Λαπαροσκοπική Υστερεκτοµή: Πώς και πότε πρέπει να γίνεται;

ΚΑΚΑΪΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

12 Μαΐου, 2023

Στις μέρες μας, το τοπίο των γυναικολογικών επεμβάσεων έχει αλλάξει ριζικά με τη διαρκή εξέλιξη των ενδοσκοπικών χειρουργικών μεθόδων (λαπαροσκοπικών και ρομποτικών). Ο συνδυασμός της χειρουργικής κατάρτισης του γυναικολόγου και του σύγχρονου εξοπλισμού της κλινικής δίνει τη δυνατότητα στις περισσότερες ασθενείς να επιστρέψουν άμεσα στην καθημερινότητά τους και να αποφύγουν τη μακρόχρονη νοσηλεία.

Ο Χειρουργός Γυναικολόγος Ιωάννης Κακαϊδής απαντά στις ερωτήσεις μας, στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Τι είναι η υστερεκτομή;

Η υστερεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται η μήτρα και γίνεται για τη θεραπεία πολλών σοβαρών γυναικολογικών παθήσεων, όπως των γυναικολογικών καρκίνων. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά και το είδος της υστερεκτομής που πραγματοποιείται εξαρτάται από την πάθηση, σε τι βαθμό δηλαδή έχει επηρεαστεί από αυτήν η μήτρα και τα υπόλοιπα όργανα του αναπαραγωγικού συστήματος.

Έχουμε δύο βασικά είδη υστερεκτομής: την ολική υστερετομή που περιλαμβάνει την αφαίρεση της μήτρας και του τραχήλου, ενώ σπανιότερα την αφαίρεση σαλπίγγων, ωοθηκών, λεμφαδένων (περιβάλλοντος ιστού) και την υφολική (μερική) υστερεκτομή, κατά την οποία αφαιρείται μόνο η μήτρα, ενώ ο τράχηλος και τα γειτονικά αναπαραγωγικά όργανα παραμένουν ανέπαφα.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η υστερεκτομή;

Η αφαίρεση της μήτρας συστήνεται:

  • στον καρκίνο του ενδομητρίου
  • στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
  • στον καρκίνο των ωοθηκών και των σαλπίγγων
  • στα ινομυώματα της μήτρας (για γυναίκες που δεν επιθυμούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους)
  • σε μητρορραγία που δεν αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή
  • σε πρόπτωση της μήτρας
  • σε χρόνια φλεγμονή πυέλου που δεν αντιμετωπίζεται με συντηρητική αγωγή

Τι διαφοροποιεί τη συγκεκριμένη μέθοδο από ένα κλασικό χειρουργείο;

Η κλασική υστερεκτομή αποτελεί ανοιχτή επέμβαση με τομή στην κοιλιακή χώρα, για την ευχερή πρόσβαση του χειρουργού – γυναικολόγου στο εσωτερικό της κοιλίας. Η λαπαροσκόπηση αποτελεί την εξέλιξη στη γυναικολογική χειρουργική. Η επέμβαση γίνεται μέσω μικρών τομών (5-10 χιλιοστών) στην κοιλιακή χώρα και είναι η πιο σύγχρονη τεχνική χειρουργικής στη γυναικολογία (ελάχιστα επεμβατική χειρουργική). Τα λαπαροσκοπικά εργαλεία εισέρχονται μέσω των μικρών τομών στο εσωτερικό της κοιλίας και αποτελούν την προέκταση των χεριών του χειρουργού, ενώ η όλη επέμβαση προβάλλεται σε οθόνη και καταγράφεται ψηφιακά.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου;

Η Λαπαροσκοπική Υστερεκτομή είναι μια σύγχρονη χειρουργική επέμβαση με πολλά πλεονεκτήματα για την γυναίκα – ασθενή. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης έχουμε μεγαλύτερη ακρίβεια στους χειρισμούς, εξαιτίας της μεγέθυνσης που παρέχεται από την κάμερα. Η κινητοποίηση της ασθενούς είναι άμεση, την ίδια ημέρα του χειρουργείου και η έξοδος από την κλινική γίνεται την επόμενη ημέρα, γεγονός το οποίο τοποθετεί την επέμβαση σε πλεονεκτικό επίπεδο. Έχουμε λιγότερες επιπλοκές που αφορούν στην επούλωση, αφού δεν υπάρχει τομή και ελάχιστη πιθανότητα δημιουργίας συμφύσεων στην κοιλία μακροπρόθεσμα. Τέλος, η ασθενής επανέρχεται άμεσα στις καθημερινές της δραστηριότητες.

Τα πλεονεκτήματα σαφώς υπερτερούν, τι κόστος όμως, έχει η μέθοδος;

Το κόστος είναι ακριβώς το ίδιο με την κλασική μέθοδο, σε αντίθεση με τα πλεονεκτήματα που είναι περισσότερα.

Η λαπαροσκοπική υστερεκτομή χρειάζεται κατάλληλα διαμορφωμένο χειρουργείο;

Η λαπαροσκοπική αφαίρεση της μήτρας αποτελεί την πιο σύγχρονη μέθοδο στη γυναικολογική χειρουργική, με πολύ καλά αποτελέσματα. Είναι μία επέμβαση που πραγματοποιείται από εξειδικευμένη ομάδα Γυναικολόγου Χειρουργού – Αναισθησιολόγου και εκπαιδευμένου νοσηλευτικού προσωπικού χειρουργείου. Αποτελεί επέμβαση που πραγματοποιείται σε σύγχρονη και κατάλληλα οργανωμένη κλινική, που διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors Kakaidis shutterstock 525787207 Λαπαροσκοπική Υστερεκτοµή: Πώς και πότε πρέπει να γίνεται; - Στις μέρες μας, το τοπίο των γυναικολογικών επεμβάσεων έχει αλλάξει ριζικά με τη διαρκή εξέλιξη των ενδοσκοπικών χειρουργικών μεθόδων (λαπαροσκοπικών και ρομποτικών). Ο συνδυασμός της χειρουργικής κατάρτισης του γυναικολόγου και του σύγχρονου εξοπλισμού της κλινικής δίνει τη δυνατότητα στις περισσότερες ασθενείς να επιστρέψουν άμεσα στην καθημερινότητά τους και να αποφύγουν τη μακρόχρονη νοσηλεία. Ο Χειρουργός […]
Λαπαροσκοπική Υστερεκτομή Λαπαροσκοπική Υστερεκτομή - Στις μέρες μας έχει αλλάξει ριζικά το τοπίο των γυναικολογικών επεμβάσεων με την διαρκή εξέλιξη των ενδοσκοπικών (λαπαροσκοπικών και ρομποτικών) χειρουργικών μεθόδων. Ο συνδυασμός της χειρουργικής κατάρτισης του γυναικολόγου και του σύγχρονου εξοπλισμού της κλινικής δίνει τη δυνατότητα στις περισσότερες ασθενείς να επιστρέψουν άμεσα στην καθημερινότητά τους και να αποφύγουν την μακρόχρονη νοσηλεία. Η υστερεκτομή […]