Κύστη Κόκκυγος

Κύστη Κόκκυγος: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

ΜΠΙΝΙΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

30 Ιουνίου, 2021

Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μια φλεγμονή της μεσογλουτιαίας περιοχής και του κόκκυγα.

Δημιουργείται από τη διείσδυση τριχών της περιοχής λόγω παρατεταμένης καθιστικής θέσης (γνωστή και ως νόσος των οδηγών ή νόσος του Jeep) ή, σπανιότερα, από έγκλειστα δέρματος κατά την εμβρυϊκή ζωή.

Είναι συχνότερη στους άνδρες, μεταξύ της εφηβείας και 40 ετών, στους δασύτριχους και παχύσαρκους.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Είναι ανάλογα της φάσης εξέλιξης της νόσου. από μια ήπια διόγκωση έως μια μεγάλη και επώδυνη φλεγμονή, που καταλήγει σε απόστημα με εκροή πύου από ένα εγγύς ή απομακρυσμένο δερματικό στόμιο (συρίγγιο) και την εμφάνιση πυρετού, καταβολής, κακουχίας έως αποστήματος και σήψης.

Η οξεία φάση με απόστημα πρέπει να παροχετεύεται άμεσα.

Η χρόνια φάση με συρίγγιο χαρακτηρίζεται από συνεχή ή διαλείπουσα εκροή οροαιματηρού ή ρυπαρού υγρού.

Χειρουργική αποκατάσταση της κύστης κόκκυγος

Η ΟΞΕΙΑ ΦΑΣΗ συνίσταται στην παροχέτευση του αποστήματος, έκπλυση του τραύματος και στην επούλωση «κατά δεύτερο σκοπό» (ανοικτό τραύμα) με εργώδη μετεγχειρητική πορεία, καθημερινές αλλαγές προς απομάκρυνση του ενδεχόμενου της υποτροπής.

Στην περίπτωση παροχέτευσης αποστήματος και εκτομής της κύστης, υπάρχει μία κοιλότητα η οποία αφήνεται να επουλώσει «κατά δεύτερο σκοπό» και χρήζει καθημερινής περιποίησης σε 3 βήματα:

 • 1ο Βήμα: Πλύση με μία εμποτισμένη γάζα με νερό και σαπούνι και ένα ελαφρό καθαρισμό μέσα στην κοιλότητα.
 • 2ο Βήμα: Ακολουθεί καλό ξέπλυμα με νερό και σκούπισμα μέσα στην κοιλότητα με μία στεγνή γάζα.
 • 3ο Βήμα: Κατόπιν ακολουθεί η προσεκτική τοποθέτηση μιας στεγνής αποστειρωμένης γάζας μέσα στην κοιλότητα (όση χωρά το τραύμα), ώστε να απορροφώνται τα υγρά που παράγονται κατά τη διαδικασία της επούλωσης.

Στις περιπτώσεις αυτές ενδείκνυται το κολύμπι στη θάλασσα με επουλωτική δράση.

Τα ίδια βήματα ακολουθούνται και στην περιποίηση μικρότερων οπών (εκτομή με Laser).

Τι πρέπει να προσέχουμε;

 • Η διαδικασία αυτή ακολουθείται απαρέγκλιτα μέχρι την ολοκλήρωση της επούλωσης, έως και 2 φορές / ημέρα.
 • Το αποτέλεσμα της επέμβασης βασίζεται στη σταδιακή επούλωση βάσει του προσωπικού βιολογικού ρυθμού της και στην ατομική καθαριότητα και φροντίδα (καθαρό και στεγνό περιβάλλον τραύματος).
 • Ανά 15μερο ξυρίζουμε την περιοχή του τραύματος (σε πλάτος 2 δακτύλων γύρω από την τομή).
 • Να αποφεύγετε την καθιστή θέση για πολλές ώρες. Μπορείτε να σηκώνεστε για 2 – 3 λεπτά κάθε 1 – 1,5 ώρα.

Η ΧΡΟΝΙΑ ΦΑΣΗ συνίσταται στην αφαίρεση ολόκληρης της κύστης κόκκυγος, μαζί με τους συνοδούς πόρους και τα συρίγγιά τους, εξαρτάται από την ύπαρξη συνοδού φλεγμονώδους αντίδρασης (αυξάνεται η έκταση εκτομής για λόγους ριζικότητας).

Προσωποποίηση μεθόδου αντιμετώπισης

Ανάλογα με το στάδιο της νόσου κατά την ιατρική επίσκεψη, μπορεί να ακολουθηθούν οι παραδοσιακές χειρουργικές τεχνικές («ανοικτή», «κλειστή», «ημίκλειστη») ή η ενδοσκοπική μέθοδος με χρήση διαφόρων μορφών ενέργειας (Laser, RF).

Ενδοσκοπική αντιμετώπιση κύστης κόκκυγος (ΕΡSIT)

Ενδείκνυται σε περιπτώσεις απουσίας μεγάλης φλεγμονώδους αντίδρασης και στοχεύει στην καταστροφή μόνο της βλάβης (κύστη κόκκυγος μετά των συριγγίων).

Χρησιμοποιεί την ενδοσκόπηση για την ακριβή χαρτογράφηση των συραγγωδών πόρων και των δικλααδώσεων τους υπό άμεση όραση και μεγέθυνση σε 3HD οθόνη, την απομάκρυνση του ρυπαρού περιεχομένου και των τριχών από την κύστη με ειδική λαβίδα σύλληψης Ø 2 mm (curettage), την έκπλυση με ειδικό διάλυμα και την ακριβή και αναίμακτη εξάχνωση του επιθηλίου του συραγγώδους πόρου, των διακλαδώσεων του και των κυστικών τοιχωμάτων με χρήση ενέργειας (Laser, RF).

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης Laser;

 • Μεγέθυνση και 3ΗD οθόνη επιτρέπουν την ακριβή χαρτογράφηση της κύστης, των συριγγίων και των διακλαδώσεων τους.
 • Εξάχνωση και δημιουργία ινώδους ιστού με χρήση laser (φωτοπηξία 3600) μόνο των βλαβών και αποφυγή εκτομής υγειούς ιστού.
 • Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου, της αιμορραγίας και των μετεγχειρητικών αλλαγών.
 • Μειωμένα ποσοστά υποτροπής σε σχέση με τις παραδοσιακές τεχνικές (˂ 5% έναντι 40% με τις κλασσικές μεθόδους).
 • Μικρής διάρκειας (15 – 30 λεπτά), σύντομης μετεγχειρητικής νοσηλείας, έξοδος την ίδια ημέρα (day clinic) γρηγορότερη επάνοδος στις καθημερινές και αθλητικές δραστηριότητες την επόμενη μέρα.

Άρθρο του Γενικού Χειρουργού, Γεωργίου Μπινιάρη

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

καρκίνου του μαστού Σύγχρονη χειρουργική του καρκίνου του μαστού - Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στο γυναικείο πληθυσμό και αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες μεταξύ 45 και 60 ετών. Το πλήρες φάσμα των σύγχρονων τεχνικών αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού, μας αναλύει διεξοδικά ο Χειρουργός Γεώργιος Μπινιάρης. Αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού με Συντηρητική ευρεία εκτομή – Τεταρτεκτομή (BCS) Βασίζεται […]
MyDoctors shutterstock 2011044521 Ο Καρκίνος του Παχέος Εντέρου και η θεραπευτική του προσέγγιση - Είναι ο δεύτερος πιο συχνός και πιο θανατηφόρος καρκίνος στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 3.000 άτομα προσβάλλονται κάθε χρόνο από καρκίνο του παχέος εντέρου και η συχνότητα αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μια νόσος που θεραπεύεται, αρκεί να διαγνωστεί εγκαίρως, με τα ποσοστά επιτυχούς […]
MyDoctors shutterstock 1108356029 Αιμορροΐδες, Αιμορροϊδοπάθεια και Συμπτώματα - Η φράση «έχω αιμορροΐδες» που χρησιμοποιείται συχνά για να εκφράσει την ύπαρξη πάθησης είναι άτοπη – κι αυτό επειδή οι αιμορροΐδες είναι φυσιολογική ανατομική δομή του σώματος. Πρόκειται για αρτηρίες και φλέβες που δημιουργούν αγγειακές συναθροίσεις ή πλέγματα, και βρίσκονται στο κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου και στον πρωκτό. Δημιουργούν δύο αιμορροϊδικά πλέγματα, τις εσωτερικές […]
Κύστη Κόκκυγος Κύστη Κόκκυγος: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση - Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μια φλεγμονή της μεσογλουτιαίας περιοχής και του κόκκυγα. Δημιουργείται από τη διείσδυση τριχών της περιοχής λόγω παρατεταμένης καθιστικής θέσης (γνωστή και ως νόσος των οδηγών ή νόσος του Jeep) ή, σπανιότερα, από έγκλειστα δέρματος κατά την εμβρυϊκή ζωή. Είναι συχνότερη στους άνδρες, μεταξύ της εφηβείας και 40 ετών, […]
καρκίνου του μαστού 7 βήματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του μαστού - Πλήθος ερευνών έχει δείξει πως η συντριπτική πλειοψηφία των καρκίνων, σε ποσοστό 80%, θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν ο ασθενής άλλαζε το μοντέλο της ζωής του. Η μείωση του κινδύνου ανάπτυξης του καρκίνου του μαστού έχει επιστημονικά αποδειχθεί πως μπορεί να αποφευχθεί με: Το κόψιμο του καπνίσματος ή οποιουδήποτε άλλου προϊόντος καπνού και από την […]