Κύστη κόκκυγα: Συμπτώματα και Θεραπεία

ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ

6 Ιουλίου, 2022

Η κύστη κόκκυγα αποτελεί μία επώδυνη και δύσκολη κατάσταση για τον πάσχοντα. Συνήθως εμφανίζεται στους άνδρες ηλικίας από 16 έως 40 ετών και χρήζει επεμβατικής αντιμετώπισης.

Η Γενική Χειρουργός Βαρβάρα Παπαμιχαλοπούλου, μας εξηγεί πώς δημιουργείται και τους τρόπους που αντιμετωπίζεται.

– Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν την κύστη κόκκυγα;

Η ύπαρξη μεγάλης τριχοφυΐας στην ιεροκοκκυγική περιοχή αποτελεί το κύριο αίτιο της νόσου. Άλλοι παράγοντες είναι:

 • η καθιστική ζωή
 • η έντονη εφίδρωση στην περιοχή
 • τα στενά ρούχα
 • ο τραυματισμός της περιοχής

MyDoctors Papamixalopoulou foto 2 – Ποια είναι τα συμπτώματα που παρουσιάζει η κύστη κόκκυγα;

Στην αρχή εμφανίζεται τοπική ενόχληση, πόνος και ερυθρότητα. Στη συνέχεια, δημιουργείται μία μικρή ψηλαφητή διόγκωση στην περιοχή που εξελίσσεται, σκληραίνει και εκρέει δύσοσμο πύον. Ο ασθενής δεν μπορεί να καθίσει και υποφέρει. Η διάγνωση της κύστης κόκκυγα γίνεται με κλινική εξέταση από τον χειρουργό.

– Ποια είναι η θεραπεία της;

Σε κάθε περίπτωση η θεραπεία είναι επεμβατική. Ο βασικός στόχος του χειρουργού είναι η ταχεία ανακούφιση του ασθενούς και η αποτελεσματική θεραπεία, μειώνοντας στο ελάχιστο την πιθανότητα υποτροπής και επανεμφάνισης της κύστης. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της κύστης κόκκυγα εξατομικεύονται ανάλογα από το στάδιο της πάθησης και από την κατάσταση του ασθενούς. Ο χειρουργός αξιολογεί το περιστατικό και ανάλογα επιλέγει την κατάλληλη τεχνική. MyDoctors Papamixalopoulou foto 1 – Με ποιους τρόπους χειρουργείται η κύστη κόκκυγα;

 • Με Ανοικτό χειρουργείο με ανοικτό τραύμα:

Πρόκειται για την χειρουργική αφαίρεση της κύστης μαζί με τα συρίγγιά της, χωρίς τη συρραφή του τραύματος που δημιουργείται. Το τραύμα μένει ανοικτό και επουλώνεται μόνο του προοδευτικά, μετά από 40 με 45 ημέρες. Πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι η πλήρης αφαίρεση της κύστης και των συριγγίων της και η ελάχιστη πιθανότητα υποτροπής.

 • Με Ανοικτό χειρουργείο με συρραφή του τραύματος:

Πρόκειται για την ίδια μέθοδο με την διαφορά ότι η τομή συρράπτεται. Αυτό βοηθάει στην γρηγορότερη επούλωση, όμως αυξάνει την πιθανότητα διαπύησης και υποτροπής.

 • Με την Ενδοσκοπική Μέθοδο Epsit:

Πρόκειται για μία σύγχρονη τεχνική, όπου ο χειρουργός ανιχνεύει εσωτερικά την κύστη και τα συρίγγιά της, μέσω μίας μικροσκοπικής κάμερας. Μετά την χαρτογράφηση των βλαβών ο χειρουργός αφαιρεί λεπτομερώς τις τρίχες, τους τριχοθύλακες και τους κατεστραμμένους ιστούς και καυτηριάζει τις κοιλότητες με ειδική διαθερμία RF. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και ο ασθενής επιστρέφει στην εργασία και στις δραστηριότητες του άμεσα.

 • Με την Ενδοσκοπική Μέθοδος οπτικής ίνας Laser:

Πρόκειται για μία μοντέρνα τεχνική, κατά την οποία ο χειρουργός μέσω μίας μικροσκοπικής οπτικής ίνας διοδικού Laser εισέρχεται στην κύστη και τα συρίγγια της και πραγματοποιεί την θερμική τους καταστροφή. Τα πλεονεκτήματα της οπτικής ίνας Laser, είναι:

 • Η πλήρης εξάχνωση της κύστης και των συριγγίων της
 • Δεν αφήνει ανοικτή τομή
 • Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος
 • Η επούλωση είναι ταχεία
 • Ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στην εργασία και στις δραστηριότητές του

– Ποιο είναι το μήνυμά σας για τους ασθενείς με κύστη κόκκυγα;

Δεν πρέπει να αναβάλλουν την θεραπεία τους και να υποφέρουν καθημερινά. Η σύγχρονη χειρουργική προσφέρει άμεση ανακούφιση και πλήρη ίαση χωρίς πόνο μέσα σε λίγα λεπτά.

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

Περιεδρικό συρίγγιο Αποτελεσματικές θεραπευτικές τεχνικές για το περιεδρικό συρίγγιο - Το περιεδρικό ή περιπρωκτικό συρίγγιο είναι ένα τούνελ μεταξύ της εξωτερικής περιοχής του πρωκτού (δέρμα), με το εσωτερικό του εντέρου (ορθό). Πολλές φορές το τούνελ αυτό διακλαδώνεται καταλαμβάνοντας παθολογικό χώρο ανάμεσα στις περιοχές του πρωκτού και των μυών του. Αποτελεί την 2η πιο συνηθισμένη πάθηση στην πρωκτική περιοχή μετά τις αιμορροΐδες και εμφανίζεται σε διπλάσια […]
MyDoctors shutterstock 1916601809 min Κύστη κόκκυγα: Συμπτώματα και Θεραπεία - Η κύστη κόκκυγα αποτελεί μία επώδυνη και δύσκολη κατάσταση για τον πάσχοντα. Συνήθως εμφανίζεται στους άνδρες ηλικίας από 16 έως 40 ετών και χρήζει επεμβατικής αντιμετώπισης. Η Γενική Χειρουργός Βαρβάρα Παπαμιχαλοπούλου, μας εξηγεί πώς δημιουργείται και τους τρόπους που αντιμετωπίζεται. – Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν την κύστη κόκκυγα; Η ύπαρξη μεγάλης τριχοφυΐας στην […]
μέθοδος THD Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος THD για ανώδυνη αντιμετώπιση των αιμορροΐδων - Στην περιοχή του πρωκτού υπάρχει ένα σύμπλεγμα αγγείων που μεταφέρει το αίμα στην περιοχή. Αυτό το πλέγμα των αγγείων (αιμορροΐδες), προσφέρει προστασία των δομών της περιοχής κατά την κένωση και σύγκλειση του πρωκτού. Ωστόσο, η περιοχή του πρωκτού για διάφορους λόγους μπορεί να παρουσιάσει παθολογική διάταση των αγγείων και εμφάνιση της αιμορροϊδοπάθειας. Η Γενικός Χειρουργός […]