Η κύστη κόκκυγος, ή αλλιώς τριχοφωλεϊκό συρίγγιο ιεροκοκκυγικής, όπως ορίζει και το όνομά της είναι η πάθηση, κατά την οποία δημιουργείται μία κύστη στην περιοχή του κόκκυγα. Εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες νεαρής ηλικίας με πολλές τρίχες. Τα καθιστικά επαγγέλματα μπορεί να επιδεινώσουν την πάθηση. Μπορεί όμως να εμφανισθεί και σε άλλα άτομα. Χαρακτηριστικό της κύστης κόκκυγος είναι ότι περιέχει τρίχες. Αποτελεί μία ιδιαίτερα συχνή πάθηση που ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τον ασθενή στην καθημερινή του ζωή, εξαιτίας των επίπονων συμπτωμάτων της.
Ο Χειρουργός Χρήστος Παπαϊωάννου απαντά στις ερωτήσεις μας.
Ποια είναι τα συμπτώματα της πάθησης;
Τα συμπτώματα ποικίλουν από ασθενή σε ασθενή. Στην οξεία φάση υπάρχει έντονος πόνος και οίδημα στην περιοχή. Στις χρόνιες περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι πολύ ήπια ή ακόμη και ανύπαρκτα. Συνήθως αυτά περιλαμβάνουν ήπια ενόχληση στην περιοχή ή απλή έκκριση υγρού. Συχνή κλινική εικόνα είναι ένα ή περισσότερα στόμια στο δέρμα, με ή χωρίς έκκριση υγρού. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα βρίσκουμε τρίχες οι οποίες προεξέχουν από τα στόμια αυτά.
Τι προκαλεί την κύστη κόκκυγα;
Πιστεύεται ότι προκαλείται από τη διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα. Η μεσογλουτιαία πτυχή είναι πολύ λεπτή, πράγμα που έχει σαν αποτέλεσμα την είσοδο τριχών όταν υπάρχει η επίδραση κάποιας εξωτερικής δύναμης, όπως για παράδειγμα το κάθισμα ή κάποια πολύ στενά ρούχα. Ως αποτέλεσμα διεισδύουν ευκολότερα οι τρίχες και δημιουργείται η κύστη. Η εμφάνιση της πάθησης μπορεί να απέχει μέχρι και χρόνια από τη στιγμή που οι ασθενείς θα την ανακαλύψουν ή που θα δώσει συμπτώματα.
Πώς αντιμετωπίζεται;
Η αντιμετώπιση είναι μόνο χειρουργική. Ανεξάρτητα από την μέθοδο που θα επιλεχθεί, δυστυχώς είναι αδύνατος ο αποκλεισμός της πιθανότητας υποτροπής. Οι μέθοδοι ποικίλουν από το κλασικό “ανοικτό” χειρουργείο μέχρι τη χρήση Laser. Φυσικά, το ανοικτό χειρουργείο αφήνει μεγαλύτερο τραύμα σε σχέση με το laser. Αυτό συνεπάγεται και πιο απαιτητική καθημερινή περιποίηση. Ανάλογα με την έκταση και τη βαρύτητα της νόσου επιλέγεται και η αντίστοιχη μέθοδος ή ακόμα και συνδυασμός αυτών. Στην απόφαση αυτή λαμβάνουμε πάντα υπ’ όψιν τους/ τις ασθενείς, τις ιδιαίτερες ανάγκες τους, όπως επαγγελματικές ή οικογενειακές υποχρεώσεις, σε σχέση με τον προβλεπόμενο χρόνο αποκατάστασης και την ανάγκη για καθημερινές αλλαγές.
Πώς είναι ο ασθενής μετεγχειρητικά;
Μετεγχειρητικά δεν εμφανίζεται σοβαρός πόνος. Έγκειται στην επιλογή τεχνικής και στη φιλοσοφία του χειρουργού το πώς θα χειριστεί τον πόνο αυτό.
Ο χρόνος επούλωσης αλλάζει ανάλογα με την έκταση της πάθησης και την επιλεχθείσα μέθοδο. Η περιποίηση του τραύματος στηρίζεται στην καλή υγιεινή της περιοχής. Ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασης, ο ασθενής μπορεί να πάρει ήπια αναλγητική και αντιβιοτική αγωγή. Όσο πιο μεγάλο ή σύνθετο είναι το πρόβλημα, τόσο μεγαλύτερο μπορεί να είναι το τραύμα, άρα και το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την επούλωση. Αν συγκρίνουμε μία μικρή κύστη με ένα συρίγγιο που αντιμετωπίζεται με laser και μία μεγάλη με πολλαπλά συρίγγια η οποία αντιμετωπίζεται ανοικτά, θα δούμε ότι ο χρόνος αποκατάστασης της δεύτερης μπορεί να είναι μέχρι και διπλάσιος. Φυσικά δεν είναι πάντα απαραίτητο να περιμένουμε την πλήρη επούλωση ώστε να επανέλθουν οι ασθενείς στην καθημερινότητά τους.
Από τον Γενικό Χειρουργό Χρήστο Παπαϊωάννου (www.epemvasis.gr)