Κύστη κόκκυγος: Ανώδυνη θεραπεία µε laser

ΙΟΥΜΠΑΣ ΛΕΩΝ

9 Μαΐου, 2023

Κύστη κόκκυγα ή τριχοφολιακή κύστη ονομάζεται η παρουσία μιας κύστης ή αποστήματος στην περιοχή του κόκκυγα. Κύριο αίτιο είναι η διείσδυση τριχών κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες, σε σύγκριση με τις γυναίκες και συνήθως εκδηλώνεται σε ηλικίες μεταξύ 15 και 30 ετών.

Ο Γενικός Χειρουργός Λέων Ιούμπας, απαντά στις ερωτήσεις μας για την εκδήλωση, τη συμπτωματολογία και τη θεραπεία της νόσου.

Από τι προκαλείται η κύστη κόκκυγος;

Η νόσος εκδηλώνεται πιο συχνά, σε ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό της ασθένειας, σε αυτούς που παρουσιάζουν αυξημένη τριχοφυΐα και αναφέρουν καθιστική ζωή, η όποια αυξάνει την πίεση στην περιοχή, δημιουργώντας τοπικά μικροτραυματισμούς και στη συνέχεια φλεγμονή.

Τι συμπτώματα παρουσιάζει;

Τα συμπτώματα μιας κύστης κόκκυγα ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, εάν η κύστη έχει μολυνθεί, η εικόνα είναι θορυβώδης, με παρουσία άλγους, οιδήματος, ερυθρότητας, πυρετού και υπάρχει ανακούφιση μόνο με την παροχέτευση του πύου. Όταν δεν υπάρχει φλεγμονή, τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια.

Ποια είναι η θεραπεία της κύστης κόκκυγος;

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγα έχει σαν σκοπό την απομάκρυνση της κύστης, είτε με το νυστέρι είτε με τη ραδιοσυχνότητα. Αλλά υπάρχει μια μεγάλη ουλή, που χρειάζεται αρκετές ημέρες έως εβδομάδες να επουλωθεί. Η θεραπεία της κύστης κόκκυγα μπορεί να γίνει με τη χρήση μιας νέας χειρουργικής μεθόδου, την ενδοσκοπική εξάχνωση της κύστης με χρήση λέιζερ.

Η νέα πρωτοποριακή ενδοσκοπική μέθοδος με το λέιζερ δίνει άλλη διάσταση στη θεραπεία της κύστης του κόκκυγα. Είναι ανώδυνη, αναίμακτη και αποτελεσματική!

Πώς γίνεται η επέμβαση;

Μέσω μιας οπής στο δέρμα, που υπάρχει συνήθως σε κάθε κύστη κόκκυγα, καθαρίζεται το εσωτερικό της κύστης από τρίχες και όλους τους φλεγμονώδεις ιστούς. Εν συνεχεία, από την ιδία μικροσκοπική οπή του δέρματος, εισάγεται μια οπτική ίνα λέιζερ, η όποια εκπέμπει την ενέργεια και την ένταση του φωτός, σε ένα συγκριμένο φάσμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, την εξάχνωση της κάψας της κύστης. Η άσηπτη φλεγμονή που δημιουργείται από την ακτίνα φωτός του λέιζερ, έχει σαν αποτέλεσμα την τελική επούλωση της κύστης, σε περίπου μια εβδομάδα. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 15 λεπτά έως μισή ώρα και μπορεί να εκτελεστεί και με τοπική αναισθησία.

Μετά από πόσο καιρό επανέρχεται ο ασθενής;

Ο ασθενής μετά από μόλις μια ώρα, είναι έτοιμος να επιστρέψει στην καθημερινή του ζωή. Ο πόνος είναι σχεδόν ανύπαρκτος και ο ασθενής αισθάνεται εντελώς ανακουφισμένος. Για λίγες ημέρες στο σημείο του τραύματος υπάρχει μια γάζα, η οποία αλλάζεται καθημερινά.

Θα θέλαμε, κλείνοντας, να συνοψίσετε τα πλεονεκτήματα της νέας αυτής χειρουργικής μεθόδου.

Η σύγχρονη χειρουργική επέμβαση με λέιζερ προσφέρει όλα τα αποδεδειγμένα πλεονεκτήματα της ελάχιστης επεμβατικότητας και δίνει πολλαπλά οφέλη στον ασθενή.

Μεταξύ άλλων και μέσα σε πολύ μικρό χειρουργικό χρόνο, έχουμε απουσία μεγάλων τομών, ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, απαλλαγή από τις συχνές και πολύμηνες αλλαγές τραυμάτων, αφού δεν υπάρχει τραύμα, κυρίως, όμως, τη γρήγορη ανάρρωση και την άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα. Να συμπληρώσω επίσης, πως η κατάργηση της τομής εξασφαλίζει στον ασθενή, ένα ικανοποιητικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Από τον Γενικό Χειρουργό Λέων Ιούμπα

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors Ioumpas shutterstock 270437153 1 Κύστη κόκκυγος: Ανώδυνη θεραπεία µε laser - Κύστη κόκκυγα ή τριχοφολιακή κύστη ονομάζεται η παρουσία μιας κύστης ή αποστήματος στην περιοχή του κόκκυγα. Κύριο αίτιο είναι η διείσδυση τριχών κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες, σε σύγκριση με τις γυναίκες και συνήθως εκδηλώνεται σε ηλικίες μεταξύ 15 και 30 ετών. Ο Γενικός Χειρουργός Λέων Ιούμπας, απαντά στις ερωτήσεις […]