Λαπαροσκοπική χειρουργική κηλών

ΚΑΛΟΧΡΙΣΤΙΑΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

20 Δεκεμβρίου, 2021

Η εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής τα τελευταία χρόνια την έχει καταστήσει ιδιαίτερα δημοφιλή τόσο στην καθημερινή πράξη των χειρουργών, όσο και στη συνείδηση των ασθενών. Από τις αρχές της δεκαετίας του 90, που άρχισε να διαδίδεται ευρέως στη διεθνή χειρουργική κοινότητα, μέχρι και σήμερα έχουν γίνει τεράστια βήματα προόδου, τόσο στην χειρουργική τεχνική, όσο και στον τεχνολογικό χειρουργικό εξοπλισμό.

Ο Λαπαροσκόπος Χειρουργός Νικόλαος Καλοχριστιανάκης, εξειδικευμένος στις χειρουργικές τεχνικές των κηλών, μας εξηγεί αναλυτικά τις δυνατότητες της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής σε σχέση με την παραδοσιακή ανοικτή χειρουργική.

– Η λαπαροσκοπική χειρουργική, γιατρέ, υπερτερεί της κλασικής χειρουργικής, με ποιο τρόπο;

H Λαπαροσκοπική Χειρουργική αποτελεί εξέλιξη της παραδοσιακής ανοικτής χειρουργικής. Ακολουθεί τις ίδιες βασικές αρχές με την ανοικτή χειρουργική και στην ουσία γίνεται η ίδια ακριβώς επέμβαση με μία σημαντική διαφορά, η επέμβαση γίνεται όχι μέσω μιας μεγάλης ανοικτής χειρουργικής τομής, αλλά μέσω μικρών οπών. Είναι σαφώς πιο δύσκολη και απαιτητική τεχνικά από την ανοικτή χειρουργική, αλλά με σημαντικά οφέλη για τον ασθενή.

Βέβαια, για να υπάρχει το βέλτιστο αποτέλεσμα και να επωφεληθεί ο ασθενής τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει ο χειρουργός την απαραίτητη εξειδίκευση στον τομέα αυτό. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει τεχνική επάρκεια, βαθιά γνώση του αντικειμένου και πολύχρονη εμπειρία

– Ποια είναι τα πλεονεκτήματά της;

Τα πλεονεκτήματα της είναι πολλά και όλα απορρέουν από το σαφώς μικρότερο χειρουργικό τραύμα που προκαλούμε στον ασθενή. Ο πόνος ελαχιστοποιείται σε βαθμό να μην απαιτούνται σχεδόν καθόλου παυσίπονα μετεγχειρητικά. Υπάρχει εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα, αφού αποφεύγονται οι μεγάλες και ενίοτε δύσμορφες ουλές της ανοικτής χειρουργικής. Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι πολύ μικρή, καθώς ο ασθενής παίρνει συνήθως εξιτήριο την ίδια ημέρα, ενώ και η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες και στην εργασία είναι η ταχύτερη δυνατή.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι υπάρχει ελάχιστη ή καθόλου απώλεια αίματος, δεν παρατηρούνται διαπυήσεις (μολύνσεις) και πολύ σπάνια χρειάζεται η τοποθέτηση σωλήνα παροχέτευσης. Τέλος, όσον αφορά στο κόστος, ενίοτε είναι μικρότερο ακόμα και της ανοικτής χειρουργικής λόγω της βραχύτερης νοσηλείας.

– Πώς αποκαθίστανται λαπαροσκοπικά οι κήλες;

Ο χειρουργός μπορεί, μέσω πολύ μικρών τομών (0.5-1 cm), χρησιμοποιώντας πολύ λεπτά εργαλεία και κάμερα υψηλής ευκρίνειας, να επέμβει και να διορθώσει οποιαδήποτε κήλη. Κατά την επέμβαση, αρχικά ανατάσσεται το περιεχόμενο της κήλης στην κοιλιά και στη συνέχεια γίνεται συρραφή του χάσματος του κοιλιακού τοιχώματος. Ακολούθως, τοποθετείται ένα πλέγμα που ισχυροποιεί το κοιλιακό τοίχωμα και σχεδόν εκμηδενίζει την πιθανότητα υποτροπής.

Για την λαπαροσκοπική αποκατάσταση μιας κήλης μπορούν να εφαρμοστούν πολλές διαφορετικές τεχνικές (tep, e-tep, tar, tapp, ipom) και να χρησιμοποιηθεί μεγάλη ποικιλία χειρουργικών πλεγμάτων. Ο χειρουργός πρέπει να έχει την απαραίτητη εμπειρία ώστε να κάνει την ιδανική επιλογή, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα χαρακτηριστικά της κήλης (σημείο εμφάνισης, αιτία, μέγεθος, περιεχόμενο) όσο και το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς.

– Όλες οι κήλες χειρουργούνται λαπαροσκοπικά;

Σήμερα, μπορούν να αποκατασταθούν λαπαροσκοπικά με απόλυτη επιτυχία πολύ δύσκολες κήλες. Επιστημονικές μελέτες δημοσιευμένες στα εγκυρότερα ιατρικά περιοδικά έχουν προ πολλού καταρρίψει κάθε ενδοιασμό για την επάρκεια και αποτελεσματικότητά της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής, η οποία σε έμπειρα χέρια πρέπει αναμφισβήτητα να αποτελεί την πρώτη επιλογή για τις περισσότερες κήλες.

Από τον Λαπαροσκόπο Χειρουργό, Νικόλαο Καλοχριστιανάκη

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors shutterstock 1758311621 Λαπαροσκοπική χειρουργική κηλών - Η εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής τα τελευταία χρόνια την έχει καταστήσει ιδιαίτερα δημοφιλή τόσο στην καθημερινή πράξη των χειρουργών, όσο και στη συνείδηση των ασθενών. Από τις αρχές της δεκαετίας του 90, που άρχισε να διαδίδεται ευρέως στη διεθνή χειρουργική κοινότητα, μέχρι και σήμερα έχουν γίνει τεράστια βήματα προόδου, τόσο στην χειρουργική τεχνική, όσο και […]