Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μια φλεγμονή της μεσογλουτιαίας περιοχής και του κόκκυγα.
Δημιουργείται από τη διείσδυση τριχών της περιοχής λόγω παρατεταμένης καθιστικής θέσης (γνωστή και ως νόσος των οδηγών ή νόσος του Jeep) ή, σπανιότερα, από έγκλειστα δέρματος κατά την εμβρυϊκή ζωή.
Είναι συχνότερη στους άνδρες, μεταξύ της εφηβείας και 40 ετών, στους δασύτριχους και παχύσαρκους.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Είναι ανάλογα της φάσης εξέλιξης της νόσου. από μια ήπια διόγκωση έως μια μεγάλη και επώδυνη φλεγμονή, που καταλήγει σε απόστημα με εκροή πύου από ένα εγγύς ή απομακρυσμένο δερματικό στόμιο (συρίγγιο) και την εμφάνιση πυρετού, καταβολής, κακουχίας έως αποστήματος και σήψης.
Η οξεία φάση με απόστημα πρέπει να παροχετεύεται άμεσα.
Η χρόνια φάση με συρίγγιο χαρακτηρίζεται από συνεχή ή διαλείπουσα εκροή οροαιματηρού ή ρυπαρού υγρού.
Χειρουργική αποκατάσταση της κύστης κόκκυγος
Η ΟΞΕΙΑ ΦΑΣΗ συνίσταται στην παροχέτευση του αποστήματος, έκπλυση του τραύματος και στην επούλωση «κατά δεύτερο σκοπό» (ανοικτό τραύμα) με εργώδη μετεγχειρητική πορεία, καθημερινές αλλαγές προς απομάκρυνση του ενδεχόμενου της υποτροπής.
Στην περίπτωση παροχέτευσης αποστήματος και εκτομής της κύστης, υπάρχει μία κοιλότητα η οποία αφήνεται να επουλώσει «κατά δεύτερο σκοπό» και χρήζει καθημερινής περιποίησης σε 3 βήματα:
- 1ο Βήμα: Πλύση με μία εμποτισμένη γάζα με νερό και σαπούνι και ένα ελαφρό καθαρισμό μέσα στην κοιλότητα.
- 2ο Βήμα: Ακολουθεί καλό ξέπλυμα με νερό και σκούπισμα μέσα στην κοιλότητα με μία στεγνή γάζα.
- 3ο Βήμα: Κατόπιν ακολουθεί η προσεκτική τοποθέτηση μιας στεγνής αποστειρωμένης γάζας μέσα στην κοιλότητα (όση χωρά το τραύμα), ώστε να απορροφώνται τα υγρά που παράγονται κατά τη διαδικασία της επούλωσης.
Στις περιπτώσεις αυτές ενδείκνυται το κολύμπι στη θάλασσα με επουλωτική δράση.
Τα ίδια βήματα ακολουθούνται και στην περιποίηση μικρότερων οπών (εκτομή με Laser).
Τι πρέπει να προσέχουμε;
- Η διαδικασία αυτή ακολουθείται απαρέγκλιτα μέχρι την ολοκλήρωση της επούλωσης, έως και 2 φορές / ημέρα.
- Το αποτέλεσμα της επέμβασης βασίζεται στη σταδιακή επούλωση βάσει του προσωπικού βιολογικού ρυθμού της και στην ατομική καθαριότητα και φροντίδα (καθαρό και στεγνό περιβάλλον τραύματος).
- Ανά 15μερο ξυρίζουμε την περιοχή του τραύματος (σε πλάτος 2 δακτύλων γύρω από την τομή).
- Να αποφεύγετε την καθιστή θέση για πολλές ώρες. Μπορείτε να σηκώνεστε για 2 – 3 λεπτά κάθε 1 – 1,5 ώρα.
Η ΧΡΟΝΙΑ ΦΑΣΗ συνίσταται στην αφαίρεση ολόκληρης της κύστης κόκκυγος, μαζί με τους συνοδούς πόρους και τα συρίγγιά τους, εξαρτάται από την ύπαρξη συνοδού φλεγμονώδους αντίδρασης (αυξάνεται η έκταση εκτομής για λόγους ριζικότητας).
Προσωποποίηση μεθόδου αντιμετώπισης
Ανάλογα με το στάδιο της νόσου κατά την ιατρική επίσκεψη, μπορεί να ακολουθηθούν οι παραδοσιακές χειρουργικές τεχνικές («ανοικτή», «κλειστή», «ημίκλειστη») ή η ενδοσκοπική μέθοδος με χρήση διαφόρων μορφών ενέργειας (Laser, RF).
Ενδοσκοπική αντιμετώπιση κύστης κόκκυγος (ΕΡSIT)
Ενδείκνυται σε περιπτώσεις απουσίας μεγάλης φλεγμονώδους αντίδρασης και στοχεύει στην καταστροφή μόνο της βλάβης (κύστη κόκκυγος μετά των συριγγίων).
Χρησιμοποιεί την ενδοσκόπηση για την ακριβή χαρτογράφηση των συραγγωδών πόρων και των δικλααδώσεων τους υπό άμεση όραση και μεγέθυνση σε 3HD οθόνη, την απομάκρυνση του ρυπαρού περιεχομένου και των τριχών από την κύστη με ειδική λαβίδα σύλληψης Ø 2 mm (curettage), την έκπλυση με ειδικό διάλυμα και την ακριβή και αναίμακτη εξάχνωση του επιθηλίου του συραγγώδους πόρου, των διακλαδώσεων του και των κυστικών τοιχωμάτων με χρήση ενέργειας (Laser, RF).
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης Laser;
- Μεγέθυνση και 3ΗD οθόνη επιτρέπουν την ακριβή χαρτογράφηση της κύστης, των συριγγίων και των διακλαδώσεων τους.
- Εξάχνωση και δημιουργία ινώδους ιστού με χρήση laser (φωτοπηξία 3600) μόνο των βλαβών και αποφυγή εκτομής υγειούς ιστού.
- Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου, της αιμορραγίας και των μετεγχειρητικών αλλαγών.
- Μειωμένα ποσοστά υποτροπής σε σχέση με τις παραδοσιακές τεχνικές (˂ 5% έναντι 40% με τις κλασσικές μεθόδους).
- Μικρής διάρκειας (15 – 30 λεπτά), σύντομης μετεγχειρητικής νοσηλείας, έξοδος την ίδια ημέρα (day clinic) γρηγορότερη επάνοδος στις καθημερινές και αθλητικές δραστηριότητες την επόμενη μέρα.
Άρθρο του Γενικού Χειρουργού, Γεωργίου Μπινιάρη