Λαπαροσκοπική

Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Xολοκυστεκτομή

ΠΑΓΚΡΑΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

13 Σεπτεμβρίου, 2022

Άριστα αποτελέσματα με μια ανώδυνη και ασφαλή τεχνική

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή αποτελεί παγκοσμίως την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο χειρουργικής αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης, συνδυάζοντας όλα τα οφέλη των λαπαροσκοπικών επεμβάσεων και ταυτόχρονα το καλύτερο αισθητικό μετεγχειρητικό αποτέλεσμα.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Ήπατος – Χοληφόρων – Παγκρέατος του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, κος Σπυρίδων Παγκράτης μας εξηγεί τα πλεονεκτήματα της επέμβασης και τη διαδικασία της.

– Πώς δημιουργείται η χολολιθίαση;

Το ήπαρ είναι το μεγάλο «βιοχημικό εργαστήριο» του σώματός μας και με τις λειτουργίες του συμμετέχει στον μεταβολισμό των περισσότερων φαρμάκων, στην πήξη του αίματος, στην απορρόφηση βιταμινών και στην πέψη των τροφών. Προϊόν αυτής της λειτουργίας είναι η παραγωγή χολής που αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, ένα μικρό σακοειδές όργανο στην κάτω επιφάνειά του. Με το κατάλληλο ερέθισμα από την λήψη τροφής, η χοληδόχος κύστη απελευθερώνει τη χολή και βοηθά στην πέψη των τροφών και στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Σε αρκετούς ανθρώπους (15-20% των ενηλίκων) η διαδικασία αυτή διαταράσσεται και η χοληδόχος κύστη δυσλειτουργεί με αποτέλεσμα την δημιουργία λίθων (χολολιθίαση) και άλλων προβλημάτων. Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς μπορεί να εμφανίσουν επιπλοκές όπως χολοκυστίτιδα, χολαγγειίτιδα, παγκρεατίτιδα, χοληδόχο-λιθίαση και άλλες.

– Ποια είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία και πώς πραγματοποιείται;

Η αντιμετώπιση των παθήσεων της χοληδόχου κύστης είναι μόνον χειρουργική, δηλαδή αφαίρεσή της, χολοκυστεκτομή, που πλέον πραγματοποιείται με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά (με το ρομποτικό σύστημα DaVinci Xi). Μέσω 3 ή 4 μικρών τομών στο δέρμα μήκoυς λίγων χιλιοστών και τη χρήση ειδικών προηγμένων εργαλείων, η χοληδόχος κύστη αφαιρείται αναίμακτα, ανώδυνα και με ασφάλεια.

– Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής ή ρομποτικής χολοκυστεκτομής;

Έχει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι της κλασικής «ανοιχτής» μεθόδου.

  • Καταρχήν οι τομές που είναι μήκους μερικών μόνο χιλιοστών, προκαλούν ελάχιστο ή καθόλου μετεγχειρητικό πόνο και παρουσιάζουν άριστο αισθητικό αποτέλεσμα χωρίς ουλές.
  • Υπάρχει ελάχιστη πιθανότητα μόλυνσης του χειρουργικού πεδίου, μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης μετεγχειρητικής κήλης και με τη χρήση του πρωτοκόλλου ταχείας ανάρρωσης, ο ασθενής σηκώνεται από το κρεβάτι και σιτίζεται περίπου 2 ώρες από την επέμβαση, ενώ λαμβάνει εξιτήριο λίγες ώρες μετά το χειρουργείο ή το επόμενο πρωί.
  • Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του σε λίγες μόνο ημέρες και στις καθημερινές του δραστηριότητες άμεσα.
  • Η ελάχιστα επεμβατική τεχνική αυτή είναι συνήθως αναίμακτη και έχει πολύ μικρό ποσοστό επιπλοκών όταν πραγματοποιείται από έμπειρους και εξειδικευμένους χειρουργούς.

– Παράλληλα με την χολοκυστεκτομή μπορούν να πραγματοποιηθούν και άλλες επεμβάσεις εάν είναι απαραίτητο;

Μέσω των ίδιων μικρών τομών μπορούν να πραγματοποιηθούν επεμβάσεις, όπως η αποκατάσταση κήλης και η βιοψία κάποιου οργάνου. Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί για το σύνολο των παθήσεων της χοληδόχου κύστης, όπως πολύποδες, αρχικά νεοπλάσματα χοληδόχου κύστης, λιθιασική παγκρεατίτιδα, χολοκυστοπάθεια (biliary dyskinesia) και άλλες. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, συνήθως δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα μετεγχειρητικά, στην πέψη των τροφών ή στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, καθώς η χολή περνάει κατευθείαν στο δωδεκαδάκτυλο.

Στο εξειδικευμένο Τμήμα Χειρουργικής Ήπατος, Χοληφόρων και Παγκρέατος του Νοσοκομείου “Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center” αντιμετωπίζονται όλες οι παθήσεις της χοληδόχου κύστης και των συναφών οργάνων με τις πιο προηγμένες και ασφαλείς χειρουργικές τεχνικές. Κάθε ασθενής λαμβάνει εξατομικευμένα την ενδεδειγμένη θεραπεία μετά από λεπτομερή αξιολόγηση από εξειδικευμένους Χειρουργούς.

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

Λαπαροσκοπική Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Xολοκυστεκτομή - Άριστα αποτελέσματα με μια ανώδυνη και ασφαλή τεχνική Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή αποτελεί παγκοσμίως την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο χειρουργικής αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης, συνδυάζοντας όλα τα οφέλη των λαπαροσκοπικών επεμβάσεων και ταυτόχρονα το καλύτερο αισθητικό μετεγχειρητικό αποτέλεσμα. Ο Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Ήπατος – Χοληφόρων – Παγκρέατος του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, κος Σπυρίδων Παγκράτης μας […]
MyDoctors shutterstock 2023469570 liver 1 Νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπιση καρκινικών όγκων στο ήπαρ - Θεραπεία μεταστατικών όγκων με σύγχρονες τεχνικές. Το ήπαρ είναι ένα από τα μεγαλύτερα ενδοκοιλιακά όργανα και διαδραματίζει κομβικό ρόλο σε πλήθος λειτουργιών του ανθρωπίνου σώματος όπως η παραγωγή χολής, η πήξη του αίματος, ο μεταβολισμός φαρμάκων και τοξικών ουσιών και άλλες. Παράλληλα εξαιτίας της πλούσιας και διπλής αιμάτωσής του, της ικανότητάς του να αναγεννάται και […]
Παγκρέατος Νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση του Καρκίνου Παγκρέατος: Θεραπεία με Ρομποτική και Λαπαροσκοπική Χειρουργική - Ο καρκίνος παγκρέατος εμφανίζεται σε περίπου 9-10 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού και παρότι δεν είναι από τους πιο συχνές κακοήθειές, αποτελεί την 4η πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο. Εμφανίζεται συνήθως στην 7η και 8η δεκαετία ζωής και οι σημαντικότεροι παράγοντές κινδύνου είναι το κάπνισμα, η χρόνια παγκρεατίτιδα και κάποια γενετικά κληρονομούμενα σύνδρομα. Ο πιο […]