Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική

Low Ιmpact Laparoscopy (LIL), ή αλλιώς “Κοσμητική Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική”

ΚΑΝΑΒΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

8 Δεκεμβρίου, 2022

Ο όρος Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική χρησιμοποιείται για να περιγράψει την πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων μέσω μικρών τομών σε αντίθεση με την κλασική (ανοιχτή) χειρουργική, κατά την οποία απαιτούνται μεγάλες τομές. Αφορά τόσο στη λαπαροσκοπική όσο και στη ρομποτικά υποβοηθούμενη λαπαροσκοπική χειρουργική.

Ο Χειρουργός Ευάγγελος Καναβός, Διευθυντής της Α´ Χειρουργικής Κλινικής στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, μας προχωρά ένα βήμα μπροστά και μας παρουσιάζει το μέλλον στη χειρουργική.

Γιατί την αποκαλείτε Λαπαροσκοπική Κοσμητική Χειρουργική;

Η ανωτέρω τεχνική παίρνει το προσωνύμιο της “Λαπαροσκοπικής Κοσμητικής Χειρουργικής”, χάρη στα ανεπαίσθητα χειρουργικά τραύματα, τα οποία δεν χρήζουν συρραφής.

Εικόνα 1

Πώς γίνεται η επέμβαση;

Η καινοτόμος αυτή λαπαροσκοπική τεχνική συνδυάζει τη χρήση εργαλείων διαμέτρου 3 χιλιοστών και τη χρήση χαμηλής ενδοκοιλιακής πίεσης πνευμοπεριτόναιου, 8mmHg, με σκοπό τη μικρότερη ιστική προσβολή και τη μικρότερη ενδοκοιλιακή πίεση. Μέσω ειδικά σχεδιασμένων εργαλείων και οπτικών συστημάτων η επέμβαση είναι πιο ακριβής και ο τραυματισμός των ιστών πέραν του πάσχοντος οργάνου ελαχιστοποιείται. Βασική προϋπόθεση είναι η διατήρηση σταθερού πνευμοπεριτόναιου, με τη χρήση ειδικής συσκευής – εγχυτήρα και ειδικού τροκάρ, διοξειδίου του άνθρακα, όπως φαίνεται από τα παραπάνω διαγράμματα. (Εικόνα 1)

Σε ποιες επεμβάσεις εφαρμόζεται;

Η τεχνική μπορεί να εφαρμοσθεί σε όλες τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις, φτάνει να πραγματοποιείται από έμπειρα χέρια. Τα αποτελέσματα του λαπαροσκοπικού χειρουργείου είναι αντίστοιχα της εκπαίδευσης, της εξειδίκευσης και της εμπειρίας του ιατρού στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική και στις προηγμένες τεχνικές της.

Ποια τα πλεονεκτήματά της;

Κατά κύριο λόγο η τεχνική αποσκοπεί στη μικρότερη δυνατή ενδονοσοκομειακή παραμονή και στη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου.

Επιμέρους αποδίδει:

  • Μείωση του χειρουργικού stress, χάρη στα μικρότερα χειρουργικά εργαλεία και στο μικρότερο χειρουργικό τραύμα.
  • Μείωση του χειρουργικού τραύματος.
  • Μείωση της νοσηρότητας.
  • Ελαχιστοποίηση συμφύσεων.
  • Γρήγορη επιστροφή στις δραστηριότητες.
  • Καλύτερο μετεγχειρητικό κοσμητικό αποτέλεσμα, χάρη στη χρήση τροκάρ και εργαλείων, με διάμετρο 2,8-3 χιλιοστών από ανεπαίσθητες δερματικές οπές, δίχως να υπάρχει ανάγκη συρραφής αυτών.

 

Η ανωτέρω τεχνική εφαρμόζεται σε επεμβάσεις λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής σε συνδυασμό με 10 χιλιοστών κάμερα υπεριώδους ακτινοβολίας και την χρήση ICG, σε επεμβάσεις πυελικών oργάνων, σε επεμβάσεις παχέος και λεπτού εντέρου, σε επεμβάσεις κηλών, σε παιδοχειρουργικές επεμβάσεις, σε γυναικολογικές παθήσεις κ.α.

 

Συμπερασματικά, τι θα θέλατε να μείνει στους αναγνώστες μας;

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις μεγάλες δυνατότητές της, συνδυάζοντας την ακρίβεια των κινήσεων και την κατανόηση της κοσμητικής βαρύτητας της χειρουργικής πράξης.

Από τον Γενικό ΧειρουργόΕυάγγελο Καναβό

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική Low Ιmpact Laparoscopy (LIL), ή αλλιώς “Κοσμητική Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική” - Ο όρος Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική χρησιμοποιείται για να περιγράψει την πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων μέσω μικρών τομών σε αντίθεση με την κλασική (ανοιχτή) χειρουργική, κατά την οποία απαιτούνται μεγάλες τομές. Αφορά τόσο στη λαπαροσκοπική όσο και στη ρομποτικά υποβοηθούμενη λαπαροσκοπική χειρουργική. Ο Χειρουργός Ευάγγελος Καναβός, Διευθυντής της Α´ Χειρουργικής Κλινικής στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, μας προχωρά ένα […]
Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή - Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο προσωρινής αποθήκευσης της χολής, ενός υγρού δηλαδή που παράγεται από το ήπαρ (συκώτι) και φυσιολογικά εκκρίνεται στο έντερο μετά τα γεύματα. Η χολή περιέχει διάφορα ένζυμα που είναι απαραίτητα για την πέψη των τροφών και κυρίως των λιπών. Ως χολολιθίαση ορίζεται η παρουσία λίθων (πετρών) στη χοληδόχο κύστη. Για […]
κόκκυγος Ενδοσκοπική αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος και των περιεδρικών συριγγίων - Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μία χρόνια φλεγμονή στην περιοχή τoυ κόκκυγα, που δημιουργείται, συνήθως, από διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα. Η πάθηση ταλαιπωρεί περισσότερο τους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες και εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες μεταξύ της εφηβείας και των 40 ετών. Σήμερα διενεργείται και στην Ελλάδα η καινοτόμος Ενδοσκοπική Θεραπεία […]