Κύστη Κόκκυγος. Επώδυνη ή ανώδυνη η θεραπεία της;

ΜΠΕΡΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

6 Ιουλίου, 2021

Μύθος ή πραγματική νόσος; Επώδυνη ή ανώδυνη η θεραπεία της; Μικρός ή αυξημένος ο κίνδυνος υποτροπής;

Τι είναι η κύστη κόκκυγα;

Η κύστη κόκκυγος ή ορθότερα το τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μία πάθηση εμβρυϊκής προελεύσεως, μία χρόνια φλεγμονή στη δερματική περιοχή μεταξύ των γλουτών και πιο συγκεκριμένα στη μεσογλουτιαία πτυχή.

Αποτελεί μία ιδιαίτερα συχνή πάθηση που ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τον ασθενή στην καθημερινή του ζωή, εξαιτίας των επίπονων συμπτωμάτων της.

Η κύστη κόκκυγος εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες ασθενείς και κυρίως σε όσους παρουσιάζουν έντονη τριχοφυΐα ή είναι παχύσαρκοι. Παρατηρείται μία υψηλότερη συχνότητα της πάθησης σε ηλικίες 16-20 ετών, ενώ μετά τα 35 έτη οι πιθανότητες εμφάνισης της πάθησης μειώνονται ριζικά. Ωστόσο, σημειώνεται μία ραγδαία αύξηση περιστατικών στους εφήβους. Σε αυτό συμβάλει ιδιαίτερα η καθιστική ζωή εξαιτίας του διαβάσματος.

Άνθρωποι με καθιστική ζωή ή εργασία γραφείου αποτελούν επίσης συχνούς ασθενείς.

Πού οφείλεται;

Οφείλεται σε παραμονή – στην μετά γέννηση ζωή μας – ενός εμβρυϊκού σωλήνα, που ενώ θα έπρεπε να αποφραχθεί, ένα τμήμα του παραμένει βατό (ανοικτό). Ο βατός αυτός σωλήνας περιέχει αρχέγονα κύτταρα «steam cells» τα οποία μπορεί να εμφανίσουν σε ένα ποσοστό 10-20% φλεγμονή και απόστημα, ή συρίγγιο στην κατώτερη περιοχή της σπονδυλικής στήλης που ονομάζεται ιεροκοκκυγική χώρα.

Άλλη πιθανή αιτία είναι η παραμονή τριχών στην περιοχή και η ενσωμάτωσή τους στους ιστούς.

Συμπτώματα κύστης κόκκυγος

Σε αρχικό στάδιο, τα συμπτώματα των ασθενών που πάσχουν από κύστη κόκκυγος περιλαμβάνουν πόνο, ερυθρότητα και οίδημα στη μεσογλουτιαία περιοχή. Σταδιακά, τα συμπτώματα επιδεινώνονται και εάν συσσωρευθεί πύον εντός της κύστης (απόστημα), ο πόνος είναι έντονος και απαιτείται άμεση χειρουργική παροχέτευση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εμφανίζεται πυρετός, ναυτία και οξύς πόνος όταν ο ασθενής κάθεται. Η φλεγμονώδης κύστη περιέχει ορώδες υγρό με πύον και αίμα.

 Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της κύστης κόκκυγος πραγματοποιείται από γενικό χειρουργό με κλινική εξέταση του ασθενούς, ενώ δεν απαιτούνται απεικονιστικές ή αιματολογικές εξετάσεις.

Πώς αντιμετωπίζεται:

Η ριζική θεραπεία της κύστεως κόκκυγος είναι η χειρουργική. Όλες οι μέθοδοι αποβλέπουν στην αφαίρεση της πάσχουσας περιοχής και στην αποκατάσταση της σε άμεσο ή απώτερο χρόνο με συχνές αλλαγές του τραύματος.
Η εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και της φαρμακολογίας μπορεί να βοηθήσει στην απλούστευση των χειρουργικών διαδικασιών, αλλά και του μετεγχειρητικού πόνου όπως και στην ελαχιστοποίηση του χρόνου ανάρρωσης.
Η χρήση των laser CO2  παλαιότερα ή νεότερη γενιά υψίσυχνων ραδιοκυμάτων (R/F), παράλληλα με τοπική  διήθηση της περιοχής με «κοκτέιλ» φαρμακευτικών ουσιών, κάνει την χειρουργική επέμβαση ανώδυνη, απλούστερη και γρηγορότερη.
Ο ασθενής εξέρχεται άμεσα από το νοσοκομείο. Επιστρέφει στις φυσιολογικές δραστηριότητες του σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παράλληλα παρακολουθείται από τον χειρουργό του…σε τακτικά χρονικά διαστήματα.

Παρότι τα ποσοστά τοπικής υποτροπής είναι περίπου 5-7% ο κίνδυνος ελαττώνεται, εφόσον ο ασθενής παρακολουθείται από τον γιατρό του για σωστή επούλωση του τραύματος.

Άρθρο του Γενικού Χειρουργού, Νικόλαου Μπερσή

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors slider scaled e166280 Κύστη Κόκκυγος. Επώδυνη ή ανώδυνη η θεραπεία της; - Μύθος ή πραγματική νόσος; Επώδυνη ή ανώδυνη η θεραπεία της; Μικρός ή αυξημένος ο κίνδυνος υποτροπής; Τι είναι η κύστη κόκκυγα; Η κύστη κόκκυγος ή ορθότερα το τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μία πάθηση εμβρυϊκής προελεύσεως, μία χρόνια φλεγμονή στη δερματική περιοχή μεταξύ των γλουτών και πιο συγκεκριμένα στη μεσογλουτιαία πτυχή. Αποτελεί μία ιδιαίτερα συχνή πάθηση που […]
αιμορροϊδοπάθειας Ποια είναι τα συμπτώματα και η διάγνωση της αιμορροϊδοπάθειας - Η αιμορροϊδική νόσος οφείλεται στη συμφόρηση και διόγκωση του αιμορροϊδικού ιστού του πρωκτού. Ο συνδετικός ιστός που τις κρατά στη θέση τους χαλαρώνει. Το αποτέλεσμα είναι οι αιμορροΐδες να προβάλλουν, από το πρωκτικό στόμιο αρχικά κατά τη διάρκεια της αφόδευσης και στη συνέχεια προκαλώντας εξέλκωση και αιμορραγία. Εμφανίζεται συνήθως σε ηλικίες μεγαλύτερες των 50 ετών. […]
MyDoctors l aimorroides 1 Τι μπορώ να κάνω για να καταπραΰνω τις αιμορροΐδες; - Εάν έχετε αιμορροΐδες μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές απλές συμβουλές για να τις διαχειριστείτε. Οι αιμορροΐδες (πρησμένα, φλεγμονώδη φλεβικά μαξιλάρια στο πρωκτικό κανάλι) συχνά είναι επώδυνες, ερεθισμένες και μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγία. Και όμως μπορείτε να αποφύγετε αυτά τα ερεθιστικά συμπτώματα με μερικές απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Πηγαίνετε στην τουαλέτα όταν πρέπει να πάτε […]