Μαγνητική τομογραφία καρδιάς

Μαγνητική τομογραφία καρδιάς

ΜΠΟΥΤΣΙΚΟΥ ΜΑΡΙΑ

28 Φεβρουαρίου, 2022

Η εξέταση που δίνει πλήρη εικόνα για την καρδιακή λειτουργία

Η μαγνητική τομογραφία καρδιάς είναι μια μη επεμβατική, αναίμακτη, απεικονιστική μέθοδος με ευρεία εφαρμογή στη διάγνωση και παρακολούθηση όλου του φάσματος των καρδιαγγειακών παθήσεων. Η εξέταση βασίζεται στη χρήση ισχυρού μαγνητικού πεδίου (1.5Τesla ή 3.0Τesla) και ραδιοκυμάτων για τη σύνθεση εικόνων και είναι ασφαλής να εφαρμοσθεί στην πλειονότητα των ασθενών. Η Καρδιολόγος Μαρία Μπούτσικου, με εξειδίκευση στον καρδιακό μαγνητικό συντονισμό, μας μιλάει για τις δυνατότητες και τη σημασία αυτής της τόσο σημαντικής διαγνωστικής μεθόδου.

– Ποιες είναι οι κυριότερες ενδείξεις για τη διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας καρδιάς;

Με τη μαγνητική τομογραφία καρδιάς έχουμε τη δυνατότητα να μελετήσουμε όλες τις δομές του καρδιαγγειακού σχηματισμού (καρδιά, αορτή, πνευμονικά αγγεία) και να πάρουμε τόσο ανατομικές όσο και λειτουργικές πληροφορίες.

 • Οι κυριότερες, όμως, ενδείξεις είναι:
 • Η διερεύνηση των αιτίων πρωτοεμφανιζόμενης καρδιακής ανεπάρκειας.
 • Η μυοκαρδίτιδα (φλεγμονή της καρδιάς συνήθως από ιώσεις).
 • Καρδιακή συμμετοχή σε ασθενείς με συστηματικά νοσήματα (σαρκοείδωση, νοσήματα του συνδετικού ιστού).
 • Μυοκαρδιοπάθειες (παθήσεις του καρδιακού μυός που συχνά έχουν κληρονομικό χαρακτήρα, όπως η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, η διατατική μυοκαρδιοπάθεια, κ.λπ.).
 • Εκτίμηση του φορτίου σιδήρου στο μυοκάρδιο σε ασθενείς με μεσογειακή αναιμία/αιμοχρωμάτωση.
 • Παθήσεις του περικαρδίου (φλεγμονώδης περικαρδίτιδα, συμπιεστική περικαρδίτιδα).
 • Στο πλαίσιο της μελέτης βιωσιμότητας είναι δυνατόν να διενεργηθεί και stress MRI (μαγνητική τομογραφία με φαρμακευτική κόπωση).
 • Εκτίμηση της βαρύτητας της νόσου των καρδιακών βαλβίδων.
 • Όγκοι της καρδιάς (πρωτοπαθείς ή μεταστατικοί) και του περικαρδίου.
 • Συγγενείς καρδιοπάθειες παίδων και ενηλίκων πριν τη χειρουργική διόρθωση αλλά και για τη μακροχρόνια παρακολούθησή τους.
 • Παθήσεις της αορτής και των πνευμονικών αγγείων.
 • Διερεύνηση για την παρουσία μυοκαρδιακής βλάβης σε ασθενείς με αρρυθμία.

– Υπάρχουν περιορισμοί για τη διενέργεια της εξέτασης;

Αν και η μαγνητική τομογραφία καρδιάς είναι μια πολύ ασφαλής διαγνωστική μέθοδος, υπάρχουν ορισμένες αντενδείξεις για τη διένεργειά της. Η εξέταση αντενδείκνυται σε ασθενείς με παρουσία συσκευών (βηματοδότες ή απινιδωτές), οι οποίοι δεν είναι συμβατοί με το περιβάλλον του μαγνητικού τομογράφου καθώς και σε ασθενείς που φέρουν κοχλιακά εμφυτεύματα ή αγγειακά clips κυρίως στον εγκέφαλο. Οι προσθετικές καρδιακές βαλβίδες (βιολογικές ή μεταλλικές) και τα stent στα στεφανιαία αγγεία δεν αποτελούν αντένδειξη για τη μαγνητική τομογραφία. Η παρουσία σοβαρού βαθμού νεφρικής λειτουργίας αποτελεί αντένδειξη για τη χορήγηση σκιαγραφικού. Η κλειστοφοβία, αποτελεί σχετική αντένδειξη καθώς η πλειονότητα των ασθενών με κλειστοφοβία μπορούν, μετά από σχετική προετοιμασία να ολοκληρώσουν την εξέταση, ενώ εναλλακτικά υποβάλλονται σε μέθη. Η εγκυμοσύνη δεν αποτελεί αντένδειξη για τη διενέργεια της εξέτασης, ωστόσο θα πρέπει να έχει τεκμηριωθεί πολύ καλά η ανάγκη απάντησης του κλινικού ερωτήματος. Γυναίκες που θηλάζουν μπορούν να υποβληθούν στην εξέταση και να τους χορηγηθεί γαδολίνιο, ωστόσο θα πρέπει για τουλάχιστον 24 ώρες να απέχουν από το θηλασμό.

Από την Καρδιολόγο, Μαρία Μπούτσικου

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

Μαγνητική τομογραφία καρδιάς Μαγνητική τομογραφία καρδιάς - Η εξέταση που δίνει πλήρη εικόνα για την καρδιακή λειτουργία Η μαγνητική τομογραφία καρδιάς είναι μια μη επεμβατική, αναίμακτη, απεικονιστική μέθοδος με ευρεία εφαρμογή στη διάγνωση και παρακολούθηση όλου του φάσματος των καρδιαγγειακών παθήσεων. Η εξέταση βασίζεται στη χρήση ισχυρού μαγνητικού πεδίου (1.5Τesla ή 3.0Τesla) και ραδιοκυμάτων για τη σύνθεση εικόνων και είναι ασφαλής να […]