Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή: Τι ακριβώς είναι;
Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή ονομάζεται η ελάχιστα επεμβατική τεχνική κατά την οποία απομακρύνεται η χοληδόχος κύστη, ένα όργανο του ανθρωπίνου σώματος το οποίο μοιάζει με αχλάδι και βρίσκεται ακριβώς κάτω από το ήπαρ, στη δεξιά κοιλία.
Η κύρια λειτουργία της χοληδόχου κύστης είναι να αποθηκεύει τη χολή, ένα υγρό που παράγεται στο ήπαρ και συμβάλει στη διαδικασία της πέψης των τροφών που καταναλώνουμε.
Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι μία συνήθης επέμβαση (επέμβαση ρουτίνας), με σχεδόν μικρό κίνδυνο επιπλοκών. Έχει ουσιαστικά αντικαταστήσει την παλαιά μέθοδο της ανοικτής χολοκυστεκτομής κυρίως γιατί η λαπαροσκοπική απαιτεί βραχεία νοσηλεία, συνήθως μία μόνον ημέρα, οι τομές δεν είναι εύκολο να διακριθούν και η ανάρρωση γίνεται γρηγορότερα, σε μία εβδομάδα ο ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες σε αντίθεση με την παλαιά μέθοδο που απαιτούσε τουλάχιστον 3 με 4 εβδομάδες έως ότου ο ασθενής να μπορέσει να ξαναγίνει λειτουργικός.
Πότε δεν μπορεί να εφαρμοστεί;
Η εν λόγω επέμβαση δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί σε όλους τους ασθενείς.
Συνήθως αυτός ο τρόπος αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης είναι απαγορευτικός σε ασθενείς που έχουν έχουν υποβληθεί κατά το παρελθόν σε πολλαπλές επεμβάσεις στην περιοχή της κοιλίας. Είναι πιθανό επίσης η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή να μετατραπεί σε ανοικτή χολοκυστεκτομή αν παρουσιαστούν τεχνικές δυσκολίες οφειλόμενες σε ανατομικές ανωμαλίες.
Πότε κρίνεται απαραίτητη;
Συνήθως η ύπαρξη χολόλιθων είναι ασυμπτωματική σε αρχικά στάδια. Όταν όμως η πάθηση γίνει χρόνια τότε δημιουργούνται φλεγμονές που προκαλούν οξύ πόνο συνοδευόμενο από υψηλό πυρετό. Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή κρίνεται απαραίτητη όταν οι ασθενείς εμφανίσουν έντονες κρίσεις πόνου, οι οποίες προέρχονται από την απόφραξη της ροής της χολής εξ αιτίας των χολόλιθων.
Για ποιο λόγο γίνεται;
Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή γίνεται προκειμένου να αποφευχθούν οι επιπλοκές που μπορεί να επιφέρει η παρουσία των χολόλιθων. Συγκεκριμένα όταν οι ασθενείς εμφανίζουν:
- χοληδοχολιθίαση, παρουσία χολόλιθων μέσα στον χοληδόχο πόρο
- χολοκυστίτιδα, εκτεταμένη φλεγμονή της χοληδόχου κύστης
- παγκρεατίτιδα, σοβαρή φλεγμονή του παγκρέατος
Ποιοι είναι περισσότερο επιρρεπείς στο να διαγνωστούν με χολολιθίαση;
Η χολολιθίαση εμφανίζεται περισσότερο στις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες χωρίς αυτό να σημαίνει πως το ποσοστό των ανδρών που εμφανίζουν λίθους στη χολή είναι χαμηλό. Περισσότερο επιρρεπείς είναι:
- Γυναίκες κατά την περίοδο της κύησης
- Όσοι είναι άνω των εξήντα ετών
- Όσοι ανήκουν στην κατηγορία των παχύσαρκων
- Όσοι έχουν κληρονομική προδιάθεση (οικογενειακό ιστορικό)
- Όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη
- Όσοι κάνουν θεραπεία με οιστρογόνα
- Όσοι καταναλώνουν συχνά τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Ο πλέον αξιόπιστος τρόπος εξέτασης είναι να υποβληθεί ο ασθενής σε υπέρηχο άνω κοιλίας. Υπάρχει βέβαια η πιθανότητα να χρειαστούν και περαιτέρω εξετάσεις όπως γενική εξέταση αίματος, αμυλάση, ηπατικά ένζυμα κτλ.
Η Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή στην πράξη
Η επέμβαση γίνεται με την υποβοήθηση μιας μικροκάμερας η οποία εισέρχεται διά μέσω εξαιρετικά μικρών χειρουργικών τομών που έχει πραγματοποιήσει ο χειρουργός με ειδικά χειρουργικά εργαλεία. Η διάρκειά της δεν ξεπερνά τη μία με μιάμιση ώρα.
Ανάλυση της διαδικασίας
Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Αρχικά ο χειρουργός διενεργεί τρεις ή τέσσερεις μικρές τομές στην περιοχή της κοιλίας. Κατόπιν από την τομή που έχει γίνει κοντά στον ομφαλό εισέρχεται ένας πλαστικός σωλήνας (trocar) στον οποίο είναι ενσωματωμένη η κάμερα. Ο χειρουργός παρακολουθεί την εικόνα του εσωτερικού του ασθενούς, σε μεγέθυνση στην οθόνη υψηλής ευκρίνειας και με τη βοήθεια των ειδικών εργαλείων μέσω εξαιρετικά λεπτών χειρισμών απομακρύνει τη χοληδόχο κύστη.
Κατά την επέμβαση, στην κοιλία διοχετεύεται διοξείδιο του άνθρακα (CO2) έτσι ώστε να φουσκώσει η κοιλιακή κοιλότητα για να μπορεί να έχει ο χειρουργός μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και να προβεί στην αφαίρεση της χοληδόχου κύστης χωρίς να προκαλέσει απολύτως κανέναν τραυματισμό στους παρακείμενους ιστούς. Συγχρόνως τοποθετείται ένα σωληνάκι παροχέτευσης σε μία εκ των πλαϊνών τομών, το οποίο χρησιμεύει για την απορροή των υγρών που συγκεντρώνονται εξ αιτίας της επέμβασης. Στο τέλος οι τομές συρράπτονται συνήθως με πλαστικά ράμματα.
Επιπλοκές
Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι μια απολύτως ασφαλής επέμβαση με μικρό κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών. Αυτές περιλαμβάνουν τις γενικές επιπλοκές που είναι κοινές σε οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη επέμβαση, όπως αιμορραγία, αναπνευστικές επιπλοκές, καρδιολογικές επιπλοκές, λοιμώξεις χειρουργικού πεδίου, διαταραχές πηκτικότητας και θρομβοεμβολικά επεισόδια, και τις ειδικές επιπλοκές που είναι τραυματισμοί παρακείμενων οργάνων και αγγείων, χολόρροια κλπ.
Πλεονεκτήματα
Τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης επέμβασης είναι τα εξής :
- Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος
- Η ανάρρωση γίνεται ταχύτατα
- Ο κίνδυνος επιπλοκών είναι μικρός
- Ο ασθενής παραμένει ελάχιστο χρόνο στο νοσοκομείο
Ποια είναι τα αποτελέσματα;
Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή διενεργείται τα τελευταία 25 χρόνια και έχει υψηλότατα ποσοστά επιτυχίας. Ο ασθενής απαλλάσσεται διά παντός από τον πόνο που προκαλεί η παρουσία των χολόλιθων. Είναι ο μοναδικός τρόπος για τη ριζική αντιμετώπισή τους διότι οι συντηρητικές θεραπείες και η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών προσφέρουν απλά μια πρόσκαιρη λύση χωρίς να ανακουφίζουν πραγματικά τον ασθενή. Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική πρακτική κατά την οποία δεν τραυματίζονται οι ιστοί και τα εσωτερικά όργανα του ασθενούς. Ως εκ τούτου διασφαλίζεται η ταχύτατη ανάρρωση, η απουσία μετεγχειρητικών λοιμώξεων και ο μηδενικός κίνδυνος επιπλοκών.
Από τον Γενικό Χειρουργό, Δρ Σωτήριο Πανουσόπουλο (www.panousopoulos.gr)