blue-eye-1173863.jpg

Laser – διαθλαστικές επεμβάσεις

ΣΤΕΦΑΣ Μ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ

24 Νοεμβρίου, 2017

Μετά από 25 χρόνια διαρκούς εξέλιξης και χρήσης τεχνολογίας αιχμής, οι laser – φωτοδιαθλαστικές επεμβάσεις αποτελούν σήμερα έναν ασφαλή, αξιόπιστο και προσιτό τρόπο διόρθωσης βασικών διαθλαστικών σφαλμάτων (μυωπίας/υπερμετρωπίας/αστιγματισμού), προσφέροντας σε εκατομμύρια ανθρώπους εξαιρετική όραση και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Βασική φιλοσοφία τους είναι η ελεγχόμενη «σμίλευση» του κερατοειδούς μέσω εξάχνωσης ιστού (με χρήση excimer laser), με τελικό στόχο την αποκατάσταση της εστίασης των ειδώλων στον αμφιβληστροειδή χωρίς εξαρτήσεις από γυαλιά ή φακούς επαφής.

Ανάλογα με τη θέση στόχευσης διακρίνουμε δύο βασικές τεχνικές:

  • PRΚ – φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή: αφορά σε επιφανειακή κερατοσμίλευση που επιλέγεται όταν ο κερατοειδής είναι λεπτός ή εμφανίζει ιδιομορφίες (ουλές ή ήπιες εκτασίες).
  • LASIK – ενδοστρωματική κερατοσμίλευση: αφορά σε βαθύτερη στόχευση, όταν ο κερατοειδής έχει επαρκές πάχος κατάλληλο για την παρασκευή επιφανειακού κερατοειδικού κρημνού (flap) με χρήση μικροκερατοτόμου (μηχανικού νυστεριού) ή ειδικού συστήματος femtosecond – laser (χωρίς νυστέρι).

Οι επεμβάσεις είναι αναίμακτες, διαρκούν 10 – 15’ κι εκτελούνται ανώδυνα υπό τοπική αναισθησία ταυτόχρονα στα δύο μάτια.

Στις σύγχρονες εκδοχές των τεχνικών, οι μετεγχειρητικές ενοχλήσεις (φωτοφοβία – ερυθρότητα –δακρύρροια – τσούξιμο) είναι ήπιες κι αντιμετωπίζονται με τακτική ενστάλαξη κολλυρίων. Στη femto – LASIK είναι μικρότερης έντασης και βραχείας διάρκειας, επιτρέποντας την επάνοδο στην καθημερινότητα την επόμενη ημέρα. Στην trans – PRK διαρκούν λίγο περισσότερο (4 – 5 ημέρες) ενώ η όραση αποκαθίσταται σταδιακά. Οι μετεγχειρητικές προφυλάξεις (αποφυγή τραυματισμών-μολύνσεων-νερού) διαρκούν λίγες ημέρες και το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο σε κάθε περίπτωση.

Η επιλογή έμπειρου οφθαλμιάτρου, ο ενδελεχής προεγχειρητικός έλεγχος (λεπτομερές ιστορικό –διαθλασιμετρία – κερατομετρία – τοπογραφία – παχυμετρία) κι η εκτέλεση σε πιστοποιημένο διαθλαστικό κέντρο με εξειδικευμένο εξοπλισμό, τεκμηριώνουν την καταλληλότητα του ασθενούς βάσει πρωτοκόλλων, υποδεικνύουν την καλύτερη τεχνική, εξατομικεύουν τη θεραπεία και διασφαλίζουν την επιτυχία των laser -διαθλαστικών επεμβάσεων.

Στέφας Μ. Στέφανος
MD
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Επιστ. Συνεργάτης: Οφθ. Κέντρου «ΕΥΕdayClinic» & Κλινικής «ΥΠΑΠΑΝΤΗ».

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

blue-eye-1173863.jpg Laser – διαθλαστικές επεμβάσεις - Μετά από 25 χρόνια διαρκούς εξέλιξης και χρήσης τεχνολογίας αιχμής, οι laser – φωτοδιαθλαστικές επεμβάσεις αποτελούν σήμερα έναν ασφαλή, αξιόπιστο και προσιτό τρόπο διόρθωσης βασικών διαθλαστικών σφαλμάτων (μυωπίας/υπερμετρωπίας/αστιγματισμού), προσφέροντας σε εκατομμύρια ανθρώπους εξαιρετική όραση και καλύτερη ποιότητα ζωής. Βασική φιλοσοφία τους είναι η ελεγχόμενη «σμίλευση» του κερατοειδούς μέσω εξάχνωσης ιστού (με χρήση excimer laser), με […]
-1024x682.jpg Γλαύκωμα μιά επικίνδυνη πάθηση - Το γλαύκωμα είναι μια ομάδα παθήσεων που προκαλούν βραδεία προοδευτική εκφύλιση των νευρικών ινών του οπτικού νεύρου, δηλαδή του «καλωδίου» που μεταφέρει την οπτική πληροφορία προς τον εγκέφαλο, προκαλώντας σταδιακά την μείωση αρχικά της περιφερικής και εν συνεχεία και της κεντρικής όρασης, οδηγώντας τελικά στην τύφλωση.Κατά τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου ένα ποσοστό των […]
εκφύλιση Τι είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδος - Ωχρά κηλίδα είναι η κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς χιτώνα που είναι υπεύθυνη για την κεντρική όραση επιτρέποντάς μας να αντιλαμβανόμαστε με μεγάλη ευκρίνεια τις λεπτομέρειες και τα χρώματα της εικόνας που βλέπουμε. Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας επενδύει το μεγαλύτερο μέρος της έσω επιφάνειας του ματιού και είναι υπεύθυνος για την μετατροπή των οπτικών ερεθισμάτων σε νευρικά […]
kataraktis.jpg ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ:ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ - Καταρράκτης είναι η θόλωση του φυσικού φακού του οφθαλμού που μπορεί να επηρεάζει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό την οπτική ικανότητα των πασχόντων και τη δυνατότητα επιτέλεσης βασικών καθημερινών τους ασχολιών. Ο φακός βρίσκεται πίσω από την ίριδα και φυσιολογικά είναι διαυγής, συμμετέχοντας μαζί με τον κερατοειδή χιτώνα στην εστίαση των παρατηρούμενων αντικειμένων στον αμφιβληστροειδή […]