Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή για την αντιμετώπιση των παθήσεων της χοληδόχου κύστης

ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

3 Ιανουαρίου, 2024

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, αποτελεί σήμερα την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο χειρουργικής αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης, διότι συνδυάζει όλα τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής επέμβασης, σε αντίθεση με την “ανοιχτή” χειρουργική επέμβαση, που διενεργείται με μεγάλη τομή στο δεξιό άνω τμήμα της κοιλίας, απαιτεί μεγαλύτερο χρόνο νοσηλείας, μετεγχειρητικό πόνο και ανάρρωση αρκετών εβδομάδων.

Τη διαδικασία και τα οφέλη της επέμβασης μας εξηγεί ο Χειρουργός Αστέριος Σαμαράς.

Τι είναι η χολή;

Αυτό που ο κόσμος ονομάζει χολή δεν είναι όργανο, αλλά υγρό και παράγεται στο ήπαρ (συκώτι). Η χολή, λοιπόν, μεταφέρεται με τα χοληφόρα αγγεία, δηλαδή τα σωληνάρια που περιέχουν χολή, από το ήπαρ στο δωδεκαδάκτυλο (το τμήμα του πεπτικού που βρίσκεται μετά το στομάχι), όπου αυτή βοηθάει στην πέψη. Η χολή που δεν χρησιμοποιείται άμεσα αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη (αυτό που ονομάζει ο κόσμος χολή), η οποία είναι ένα όργανο σαν μικρό σακουλάκι και βρίσκεται κάτω από το ήπαρ. Χολοκυστεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, όταν αυτή πάσχει.

Ποια είναι η συχνότερη αιτία προβλημάτων της χοληδόχου κύστης;

Η συχνότερη αιτία προβλημάτων είναι η δημιουργία λίθων στο εσωτερικό της. Η κατάσταση αυτή λέγεται χολολιθίαση και εμφανίζεται στο 15-20% του πληθυσμού. Συνήθως η χολολιθίαση δεν δίνει συμπτώματα, αλλά στο 10% περίπου αυτών των ανθρώπων θα εμφανιστούν προβλήματα, που μπορεί να είναι από απλά δυσπεπτικά ενοχλήματα (φούσκωμα, καούρα, ρέψιμο) και πόνο κάτω από τα πλευρά (δεξί υποχόνδριο) ή στο στομάχι (επιγάστριο), μέχρι χολοκυστίτιδα (φλεγμονή του τοιχώματος της χοληδόχου κύστης). Οι λίθοι μπορούν να μετακινηθούν από τη χοληδόχο κύστη και να προκαλέσουν ύδρωπα, εμπύημα, ίκτερο, χολαγγειίτιδα και παγκρεατίτιδα.

Τι διαγνωστικά μέσα έχουμε;

Η εργαστηριακή διερεύνηση γίνεται κυρίως με το υπερηχογράφημα, ενώ σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να γίνει μαγνητική τομογραφία (MRCP). Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής πρέπει να επικοινωνήσει με τον γιατρό του για να του συστήσει τις κατάλληλες εξετάσεις και τη σωστή αντιμετώπιση.

Τι είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή;

Είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται η χοληδόχος κύστη χωρίς μεγάλη τομή. Εκτελείται με τη χρήση ειδικών εργαλείων, τα οποία φθάνουν στο όργανο περνώντας από μικρές οπές (συνήθως 4) στο κοιλιακό τοίχωμα. Η περιτοναϊκή κοιλότητα (ο χώρος που περιέχει τα σπλάχνα) γεμίζει με αέριο (διοξείδιο του άνθρακα) και μέσω μικρών οπών τοποθετούνται κάνουλες (τροκάρ). Μέσα από αυτές εισέρχονται μια κάμερα με ψυχρό φωτισμό, η οποία μας δίνει εικόνα σε ένα μόνιτορ και διάφορες ειδικές λαβίδες ανάλογα με την επέμβαση.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική άρχισε να εφαρμόζεται στο τέλος του 20ου αιώνα και από τις πρώτες επεμβάσεις που έγιναν ήταν η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Σήμερα, αυτή θεωρείται ο «χρυσός κανόνας» για την αντιμετώπιση παθήσεων της χοληδόχου κύστης.

Πότε πρέπει να γίνεται η εγχείρηση;

Η εγχείρηση μπορεί να γίνει επειγόντως ή προγραμματισμένα. Ενδείξεις για επείγουσα επέμβαση είναι η οξεία χολοκυστίτιδα, το εμπύημα, ο ύδρωπας και η αλιθιασική χολοκυστίτιδα. Προγραμματισμένη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή γίνεται για συμπτωματική χολολιθίαση, πολύποδες χοληδόχου κύστης, πορσελανοειδή χοληδόχο κύστη και αδενομύωση. Σχετικές ενδείξεις είναι χολολιθίαση σε διαβητικούς ασθενείς, άτομα με αιμολυτικές αναιμίες, άτομα που πρόκειται να παραμείνουν πολύ καιρό σε μέρη δυσπρόσιτα και μακριά από οργανωμένες μονάδες υγείας και ασθενείς που υποβάλλονται σε βαριές επεμβάσεις.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματά της;

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή απαιτεί μικρότερη νοσηλεία, προκαλεί λιγότερο πόνο, είναι σχεδόν αναίμακτη, έχει λιγότερες επιπλοκές (όπως μετεγχειρητικές κήλες) και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει συντομότερα στις δραστηριότητές του. Η επέμβαση απαιτεί γενική αναισθησία και έναν τυπικό προεγχειρητικό έλεγχο. Η συνήθης νοσηλεία είναι ενός 24ώρου. Η λήψη απλών παυσίπονων μπορεί να απαιτηθεί τις πρώτες ημέρες, ενώ μπορεί κανείς να επιστρέψει στην εργασία του μετά από 7-10 ημέρες.

Από τον Γενικό Χειρουργό Αστέριο Σαμαρά (www.samaras-surgeon.gr)

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors shutterstock 2270480553 1 Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή για την αντιμετώπιση των παθήσεων της χοληδόχου κύστης - Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, αποτελεί σήμερα την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο χειρουργικής αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης, διότι συνδυάζει όλα τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής επέμβασης, σε αντίθεση με την “ανοιχτή” χειρουργική επέμβαση, που διενεργείται με μεγάλη τομή στο δεξιό άνω τμήμα της κοιλίας, απαιτεί μεγαλύτερο χρόνο νοσηλείας, μετεγχειρητικό πόνο και ανάρρωση αρκετών εβδομάδων. Τη διαδικασία και τα οφέλη […]