Κύστη Κόκκυγος: Τα συμπτώματα και η αντιμετώπισή της σήμερα

ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

5 Σεπτεμβρίου, 2023

Η συχνότητα της πάθησης είναι μεγάλη. Πιο συγκεκριμένα, περίπου ένα ποσοστό της τάξεως του 30% θα εμφανίσει κύστη κόκκυγος σε κάποια φάση της ζωής του.

Τι είναι όμως, η κύστη κόκκυγος, ποια είναι τα συμπτώματά της, σε ποιους εμφανίζεται συχνότερα και πώς αντιμετωπίζεται; Για όλα αυτά μας μιλά ο Χειρουργός Αντώνιος Κορωναίος.

Πώς ορίζεται η πάθηση και σε ποιους παρουσιάζεται συνήθως;

Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μία χρόνια φλεγμονή στην περιοχή μεταξύ των γλουτών και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του κόκκυγα που συνήθως περιέχει τρίχες. Ο κυστικός αυτός ιστός εμφανίζεται όταν οι τρίχες διεισδύσουν μέσα στο δέρμα, αλλά ενδέχεται να οφείλεται και σε κύστη που σχηματίστηκε κατά την εμβρυική ζωή.

Η πάθηση εμφανίζεται πιο συχνά σε νεαρούς άνδρες και το πρόβλημα έχει την τάση να υποτροπιάζει με μεγαλύτερη συχνότητα στις ηλικίες 16 – 40 ετών. Δασύτριχα ή παχύσαρκα άτομα, όπως και άτομα που κάνουν καθιστική ζωή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν κύστη κόκκυγος.

Πότε εμφανίζει συμπτώματα;

Όταν μολυνθεί μια κύστη κόκκυγος λόγω της υπάρχουσας φλεγμονής διογκώνεται και μετατρέπεται σε απόστημα. Τα συμπτώματα αυτής της μολυσμένης κύστης περιλαμβάνουν:

  • έντονο πόνο
  • ερυθρότητα του δέρματος
  • παροχέτευση πύου ή αίματος από ένα άνοιγμα στο δέρμα (παρουσία συριγγίου)
  • δυσάρεστη μυρωδιά από την εκροή πύου
  • πυρετό και καταβολή του οργανισμού στην οξεία φάση της

Από τι εξαρτάται η αντιμετώπισή της;

Η ενδεικνυόμενη θεραπεία εξαρτάται από την κατάσταση της νόσου.

  • Ένα οξύ απόστημα ελέγχεται συνήθως με διάνοιξη και παροχέτευση, ώστε να απελευθερωθεί το πύον, να μειωθεί η φλεγμονή και να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον πόνο.
  • Μία χρόνια κύστη κόκκυγος θεραπεύεται αποτελεσματικά μόνο με χειρουργική επέμβαση, ώστε να αφαιρεθεί πλήρως η κύστη μαζί με τους συνοδούς πόρους και τα συρίγγια, με σκοπό να αποφευχθεί η υποτροπή.

MyDoctors Koronaios kysthkokkyga

Με ποιες μεθόδους χειρουργείται;

Στη χρόνια κύστη κόκκυγος που η αντιμετώπιση είναι μόνον χειρουργική, η επέμβαση γίνεται με την κλασική (ανοικτή) μέθοδο, είτε με νυστέρι ή με Laser ή με RF (radiofre- quency). Η επιλογή της μεθόδου αποφασίζεται ύστερα από συζήτηση με τον θεράποντα χειρουργό, λαμβάνοντας υπόψη την κλινική εικόνα του ασθενούς. Τα δε αποτελέσματα της μεθόδου ανήκουν στην εκάστοτε εμπειρία του χειρουργού και στην ποιότητα της μετεγχειρητικής φροντίδας.

H εξάχνωση με ραδιοσυχνότητες RF (radiofrequency) πλεονεκτεί διότι έχει κατά μέσο όρο μικρότερο χρόνο επέμβασης, λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, σύντομη περίοδο ανάρρωσης και άμεση επιστροφή στην εργασία.

Πώς μπορεί κανείς να προλάβει την εμφάνιση κύστης κόκκυγος;

Ακόμη και σήμερα τα αίτια δημιουργίας της κύστης κόκκυγα δεν είναι πλήρως γνωστά. Ως πιο πιθανή αιτία θεωρείται η είσοδος τριχών στο δέρμα της περιοχής του κόκκυγα που προκαλείται κυρίως από την τριβή των γλουτών. Έτσι προληπτικά και μόνον προτείνεται η καλή υγιεινή της περιοχής, η αποφυγή της καθιστικής ζωής και η αποτρίχωση με laser για να μειωθεί ο κίνδυνος υποτροπής, σε περίπτωση έντονης τριχοφυΐας στην περιοχή.

Από τον Γενικό Χειρουργό Αντώνιο Κορωναίο (www.antonioskoronaios.gr)

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors Koronaios shutterstock 1916601776 Κύστη Κόκκυγος: Τα συμπτώματα και η αντιμετώπισή της σήμερα - Η συχνότητα της πάθησης είναι μεγάλη. Πιο συγκεκριμένα, περίπου ένα ποσοστό της τάξεως του 30% θα εμφανίσει κύστη κόκκυγος σε κάποια φάση της ζωής του. Τι είναι όμως, η κύστη κόκκυγος, ποια είναι τα συμπτώματά της, σε ποιους εμφανίζεται συχνότερα και πώς αντιμετωπίζεται; Για όλα αυτά μας μιλά ο Χειρουργός Αντώνιος Κορωναίος. Πώς ορίζεται η […]