σχέση µε την εκάστοτε υφιστάμενη προηγούμενη κατάσταση και η τοποθέτησή του στο στόμα ωθεί τα δόντια, µέσω της συγκεκριμένης ελάχιστης απόκλισης, να ταιριάξουν σε αυτόν, µέσω της ελαστικότητας που διαθέτει τόσο ο νάρθηκας όσο και το περιρρίζιο του δοντιού. Κατά αυτό τον τρόπο έχει κανείς μια προοδευτική διαδοχική πορεία από την αρχική κατάσταση στο τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μπορεί ένα παιδί να ξεκινήσει µία τέτοια θεραπεία, µε νεογιλά δόντια στο στόμα του;

Φυσικά και μπορεί! Η ύπαρξη νεογιλών δοντιών ή ακόμη και η απόπτωσή τους κατά τη διάρκεια της θεραπείας δεν επηρεάζει καθόλου την εξέλιξή της. Η θεραπεία µε Invisalign First, όπως ονομάζεται στην περίπτωση αυτή αποτελεί µία τεράστια και ραγδαία εξελισσόμενη καινοτομία για την ορθοδοντική επιστήμη, εξαιτίας της ένταξης του ψηφιακού σχεδιασμού πριν τη διενέργεια της θεραπείας.

MyDoctors EXARCHOU shutterstock 2037040055

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα, σε σχέση µε τα παραδοσιακά “μασελάκια”;

 • Απρόσκοπτη ομιλία, διότι οι μεμβράνες πάχους 0,5 χιλιοστού καλύπτουν αποκλειστικά τα δόντια και όχι τον ουρανίσκο ή/και την υπογλώσσια περιοχή των παιδιών.
 • Η άνεση που προσφέρουν οι μεμβράνες Invisalign για παιδιά δεν είναι συγκρίσιμη µε τις ακρυλικές πλάκες – “μασελάκια”. Η έδραση των μεμβρανών είναι άψογη σε σχέση µε αυτό που συμβαίνει συχνότατα µε τα “μασελάκια”.
 • Η αισθητική είναι πολύ ανώτερη διότι απουσιάζουν τα μεταλλικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα “μασελάκια”.
 • Οι μετακινήσεις είναι απολύτως στοχευμένες µε ακρίβεια/βήματα του 0,1-0,25 χιλιοστού ανά μεμβράνη, γεγονός που δεν είναι εφικτό µε τη χρήση ακρυλικής πλάκας.
 • Η πίεση που νιώθουν τα παιδιά από την εν ενεργεία μετακίνηση είναι πολύ μικρότερη, από ότι συμβαίνει µε τα “μασελάκια”.
 • Οι μεμβράνες Invisalign για παιδιά δεν ενοχλούν στα ούλα, σε αντίθεση µε τα “µασελάκια”.
 • Δεν υφίσταται η έννοια έκτακτης ανάγκης λόγω υπέρμετρης πίεσης, όπως συμβαίνει συχνά µε τα “μασελάκια”.
 • Σε περίπτωση απώλειας των ναρθήκων Invisalign το παιδί απλά μεταβαίνει νωρίτερα στην επόμενη, ενώ µε τα “μασελάκια” υπάρχει ανάγκη επίσκεψης στο ιατρείο για τον προγραμματισμό κατασκευής νέας συσκευής.
 • Από άποψη βιοσυμβατότητας, το υποαλλεργικό πλαστικό μπορεί να χαρακτηριστεί ως σαφώς ανώτερη επιλογή του ακρυλικού και των υπολειμμάτων μονομερούς, που εν δυνάμει μπορούν να καταλήξουν στον οργανισμό κατά τις πρώτες ώρες παραμονής της συσκευής στο στόμα.
 • Υφίσταται η δυνατότητα διενέργειας virtual ραντεβού ελέγχου της θεραπευτικής πορείας (µέσω υπολογιστή από την άνεση του σπιτιού σας).
 • Μειώνεται η πιθανότητα και/ή οι συνέπειες οδοντικού τραύματος, καθώς οι μεμβράνες λειτουργούν κατά κάποιο τρόπο ως προστατευτικοί νάρθηκες.

MyDoctors EXARCHOU shutterstock 1880939533

Πόσες ώρες πρέπει τα παιδιά να φοράνε τις μεμβράνες για να προχωράει η θεραπεία; Κάθε πότε αλλάζουν “σετ”;

Ιδανικά θα έλεγα ότι σε αυτές τις μικρές ηλικίες μπορεί να ακολουθήσει κανείς δυο σενάρια. Είτε φοράει τον κάθε νάρθηκα 20 ώρες το 24ωρο (και στο σχολείο δηλαδή) µε αλλαγή σετ ανά 4-5 ημέρες, είτε φοράει γύρω στις 15-16 ώρες (εκτός σχολείου δηλαδή) µε αλλαγή ανά 7 ημέρες στην περίπτωση αυτή.

Μπορεί να φάει ένα παιδί µε τις μεμβράνες στο στόμα ή να πιει ροφήματα;

Η κατανάλωση τροφής δεν ενδείκνυται σε καμία των περιπτώσεων, ενώ στην περίπτωση ροφημάτων επιτρέπεται μόνον εφόσον αυτά δεν περιέχουν ζάχαρη.

Με τις αθλητικές δραστηριότητες τι ισχύει; Πρέπει να αφαιρούνται;

Σε καμία των περιπτώσεων! Με τις μεμβράνες στο στόμα μειώνεται η πιθανότητα ή οι συνέπειες οδοντικού τραύματος, διότι λειτουργούν κατά κάποιο τρόπο ως προστατευτικοί νάρθηκες.

Ενοχλούν οι μεμβράνες στην ομιλία;

Η ομιλία δεν επηρεάζεται καθόλου. Το 0,5 χιλιοστών πλαστικό καλύπτει αποκλειστικά τα δόντια και καθόλου τον ουρανίσκο. Η κάλυψη του ουρανίσκου από το χρωματιστό συνήθως ακρυλικό που έχουν τα παραδοσιακά μασελάκια είναι που δημιουργεί την επίπτωση στην ομιλία του παιδιού, συνθήκη καθόλου ευχάριστη για την τρυφερή αυτή ηλικία.

Πότε ενδείκνυται η θεραπεία µε Invisalign First σε παιδιά;

Η ένδειξη έναρξης της θεραπείας δεν επηρεάζεται από το μέσο µε την οποία αυτή πραγματοποιείται. Στην τρυφερή λοιπόν ηλικία των 7-10 ετών λειτουργικοί και όχι τόσο αισθητικοί είναι κυρίως οι παράγοντες που µας οδηγούν σε πρόωρη έναρξη ορθοδοντικής θεραπείας.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία µε Invisalign First;

Στόχος της ορθοδοντικής παρέμβασης είναι μέσα σε 6-12 μήνες να επιτευχθούν όλοι οι θεραπευτικοί στόχοι. Με τη συνεργασία του μικρού ασθενούς αυτό είναι απολύτως εφικτό, χωρίς να επιβαρύνεται η καθημερινότητα του παιδιού.

Εφαρμόζουν όλοι οι ορθοδοντικοί τη μέθοδο Invisalign First;

Θεωρητικά ναι, ωστόσο ο καθένας έχει την δική του φιλοσοφία στην ορθοδοντική αντιμετώπιση περιστατικών.

Μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα www.invisalign.gr θα σας δώσει πολλές πληροφορίες σε ότι αφορά το συγκεκριμένο κομμάτι.

Από τον Δρ Φώτης Εξάρχου Ειδικό Ορθοδοντικό www.exarchou.gr

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors EXARCHOU shutterstock 1961996875 Αόρατη Ορθοδοντική µε τη Μέθοδο Invisalign First για Παιδιά - Στις μέρες µας, όλοι μιλούν για την “αόρατη” ορθοδοντική µε διαφανείς νάρθηκες Invisalign και είναι βέβαιο, πως όταν η επιστήμη συνεργάζεται με την αισθητική, το αποτέλεσμα είναι θεαματικό. Τι γίνεται όμως με την εφαρμογή της μεθόδου στα παιδιά; Ο Ειδικός Ορθοδοντικός Δρ Φώτης Εξάρχου απαντά στις ερωτήσεις μας για όλη τη διαδικασία της μεθόδου. Ενδείκνυται […]
invisalign Ίσια δόντια με τη μέθοδο Invisalign - Υγεία και λάμψη στο χαμόγελό σας Όταν η επιστήμη συνεργάζεται με την αισθητική, το αποτέλεσμα είναι σαφώς θεαματικότατο.          Ο ορθοδοντικός Δρ Φώτης Εξάρχου μας μιλά για τις διαφανείς μεμβράνες Invisalign και τη στοχευμένη δράση τους. – Πείτε μας γιατρέ, είναι οι μεμβράνες Invisalign το μέλλον στην ορθοδοντική και τι συνιστά αυτό; […]