Μεταμόσχευση Τριχών

Μεταμόσχευση Τριχών: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

ΛΙΟΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

10 Ιουλίου, 2023

Η μεταμόσχευση τριχών ανήκει στις 5 πιο δημοφιλείς αισθητικές επεμβάσεις. Είναι η μέθοδος που μπορεί να αποκαταστήσει τη χαμένη πυκνότητα των μαλλιών σας για πάντα και να επαναφέρει την αυτοπεποίθησή σας.

Πώς γίνεται, σε ποιους απευθύνεται και πόσο ασφαλής είναι; Στα ερωτήματά μας απαντά ο Δερματοχειρουργός Γεώργιος Λιόσης.

Τι είναι η μεταμόσχευση τριχών;

Η μεταμόσχευση τριχών αποτελεί Αυτόλογη Μεταμόσχευση Τριχοθυλακικών Μονάδων (ΑΜΤΜ), δηλαδή λήψη τριχοθυλάκων από τη σταθερή δότρια περιοχή τριχοφυΐας που εντοπίζεται στο πίσω μέρος του τριχωτού (ινιακή χώρα) και εφόσον απαιτείται μεγάλος αριθμός τριχοθυλάκων γίνεται λήψη από τις πλαϊνές – κροταφικές περιοχές. Επίσης, σε περιπτώσεις που η βασική δότρια είναι περιορισμένη (εξαρχής ή γιατί στο παρελθόν έχει ξαναγίνει μεταμόσχευση και είναι λιγότερο πυκνή) είναι δυνατό να ληφθούν επιπλέον τριχοθυλάκια από την περιοχή κάτω από τη γνάθο (υπογνάθια) και από το στήθος.

Σε ποιους απευθύνεται;

Σε άνδρες και γυναίκες που έχουν διαγνωστεί ότι πάσχουν από ανδρογενετική αλωπεκία ή για την αποκατάσταση ουλών και ελλειμμάτων τριχοφυΐας (από τραύματα, εγκαύματα χημικής ή θερμικής αιτιολογίας).

Οποιαδήποτε άλλης αιτιολογίας αλωπεκία (απώλεια – έλλειψη τριχών) πρέπει να διαγιγνώσκεται από τον ειδικό Δερματολόγο και ακολούθως να λαμβάνεται απόφαση για το αν ο ασθενής αποτελεί κατάλληλο υποψήφιο για μεταμόσχευση.

Με ποιο τρόπο γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της αλωπεκίας γίνεται με κλινική εξέταση, χρήση δερματοσκόπιου (ειδικού φακού που παρέχει πληροφορίες για το τριχωτό και τα στελέχη τριχών) και εφόσον χρειαστεί γίνεται τριχοριζόγραμμα (εξέταση τριχών στο οπτικό μικροσκόπιο).

Ποια είναι η διαδικασία της μεταμόσχευσης;

Λαμβάνονται τριχοθυλάκια με την τεχνική a-FUE-D (Follicular Unit Extraction) ένα προς ένα από τη δότρια περιοχή με χρήση τοπικής αναισθησίας. Εξάγονται ένα ανά τρία – τέσσερα τριχοθυλάκια, έτσι ώστε, η περιοχή να δείχνει εξίσου πυκνή και ομοιογενής, αλλά και για να ληφθεί μεγάλος αριθμός τριχοθυλάκων. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί η δότρια για μελλοντική μεταμόσχευση αν και εφόσον χρειαστεί.

Η τεχνική αυτή δεν αφήνει δύσμορφες ουλές. Τα τριχοθυλάκια λαμβάνονται και διαχωρίζονται σε μονότριχα, δίτριχα, τρίτριχα κ.ο.κ. ανάλογα με τον αριθμό τριχών που περιέχουν ώστε, κατά τη διάρκειά της εμφύτευσης να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό που έχει εξαχθεί, αλλά και πόσα και τι είδους τριχοθυλάκια εμφυτεύουμε σε μια ανατομική περιοχή.

Συντηρούνται σε κατάλληλες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας για όλο το χρονικό διάστημα που είναι εκτός δέρματος. Αποτελεί βασική προτεραιότητα του ιατρού η εμφύτευσή τους στο μικρότερο χρονικό διάστημα.

Η εμφύτευση γίνεται με τη χρήση αποκλειστικά ειδικών εργαλείων CHOY, που επιτρέπει την είσοδο των τριχοθυλάκων απευθείας με μια κίνηση στο δέρμα χωρίς προηγούμενες υποδοχές. Έτσι, αναπαράγεται σωστή γωνία και κατεύθυνση των τριχών, μεγάλη πυκνότητα και επομένως φυσικό αποτέλεσμα.

Η διαδικασία εξαγωγής και εμφύτευσης των τριχοθυλάκων γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τον ιατρό. Ακολουθεί χορήγηση οδηγιών και παρακολούθηση του ασθενή για τους επόμενους δώδεκα μήνες σε τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των τριχών.

Πόσο ασφαλής είναι η μέθοδος;

Η μεταμόσχευση τριχών είναι μια επέμβαση που δεν έχει επιπλοκές ή παρενέργειες, με την προϋπόθεση ότι γίνεται από εξειδικευμένο ιατρό, με λεπτομερή σχεδιασμό, σωστή συντήρηση των τριχοθυλακίων και σε χώρο κατάλληλα εξοπλισμένο. Αυτές οι συνθήκες εξασφαλίζουν διαχρονικό αποτέλεσμα και επιτυχία που αγγίζει το 100%.

Από τον Δερματοχειρουργό Γεώργιο Λιόση (www.gliosis.gr)

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

Μεταμόσχευση Τριχών Μεταμόσχευση Τριχών: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε - Η μεταμόσχευση τριχών ανήκει στις 5 πιο δημοφιλείς αισθητικές επεμβάσεις. Είναι η μέθοδος που μπορεί να αποκαταστήσει τη χαμένη πυκνότητα των μαλλιών σας για πάντα και να επαναφέρει την αυτοπεποίθησή σας. Πώς γίνεται, σε ποιους απευθύνεται και πόσο ασφαλής είναι; Στα ερωτήματά μας απαντά ο Δερματοχειρουργός Γεώργιος Λιόσης. Τι είναι η μεταμόσχευση τριχών; Η μεταμόσχευση […]