Η βουβωνοκήλη είναι μια πολύ συχνή πάθηση. Συναντάται συχνότερα στους άντρες όμως και οι γυναίκες εμφανίζουν την πάθηση με την πιο σύνθετη μορφή της μηροκήλης.
Οι επιλογές του ασθενούς που εμφανίζει βουβωνοκήλη περιλαμβάνουν:
- την παρακολούθηση και την άμεση μεταφορά σε νοσοκομείο εάν εμφανιστούν σημεία περίσφιξης και έντονου πόνου
- την ανοικτή αποκατάστασή της με χειρουργική επέμβαση
- την λαπαροσκοπική αποκατάσταση με χειρουργική επέμβαση.
Κάθε βουβωνοκήλη η οποία είναι συμπτωματική και επώδυνη, μειώνοντας το επίπεδο ζωής του ασθενούς θα πρέπει να αντιμετωπίζεται χειρουργικά.
Στη σύγχρονη εποχή της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, η θεραπεία της βουβωνοκήλης είναι εφικτή και λαπαροσκοπικά προσφέροντας στον ασθενή:
- Λιγότερο έως μηδαμινό μετεγχειρητικό άλγος
- Άμεση επιστροφή του ασθενούς στις δραστηριότητές του σε σύγκριση με το ανοιχτό χειρουργείο στο οποίο οι οδηγίες απαιτούν αποχή από κάθε βαριά δραστηριότητα για τουλάχιστον ένα μήνα!
- Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα – απουσία τομής και επιπλοκές από αυτήν (“πρήξιμο”, μόλυνση)
Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης προσφέρει στον ασθενή ίδιο ποσοστό επιτυχίας με την ανοιχτή (με τομή) αποκατάσταση. Για αυτό και όλες οι χειρουργικές εταιρίες κηλών (European Association for Endoscopic Surgery, American Hernia Society, European Hernia Society) συνιστούν οι βουβωνοκήλες να χειρουργούνται πλέον λαπαροσκοπικά.
Τα οφέλη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής πολλαπλασιάζονται στις περιπτώσεις:
- βουβωνοκήλης και στις δύο πλευρές(αμφοτερόπλευρη βουβωνοκήλη)
- υποτροπή βουβωνοκήλης μετά από προηγηθείσα ανοιχτή επέμβαση
- βουβωνοκήλη σε γυναίκα
Στις ανωτέρω περιπτώσεις έχει αποδειχθεί ότι λαπαροσκοπική επέμβαση προσφέρει καλύτερο ποσοστό επιτυχίας και με σημαντικά μικρότερο πόνο.
Η εμπειρία μου από τους ασθενείς μου
Όντας ειδικευόμενος, πάντα με προβλημάτιζε η ανοιχτή αποκατάσταση της βουβωνοκήλης. Μετεγχειρητικό άλγος, περιορισμός στις δραστηριότητες του ασθενούς για 30 ημέρες, επιπλοκές και “πρήξιμο” στη χειρουργική τομή, ακόμη και ερεθισμός των ανδρικών γεννητικών οργάνων.
Η λαπαροσκοπική προσέγγιση προσφέρει στον ασθενή άμεση κινητοποίηση, μηδαμινό μετεγχειρητικό άλγος και ανύπαρκτες επιπλοκές από την τομή.
Και το έχω βιώσει αυτό με χαρά από ασθενείς μου οι οποίοι είχαν χειρουργηθεί με τομή στο παρελθόν στην μια πλευρά και χειρουργήθηκαν σε μένα λαπαροσκοπικά από την άλλη πλευρά. Χαρακτηριστικά, οι παραπάνω ασθενείς βαθμολογούν τις δύο προσεγγίσεις με διαφορά 6 μονάδων στις 10 σε ότι αφορά το μετεγχειρητικό άλγος και τον περιορισμό της δραστηριότητας τους υπέρ της λαπαροσκοπικής!
Οι μελέτες και τα βιβλία περιγράφουν αυτή τη διαφορά.
Όμως έχω πλέον τη χαρά να το παρατηρώ εκ πείρας και να το προσφέρω στους ασθενείς μου.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις μου (λαπαροσκοπική αποκατάσταση βουβωνοκήλης, λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή και άλλες) στο κανάλι μου στο YouTube Βλέτσης Γεώργιος, Χειρουργός
Από τον Γενικό Χειρουργό, Γεώργιο Βλέτση