Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή. Εγχείρηση ρουτίνας;

ΖΑΤΑΓΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

27 Ιανουαρίου, 2023

Η χοληδόχος κύστη είναι ένας απιοειδής σάκος στο κάτω τμήμα του ήπατος, όπου αποθηκεύεται μικρή ποσότητα χολής. Αλλαγές στη διατροφή, ορμόνες, φάρμακα, απότομες αλλαγές του σωματικού βάρους μπορούν να οδηγήσουν στο σχηματισμό στερεών σωματιδίων χολής, τους χολόλιθους ή απλά «πέτρες» στη χολή. Η χολολιθίαση είναι η πιο συχνή πάθηση της χοληδόχου κύστης και η χολοκυστεκτομή η πιο διαδεδομένη πλέον εγχείρηση.

Πόσο όμως είναι εγχείρηση «ρουτίνας» όπως θέλει να πιστεύει ο κόσμος; Στις ερωτήσεις μας απαντά ο Χειρουργός Απόστολος Ζατάγιας.

Με τι συμπτώματα εμφανίζονται οι χολόλιθοι;

Η παρουσία των χολόλιθων εμφανίζεται συχνά με συμπτώματα άλγους στην κοιλιά, στο κέντρο, στην άνω κοιλιά και δεξιά, ναυτία και εμέτους μετά τα γεύματα. Η μετακίνησή τους έξω από την χοληδόχο κύστη οδηγεί σε φλεγμονή της ίδιας της χοληδόχου κύστης (χολοκυστίτιδα) ή και του παγκρέατος (παγκρεατίτιδα), οι οποίες εκδηλώνονται με πιο οξεία και έντονη συμπτωματολογία, σοβαρό άλγος, πυρετό, πολλαπλούς εμέτους. Οι καταστάσεις αυτές απαιτούν έγκαιρη διάγνωση με ιατρική εξέταση, αιματολογικό έλεγχο και απεικόνιση με υπερηχογράφημα άνω κοιλίας ή ακόμη αξονική κοιλίας. Για την αντιμετώπισή τους συνήθως απαιτείται νοσηλεία του ασθενούς.

Η χολοκυστεκτομή είναι μονόδρομος στη θεραπεία της χοληδόχου κύστης. Πώς γίνεται η επέμβαση;

Η θεραπεία των παθήσεων της χοληδόχου κύστης, είτε είναι χολόλιθοι είτε πολύποδες γίνεται με την αφαίρεση ολόκληρου του οργάνου και ονομάζεται χολοκυστεκτομή. Η εγχείρηση αυτή γίνεται λαπαροσκοπικά, ως ελάχιστα επεμβατική μέθοδος. Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, εφόσον υπάρχει η ιατρική ένδειξη, γίνεται υπό γενική αναισθησία με τον ασθενή σε νάρκωση για όλη τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Αυτή η τεχνική δεν απαιτεί μεγάλες τομές και έτσι είναι καλύτερα ανεκτή από τους ασθενείς. Γίνεται συνήθως με τέσσερις μικρές τομές (περίπου 1 εκ.) στην κοιλιακή του χώρα. Από την κεντρική που γίνεται κάτω από τον ομφαλό του ασθενούς θα περάσει το λαπαροσκόπιο (η κάμερα) που θα καθοδηγήσει την επέμβαση και από τις άλλες τα τρία εργαλεία που χρησιμοποιεί η χειρουργική ομάδα. Στο τέλος το όργανο αφού εξαιρεθεί με ασφάλεια από την ανατομική του θέση κάτω από το ήπαρ, αφαιρείται από την κεντρική υπομφάλιο τομή.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής;

Είναι μια καλά ανεκτή επέμβαση από την πλειοψηφία των ασθενών. Οι ασθενείς κινητοποιούνται γρήγορα, δύο ώρες μετά την επέμβαση και λαμβάνουν ένα ελαφρύ δείπνο στην κλινική. Την επόμενη μέρα γίνεται το εξιτήριο μετά από ιατρική και εργαστηριακή εξέταση, ανάλογα την περίπτωση και ο ασθενής επιστρέφει στην οικία του. Οι ασθενείς είναι ικανοί για όλες τις καθημερινές δραστηριότητες εκτός από γυμναστική και άρση πολύ βαριών αντικειμένων. Στην άσκηση και στη γυμναστική θα επανέλθουν σταδιακά μετά τον πρώτο μετεγχειρητικό μήνα.

Είναι πιθανές οι επιπλοκές;

Όπως σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές, όπως π.χ. το κατρακύλισμα ενός χολόλιθου έξω από την χοληδόχο κύστη ή η μετεγχειρητική αιμορραγία, που όμως αντιμετωπίζονται. Αν και καλά ανεκτή η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή χρειάζεται την απαραίτητη σοβαρότητα και καλή τεχνική γνώση καθώς είναι μια χειρουργική επέμβαση σε ένα όργανο που έχει τις περισσότερες ανατομικές παραλλαγές. Τεχνικά δυσκολεύει από το ιστορικό φλεγμονών, οπότε απαιτείται ικανή χειρουργική εμπειρία και επάρκεια. Η εμπειρία της χειρουργικής ομάδας οφείλει να είναι τέτοια, ώστε να μπορεί με όλα τα τεχνικά μέσα να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει αντίστοιχα περιστατικά.

Θα θέλατε να κλείσουμε με ένα τελικό σχόλιο;

Η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής είναι μια ασφαλής και τεχνικά καθιερωμένη χειρουργική επέμβαση, που κατ΄ αυτή την έννοια μπορούμε να την αποκαλέσουμε και «ρουτίνας», αρκεί να υπάρχει η σωστή χειρουργική ικανότητα, επάρκεια και ο απαιτούμενος σεβασμός στον ασθενή για καλύτερα αποτελέσματα.

Από τον Γενικό Χειρουργό Απόστολο Ζατάγια (www.zatagias.gr)

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors shutterstock 1758311621 Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή. Εγχείρηση ρουτίνας; - Η χοληδόχος κύστη είναι ένας απιοειδής σάκος στο κάτω τμήμα του ήπατος, όπου αποθηκεύεται μικρή ποσότητα χολής. Αλλαγές στη διατροφή, ορμόνες, φάρμακα, απότομες αλλαγές του σωματικού βάρους μπορούν να οδηγήσουν στο σχηματισμό στερεών σωματιδίων χολής, τους χολόλιθους ή απλά «πέτρες» στη χολή. Η χολολιθίαση είναι η πιο συχνή πάθηση της χοληδόχου κύστης και η χολοκυστεκτομή […]