Χολοκυστεκτοµή

Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτοµή: Το «gold standard» στην αντιμετώπιση της χολολιθίασης

ΒΛΕΤΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

25 Μαΐου, 2023

Ως χολολιθίαση ορίζεται η ύπαρξη λίθων μέσα στη χοληδόχο κύστη, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα, όπως πόνο μετά τα γεύματα (κολικός χοληφόρων), φλεγμονή χοληδόχου κύστης (χολοκυστίτιδα), ίκτερο (χοληδοχολιθίαση) και σε βαριές περιπτώσεις παγκρεατίτιδα.

Ο Γενικός Χειρουργός Γεώργιος Βλέτσης, μας εξηγεί πότε χρειάζεται ένας ασθενής να υποβληθεί σε χολοκυστεκτομή και με ποια χειρουργική μέθοδο.

Πότε κρίνεται απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση;

Η ένδειξη για χειρουργική επέμβαση είναι απόλυτη σε ασθενείς με προηγούμενο ιστορικό των παραπάνω επιπλοκών, σε ασθενείς με ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη, πορσελανοειδή εμφάνιση της χοληδόχου κύστης, πολύποδες χοληδόχου κύστης και τέλος μεγάλους λίθους άνω των 3 cm.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η χολοκυστεκτομή είναι αναγκαία, λόγω συχνών επιπλοκών και μεγαλύτερου κινδύνου για καρκίνο χοληδόχου κύστης στο μέλλον.

Γιατί καθιερώθηκε η λαπαροσκοπική προσέγγιση ως το «gold standard»;

Πριν την επανάσταση της λαπαροσκοπικής χειρουργικής η χολοκυστεκτομή γινόταν με τομή περί των 20 εκατοστών κάτω από το δεξί πλευρό, με αρκετό μετεγχειρητικό πόνο, επιπλοκές από την τομή και νοσηλεία τουλάχιστον τεσσάρων ημερών.

Σήμερα κάθε χολοκυστεκτομή γίνεται με τη λαπαροσκοπική μέθοδο με τέσσερις μικρές τομές (δύο των 5 χιλιοστών και δύο του 1 εκατοστού), με μηδαμινό μετεγχειρητικό πόνο και νοσηλεία μίας ημέρας!

Για τους παραπάνω λόγους, σε ότι αφορά την χολοκυστεκτομή, η λαπαροσκοπική προσέγγιση θεωρείται μέθοδος εκλογής.

Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής;

Τα βήματα της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής περιλαμβάνουν:

  • τη δημιουργία του πνευμοπεριτοναίου, δηλαδή το “φούσκωμα” της κοιλιάς, για να δημιουργηθεί ο απαραίτητος χώρος, μέσα στον οποίο θα τοποθετηθούν τα λαπαροσκοπικά εργαλεία
  • είσοδο της κάμερας δια trocar (ειδικό υλικό για την είσοδο των εργαλείων), μέσω του ομφαλού στην κοιλιά του ασθενούς και διαγνωστικός έλεγχος για λοιπές ενδοκοιλιακές παθήσεις
  • τοποθέτηση των υπόλοιπων trocars
  • παρασκευή, αναγνώριση ανατομικών δομών και εκτομή της χοληδόχου κύστης
  • τοποθέτηση της κύστης σε ειδικό σάκο (endo bag) και έξοδος της από την κοιλιά
  • τέλος, σύγκλειση των τομών

Πώς είναι ο ασθενής μετά την επέμβαση;

Ο ασθενής δύναται να σηκωθεί από το κρεβάτι, μόλις ανανήψει από την αναισθησία (συνήθως μετά από 3 ώρες) και μετά από περίπου 6 ώρες μπορεί να πιεί νερό και να σιτιστεί ελαφρά. Το επόμενο πρωί λαμβάνει εξιτήριο με οδηγίες για αποφυγή έντονης σωματικής δραστηριότητας και ειδική διατροφή για δέκα μέρες.

MyDoctors χειρ2

Η χολοκυστεκτομή γίνεται πάντα λαπαροσκοπικά;

Κάθε χειρουργός που σέβεται τους ασθενείς του οφείλει να τους ενημερώνει ότι, σπάνια ευτυχώς, υπάρχει η πιθανότητα να γίνει μετατροπή της επέμβασης από λαπαροσκοπική σε ανοιχτή (με τομή). Αυτό μπορεί να συμβεί για λόγους ασφάλειας, σε ασθενείς οι οποίοι έχουν ξαναχειρουργηθεί στην κοιλιά ή έχουν ιστορικό πολλαπλών επεισοδίων χολοκυστίτιδας και καθιστούν την ολοκλήρωση της επέμβασης λαπαροσκοπικά, επικίνδυνη. Όπως συνηθίζω να λέω όταν ενημερώνω προεγχειρητικά τους ασθενείς μου: «δεν είναι επιπλοκή, είναι σοφή επιλογή». Ευτυχώς, στη σύγχρονη εποχή, με τη χειρουργική δυνατότητα και εμπειρία των χειρουργών, είναι σπάνια η μετατροπή σε ανοιχτή επέμβαση. Όμως, είναι κάτι για το οποίο κάθε ευσυνείδητος χειρουργός οφείλει να ενημερώνει τον ασθενή του.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις μου (λαπαροσκοπική αποκατάσταση βουβωνοκήλης, λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή και άλλες) στο κανάλι μου στο YouTube Βλέτσης Γεώργιος, Χειρουργός

Από τον Γενικό Χειρουργό Γεώργιο Βλέτση

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

Χολοκυστεκτοµή Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτοµή: Το «gold standard» στην αντιμετώπιση της χολολιθίασης - Ως χολολιθίαση ορίζεται η ύπαρξη λίθων μέσα στη χοληδόχο κύστη, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα, όπως πόνο μετά τα γεύματα (κολικός χοληφόρων), φλεγμονή χοληδόχου κύστης (χολοκυστίτιδα), ίκτερο (χοληδοχολιθίαση) και σε βαριές περιπτώσεις παγκρεατίτιδα. Ο Γενικός Χειρουργός Γεώργιος Βλέτσης, μας εξηγεί πότε χρειάζεται ένας ασθενής να υποβληθεί σε χολοκυστεκτομή και με ποια χειρουργική μέθοδο. Πότε κρίνεται […]
MyDoctors shutterstock 1758311621 1 Λαπαροσκοπική Αποκατάσταση Βουβωνοκήλης: Η Σύγχρονη Μέθοδος - Η βουβωνοκήλη είναι μια πολύ συχνή πάθηση. Συναντάται συχνότερα στους άντρες όμως και οι γυναίκες εμφανίζουν την πάθηση με την πιο σύνθετη μορφή της μηροκήλης. Οι επιλογές του ασθενούς που εμφανίζει βουβωνοκήλη περιλαμβάνουν: την παρακολούθηση και την άμεση μεταφορά σε νοσοκομείο εάν εμφανιστούν σημεία περίσφιξης και έντονου πόνου την ανοικτή αποκατάστασή της με χειρουργική επέμβαση […]