Η κύστη κόκκυγα, γνωστή και ως τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι ουσιαστικά μια ενθυλάκωση, η οποία περιέχει τρίχες, νεκρό δέρμα και πιθανότατα πύον και εντοπίζεται στο τέλος της σπονδυλικής στήλης, πάνω από τον κόκκυγα. Η κατάσταση αυτή συνήθως συνοδεύεται από τη δημιουργία ενός συριγγίου με ταυτόχρονη έκχυση πύον και αίματος και είναι μία αρκετά δυσάρεστη κατάσταση που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, καθώς μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στην υγεία και την καθημερινότητα του ασθενούς.
Ο Δρ Διονύσιος Θεοδωρόπουλος, απαντά στις ερωτήσεις μας, σχετικά με τα αίτια εμφάνισης της πάθησης, τα συμπτώματα, αλλά και την αντιμετώπισή της.
– Πώς εμφανίζεται η κύστη κόκκυγα, γιατρέ; Με ποια συμπτώματα και ποια είναι τα αίτια;
Γενικά η κύστη κόκκυγα φαίνεται να προκαλείται μετά από την εισχώρηση τριχών και νεκρού ιστού σε πόρους ή σε κάποιο τραυματισμό του δέρματος που εντοπίζεται στο σημείο του κόκκυγα δημιουργώντας οίδημα. Για παράδειγμα μπορεί να προκληθεί μετά από πτώση και τραυματισμό στο συγκεκριμένο σημείο ή και παρατεταμένη καθιστική θέση λόγω εργασίας και κακής στάσης του σώματος. Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου είναι και οι περισσότερες, κατά τις οποίες, η κύστη προϋπάρχει γενετικά και ενεργοποιείται από πιθανές επιπλοκές της (φλεγμονή-απόστημα).
– Με ποιο τρόπο γίνεται η διάγνωση και ποιες είναι οι θεραπευτικές προσεγγίσεις;
Η διάγνωση της κύστης κόκκυγα γίνεται με μια φυσική εξέταση από τον γιατρό, ο οποίος θα κρίνει τη σοβαρότητα της κατάστασης και θα αποφασίσει αν θα προβεί σε διάνοιξη ανοιχτή, ημίκλειστη χειρουργική εκτομή ή εκρίζωση με χρήση Laser.
Η τελευταία μέθοδος είναι και αυτή που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, διότι έχει πολλά πλεονεκτήματα όσον αφορά τον μετεγχειρητικό πόνο, δεν αφήνει ουλές, ελαχιστοποιεί τον χρόνο ανάρρωσης και άλλα. Αν ο γιατρός κρίνει ότι θα χρειαστεί να γίνει χειρουργείο, αρχικά θα πρέπει να γίνει κλινικός έλεγχος μαζί με ένα αναλυτικό ιστορικό που διασφαλίζουν ότι η υγεία του ασθενούς του επιτρέπει να προχωρήσει σε επέμβαση και ότι θα είναι σε θέση να αναρρώσει ομαλά μετά το πέρας αυτής.
– Πώς χειρουργείται σήμερα η κύστη κόκκυγα;
Για την εκτομή της κύστης κόκκυγα χρησιμοποιούμε τις εξής χειρουργικές μεθόδους:
- Εκτομή με Laser. Η πιο συχνά εφαρμοζόμενη μέθοδος για τους λόγους που προαναφέραμε.
- Χειρουργική εκτομή με την ανοιχτή μέθοδο. Αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που κρίνει ο χειρουργός ότι δε θα θεραπευτεί ο ασθενής με το
- Χειρουργική εκτομή με κλειστή ή ημίκλειστη μέθοδο. Η πρώτη πλέον δεν εφαρμόζεται από σύγχρονους χειρουργούς και η δεύτερη επιλέγεται από τον χειρουργό επίσης ανάλογα με το στάδιο της νόσου, προκειμένου να έχει πιο γρήγορη επούλωση. Όλες διενεργούνται με τοπική αναισθησία και χωρίς καθόλου πόνο.
– Είναι εφικτή η πρόληψη (επαν)εμφάνισης της κύστης κόκκυγα;
Υπάρχουν τρόποι πρόληψης της υποτροπής κύστης κόκκυγα. Μερικοί από αυτούς είναι η αποτρίχωση με laser, η καθημερινή υγιεινή της περιοχής, η μείωση του βάρους και ο ρουχισμός που δεν τραυματίζει το σημείο. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει προσοχή στη στάση του σώματος έτσι ώστε να μη δημιουργείται πίεση στο σημείο και προκληθεί εκ νέου τραυματισμός.
Για περισσότερες πληροφορίες: https://regen.gr/services/kysti-kokkyga/