Στα Ιατρεία Πόνου, εξειδικευμένοι ιατροί – συνήθως αναισθησιολόγοι – γνωρίζουν και αντιμετωπίζουν εκείνους τους χρόνιους πόνους που δεν αντιμετωπίζονται εύκολα με τυπική θεραπευτική αγωγή. Τέτοιοι πόνοι μεταξύ άλλων είναι ο πονοκέφαλος και η ημικρανία, που βασανίζουν καθημερινά πάρα πολλούς ανθρώπους.
H Αναισθησιολόγος Χριστίνα Κόρακα, μας μιλάει για τις έξι βασικές τεχνικές αντιμετώπισής τους.
– Με ποιους τρόπους αντιμετωπίζουμε τον πονοκέφαλο και την ημικρανία;
Αντιμετωπίζονται είτε φαρμακευτικά (με απλά ή συνταγογραφούμενα, εξειδικευμένα φάρμακα) είτε επεμβατικά, με έξι βασικές τεχνικές οι οποίες, όταν γίνονται σε εξοπλισμένο ιατρείο από εξειδικευμένο ιατρό είναι πολύ ασφαλείς:
- Αποκλεισμός ινιακών νεύρων κεφαλής. Η νευραλγία τραυματισμένων ινιακών νεύρων αποτελεί συχνή αιτία πονοκεφάλων. Ο πόνος εντοπίζεται στο πίσω μέρος του κεφαλιού και το πάνω μέρος του αυχένα. Μπορεί να εντοπίζεται εμπρός ή πίσω από τα μάτια και ενίοτε μοιάζει «με σφυριά» συνοδευόμενος από ναυτία και εμετό. Η διήθηση των νεύρων με τοπικό αναισθητικό και κορτιζόνη ανακουφίζει άμεσα, ενώ διαρκεί λίγο και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του. Απαιτούνται μερικές συνεδρίες για μόνιμα αποτελέσματα, ενώ δίνονται και οι απαραίτητες οδηγίες.
- Αποκλεισμός σφηνοϋπερώϊου γαγγλίου (SPG). Το γάγγλιο αυτό βρίσκεται κάτω από τη μέση ρινική κόγχη και συνδέεται με το νευρικό σύστημα. Ο ρινικός (μέσω της μύτης) αποκλεισμός του μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στη θεραπεία ημικρανίας και πονοκεφάλου. Η διαδικασία είναι απλή και σύντομη μέσω ειδικής μπατονέτας με ξυλοκαΐνη gel 2%, που προωθείται ήπια στη μύτη έως τον ρινοφάρυγγα και αφήνεται για 20-30 λεπτά. Συνήθως χρειάζονται 3-4 συνεδρίες ανάλογα με τον ασθενή. Έχει ελάχιστες παροδικές παρενέργειες.
- Διήθηση σημείων πυροδότησης, που είναι επώδυνα οζίδια μέσα στους μύες του αυχένα και τους τραπεζοειδείς, με έντονο σπασμό. Είναι πολύ συχνή αιτία πονοκεφάλου. Γίνεται ενέσιμη θεραπεία με φάρμακα μέσα σε αυτά, όπου λόγω λύσης του σπασμού, προσφέρεται ανακούφιση σχεδόν άμεσα. Τυπικά απαιτούνται μερικές συνεδρίες.
- Αποκλεισμός κλάδων του τριδύμου νεύρου. Πρόκειται για το εγκεφαλικό νεύρο που δίνει αισθητική νεύρωση στο πρόσωπο και εμπλέκεται συχνά σε πονοκέφαλο. Στο ιατρείο εφαρμόζονται θεραπευτικές εγχύσεις με τοπικό αναισθητικό στους κλάδους του. Ο ασθενής είναι ξαπλωμένος και αφού έχουμε εντοπίσει τα σημεία εκδήλωσης του πόνου, τα ψηλαφούμε, γίνεται αντισηψία και εφαρμογή της θεραπείας.
- Εφαρμογή διαδερμικού ηλεκτρικού ερεθισμού. Η θεραπεία αυτή, είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με εγχύσεις στα σημεία πυροδότησης, μπορεί να προσφέρει σημαντική ανακούφιση σε πόνους από μυϊκό σπασμό. Γίνεται με ειδική συσκευή παροχής ρεύματος και με καλώδια που συνδέονται με αυτοκόλλητα στο δέρμα της πάσχουσας περιοχής.
- Βελονισμός. Τοποθετούνται βελόνες σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα ανάλογα με το νόσημα. Έχει πολλές ενδείξεις, ανάμεσά τους ο πονοκέφαλος και η ημικρανία. Έχει αναλγητική, αντιφλεγμονώδη, αντικαταθλιπτική, αγχολυτική και ήπια υπναγωγό δράση, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ρυθμίζει το ενδοκρινικό, ενώ στερείται παρενεργειών. Η επιλογή των σημείων, ο αριθμός των βελονών και των συνεδριών, διαφέρουν για τον καθένα. Οι βελόνες παραμένουν 20-30 λεπτά, ενώ μπορεί να διεγερθούν με ρεύμα (ηλεκτροβελονισμός), για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
– Τι θα θέλατε να συμβουλεύσετε τους ανθρώπους που υποφέρουν από κεφαλαλγίες, αλλά και γενικά από χρόνιους πόνους;
Ο πόνος, ιδιαίτερα στη χρόνια μορφή του, επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής μας, από τις καθημερινές μας δραστηριότητες μέχρι την ποιότητα του ύπνου μας και την ψυχολογική μας κατάσταση.
Σήμερα, στα ιατρεία πόνου αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι οξείς και χρόνιοι πόνοι, εκεί που η φαρμακευτική αγωγή αποτυγχάνει. Ο ασθενής ανακουφίζεται και βελτιώνεται η ποιότητα ζωής του, αρκεί βέβαια η θεραπεία να γίνεται από εξειδικευμένους ιατρούς.
Από την Αναισθησιολόγο Χριστίνα Κόρακα, Ιατρείο Πόνου www.pain-care.gr