thumbnail1-3.jpg

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΥΣΤΗΣ ΚΟΚΚΥΓΑ ΜΕ LASER

ΓΕΩΡΓΙΟΥ Κ. ΓΙΩΡΓΟΣ

4 Ιουνίου, 2020

Τι είναι η κύστη του κόκκυγα;
Πρόκειται για ένα καλόηθες μόρφωμα (κύστη) που αναπτύσσεται στο δέρμα της περιοχής του κόκκυγα, εκεί δηλαδή που τελειώνει η σπονδυλική στήλη. Μπορεί να περιέχει ορώδεις εκκρίσεις, τρίχες αλλά και πύον, σε περίπτωση αποστήματος.
Ποιους αφορά;
Συνηθέστερα εμφανίζεται στους άνδρες νεαρής ηλικίας (15-40 ετών). Η αυξημένη τριχοφυΐα και η παχυσαρκία έχουν αναγνωριστεί ως επιβαρυντικοί παράγοντες.
Πώς δημιουργείται και εξελίσσεται;
Οι αδένες στο δέρμα που καλύπτει τον κόκκυγα είναι επιρρεπείς σε φλεγμονές και, σε συνδυασμό με την πίεση, τον ιδρώτα ή την τριχοφυΐα στην περιοχή, αποφράσσονται και σχηματίζεται η κύστη. Οι ασθενείς σε αυτό το στάδιο μπορεί να μην νιώθουν τίποτα. Όταν, όμως, η κύστη διογκώνεται και επιμολύνεται με μικρόβια δημιουργείται απόστημα (οξεία φλεγμονή) ή συρίγγιο με το δέρμα, που είναι επώδυνο.

Πώς θεραπεύεται η κύστη του κόκκυγα;
Σε αρχικά στάδια η αποφυγή της πίεσης στην περιοχή, η σχολαστική υγιεινή και τα αντιβιοτικά φάρμακα μπορεί να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα. Εφ’ όσον, όμως, σχηματισθεί κύστη με συρίγγιο ή απόστημα, η μόνη θεραπευτική επιλογή είναι η χειρουργική παρέμβαση. Ευτυχώς σήμερα η επέμβαση πραγματοποιείται με LASER σε όλες τις περιπτώσεις, ακόμα και στις υποτροπές. Έτσι, δεν χρειάζεται πια οι ασθενείς να υποβάλλονται στο κλασσικό χειρουργείο, το οποίο δημιουργεί μεγάλο τραύμα στην περιοχή και απαιτεί επίπονες καθημερινές αλλαγές, έχει σημαντικό χρόνο επούλωσης (4-8 εβδομάδες) και παράλληλα αφήνει μεγάλη και αντιαισθητική ουλή.
Τι είναι το LASER και πώς χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της κύστης του κόκκυγα;
Πρόκειται για μια νέα μέθοδο αντιμετώπισης της κύστης στον κόκκυγα, με την εφαρμογή ενέργειας που προέρχεται από μια οπτική ίνα που εκπέμπει δέσμη ενέργειας με κυκλικό τρόπο. Εισάγεται στην κύστη από το ήδη υπάρχον στόμιο του συριγγίου χωρίς να απαιτείται καμία επιπλέον τομή στο δέρμα! Η ενέργεια του LASER είναι απόλυτα ελεγχόμενη ως προς την ένταση, τη διάρκεια και το βάθος διείσδυσης και επομένως απόλυτα ασφαλής.
Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 15 λεπτά, γίνεται με τοπική αναισθησία και δεν απαιτεί νοσηλεία σε κλινική! Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του μετά από 2 μέρες. Η επιτυχία της μεθόδου LASER υπερβαίνει το 90%! Μπορεί, επίσης, να εφαρμοστεί και σε ασθενείς που είχαν αρχικά χειρουργηθεί με την κλασική μέθοδο και υποτροπίασαν.

Ο Χειρουργός Γιώργος Γεωργίου ασχολείται με τα θεραπευτικά LASER στις παθήσεις του πρωκτού τα τελευταία 6 χρόνια. Έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες επιτυχείς επεμβάσεις, ενώ έχει δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της θεραπείας της κύστης κόκκυγα με LASER σε έγκριτα διεθνή χειρουργικά περιοδικά (Tech Coloproctol.2018 Oct;22(10):773-778). Τον Σεπτέμβριο του 2019 παρουσίασε την εμπειρία του στο 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο Κύστης Κόκκυγα στη Βιέννη.
Από τον γενικό χειρουργό Γιώργο Γεωργίου.

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

thumbnail1-3.jpg ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΥΣΤΗΣ ΚΟΚΚΥΓΑ ΜΕ LASER - Τι είναι η κύστη του κόκκυγα;Πρόκειται για ένα καλόηθες μόρφωμα (κύστη) που αναπτύσσεται στο δέρμα της περιοχής του κόκκυγα, εκεί δηλαδή που τελειώνει η σπονδυλική στήλη. Μπορεί να περιέχει ορώδεις εκκρίσεις, τρίχες αλλά και πύον, σε περίπτωση αποστήματος.Ποιους αφορά;Συνηθέστερα εμφανίζεται στους άνδρες νεαρής ηλικίας (15-40 ετών). Η αυξημένη τριχοφυΐα και η παχυσαρκία έχουν αναγνωριστεί ως […]