Μειωτική Μαστών

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

30 Μαΐου, 2024

Η μειωτική μαστοπλαστική αποτελεί μια συνηθισμένη επέμβαση της πλαστικής χειρουργικής, που στόχο έχει τη διόρθωση της μεγαλομαστίας, δηλαδή του μεγάλου μεγέθους των μαστών. Υπάρχουν αρκετές γυναίκες που διαθέτουν δυσανάλογα αυξημένο στήθος για τα δεδομένα του σώματός τους και η επέμβαση αυτή τις απαλλάσσει από το περιττό βάρος, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα αισθητική αρμονία στο σώμα.

Γράφει ο Πλαστικός Χειρουργός Παντελής Διαμαντόπουλος

MyDoctors Diamantopoulos Pantelis

Πότε μπορεί να γίνει η επέμβαση;

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η γυναίκα να έχει ολοκληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας της, ώστε να έχει διαμορφωθεί πλήρως η ανάπτυξη του στήθους. Πέρα από τα σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα που σχετίζονται με την εικόνα σώματος, η μεγαλομαστία συνδέεται και με λειτουργικές διαταραχές όπως πόνο στην πλάτη και δερματίτιδες της υπομάστιας χώρας. Σκοπός της επέμβασης είναι η αντιμετώπιση των ανωτέρω συμπτωμάτων και η βελτίωση της καθημερινότητας της ασθενούς, μέσω ελάττωσης του όγκου του μαστού και τοποθέτηση του συμπλέγματος θηλής – θηλαίας άλω σε υψηλότερη θέση.

Τί χρειάζεται να γίνει πριν το χειρουργείο;

Επιβάλλεται προεγχειρητικός έλεγχος των μαστών με υπερηχογράφημα και μαστογραφία, ώστε να ελεγχθεί η ποιότητα των μαστών και να αποκλειστεί η παρουσία κάποιου όγκου. Την ημέρα του χειρουργείου διενεργείται ο απαραίτητος σχεδιασμός, που θα καθορίσει τις θέσεις των τομών, τη νέα θέση της θηλής και το όλο χειρουργικό πλάνο που θα ακολουθηθεί. Η επέμβαση διαρκεί 3-4 ώρες.

Βασικές αρχές επέμβασης

Η επέμβαση στηρίζεται σε ταυτόχρονη εκτομή δέρματος και αδένα, την προς τα άνω μετακίνηση του συμπλέγματος θηλής – θηλαίας άλω και τη συρραφή τραυμάτων χωρίς τάση εγκαταλείποντας ουλή ανεστραμμένου «Τ» γύρω και κάτω από τη θηλαία άλω. Με τη χρήση άνω – έσω μίσχου (superomedial pedicle) αφαιρείται τμήμα μαστού από τον κάτω και τον πλάγιο έξω πόλο. Η δυνατότητα γαλουχίας και η αισθητικότητα της θηλής διατηρούνται.

Τί πρέπει να προσέξω μετά την επέμβαση;

Η μετεγχειρητική πορεία είναι συνήθως ομαλή χωρίς προβλήματα. Τα ράμματα που τοποθετούμε είναι απορροφήσιμα και δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν. Η ασθενής φορά ειδικό στηθόδεσμο για 6-8 βδομάδες και το τελικό αποτέλεσμα εκτιμάται σε 6 μήνες που θα έχει υποχωρήσει το οίδημα. Η γυμναστική, η έντονη σωματική δραστηριότητα και τα βάρη απαγορεύονται για 1 – 1.5 τουλάχιστον μήνα. Η γυναίκα σταδιακά θα μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές της.

Τί να περιμένω από την επέμβαση;

Η μειωτική μαστών αποτελεί μια επέμβαση που βελτιώνει την ψυχολογία και την ποιότητα ζωής του ατόμου. Ο μαστός αποκτά ένα φυσικό μέγεθος και ένα όμορφο σχήμα, απόλυτα εναρμονισμένα με τον σωματότυπο της ασθενούς. Με αυτό τον τρόπο αποκτά μια νέα αυτοπεποίθηση και μπορεί να κοινωνικοποιείται πιο ελεύθερα και χωρίς τους παλιούς περιορισμούς.

Από τον Πλαστικό Χειρουργό Παντελή Διαμαντόπουλο (www.pantelisdiamantopoulos.com)

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors shutterstock 1585448221 Μειωτική Μαστών - Η μειωτική μαστοπλαστική αποτελεί μια συνηθισμένη επέμβαση της πλαστικής χειρουργικής, που στόχο έχει τη διόρθωση της μεγαλομαστίας, δηλαδή του μεγάλου μεγέθους των μαστών. Υπάρχουν αρκετές γυναίκες που διαθέτουν δυσανάλογα αυξημένο στήθος για τα δεδομένα του σώματός τους και η επέμβαση αυτή τις απαλλάσσει από το περιττό βάρος, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα αισθητική αρμονία στο σώμα. Γράφει ο […]
MyDoctors ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ VITAMIN A PHOTO Βιταμίνη Α: Ένα σημαντικό μόριο για την υγεία και την ομορφιά του δέρματος - Η βιταμίνη Α ανήκει σε μια ομάδα ενώσεων που ονομάζονται ρετινοειδή. Βρίσκεται φυσικά στον ανθρώπινο οργανισμό και η ύπαρξή της σχετίζεται στενά με την καλή υγεία του δέρματος και των ιστών. Δυστυχώς, όμως, αποτελεί μια ουσία άκρως φωτοευαίσθητη με αποτέλεσμα να χάνεται καθημερινά από το δέρμα μας με άμεση συνέπεια τη φωτογήρανση. Για τον λόγο […]
MyDoctors shutterstock 1203033160 Αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή - Ο καρκίνος του μαστού είναι ένα πρόβλημα με το οποίο έρχονται αντιμέτωπες πολλές γυναίκες στη σύγχρονη εποχή. Σε πολλές περιπτώσεις η λύση είναι η πλήρης μαστεκτομή, κάτι το οποίο συνεπάγεται ολική αφαίρεση του μαζικού αδένα. Αυτό σημαίνει ότι η γυναίκα μένει χωρίς μαστό, γεγονός που κλονίζει την αυτοπεποίθηση και την ψυχολογία της γενικότερα. Ο μαστός […]