Κρυομυόλυση

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ

4 Μαΐου, 2022

Μια πρωτοποριακή, αναίμακτη και ταχεία θεραπεία των συμπτωμάτων των ινομυωμάτων και της αδενομύωσης της μήτρας.

Ο Δρ Μάριος Μαρκόπουλος μας ενημερώνει για τη σύγχρονη κρυομυόλυση υγρού αζώτου σε ασθενείς με συμπωματικά ινομυώματα και αδενομύωση της μήτρας που εφαρμόζει την τελευταία πενταετία στην Ελλάδα, κατά πρωτοπορία σε διεθνές επίπεδο, με πολύ καλά αποτελέσματα και πολύ υψηλά ποσοστά ικανοποίησης των ασθενών.

– Κύριε Μαρκόπουλε, καταρχάς, πείτε μας, τι είναι τα ινομυώματα και η αδενομύωση της μήτρας και ποια είναι τα συμπτώματα τους.

Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι της μήτρας και αποτελούν μία από τις συχνότερες παθήσεις της αναπαραγωγικής ηλικίας (αφορούν 4/10 γυναίκες). Τα ινομυώματα είναι μέχρι σήμερα η συνηθέστερη αιτία αφαίρεσης της μήτρας πριν την εμμηνόπαυση.

Η αδενομύωση είναι μία καλοήθης πάθηση που αφορά σε διαταραχή της αρχιτεκτονικής του τοιχώματος της μήτρας και παρατηρείται στο 1/5 περίπου των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.

Τα συμπτώματα των ινομυωμάτων και της αδενομύωσης περιλαμβάνουν:

 • βαριά περίοδο ή/και ανώμαλη αιμορραγία από τη μήτρα.
 • πόνο στην περίοδο ή τη σεξουαλική επαφή.
 • πίεση στο έντερο και την ουροδόχο κύστη με αποτέλεσμα χρόνιο αίσθημα βάρους ή πόνου στην κοιλιά, φουσκώματα, δυσκοιλιότητα ή διάρροιες και συχνουρία.
 • υπογονιμότητα.

– Πώς αντιμετωπίζονταν μέχρι σήμερα τα ινομυώματα και η αδενομύωση;

Η εξατομικευμένη θεραπεία των ινομυωμάτων καθορίζεται από τον αριθμό, την εντόπιση και το μέγεθος των ινομυωμάτων, το είδος και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων, την ηλικία και την επιθυμία της γυναίκας να διατηρήσει τη μήτρα της. Η θεραπεία των ινομυωμάτων μπορεί να είναι φαρμακευτική ή χειρουργική (ανοικτή ή λαπαροσκοπική). Η θεραπεία της αδενομύωσης για την αντιμετώπιση του πόνου ή των αιμορραγιών της μήτρας μέχρι σήμερα ήταν συνηθέστερα η χειρουργική αφαίρεση της μήτρας (ανοικτά ή λαπαροσκοπικά). Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ειδική φαρμακευτική θεραπεία της αδενομύωσης.

– Τι είναι η Κρυομυόλυση;

Η κρυομυόλυση είναι μια νέα, ελάχιστα παρεμβατική θεραπεία των ινομυωμάτων και της αδενομύωσης της μήτρας που επιτρέπει την αναίμακτη, ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ινομυωμάτων και της αδενομύωσης και ταυτόχρονα την διατήρηση της μήτρας της γυναίκας. Η κρυομυόλυση απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό και ειδική εκπαίδευση και εμπειρία στην τεχνική με στόχο τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και την ασφαλή εφαρμογή της θεραπείας.

Η θεραπεία γίνεται λαπαροσκοπικά και έχει ως στόχο τη θερμική καταστροφή και συρρίκνωση των ινομυωμάτων και των εστιών της αδενομύωσης με την εφαρμογή πολύ χαμηλών θερμοκρασιών σε αυτά. Η διάρκεια της θεραπείας είναι ανάλογη του αριθμού και του μεγέθους των παθολογικών εστιών, ωστόσο συνήθως διαρκεί 30-45 λεπτά. Η κρυομυόλυση ενδείκνυται σε γυναίκες που έχουν ολοκληρώσει την τεκνοποίησή τους, με συμπτω- ματικά ινομυώματα ή/και αδενομύωση. Η υποχώρηση των συμπτωμάτων μετά τη θεραπεία είναι ταχεία και τα ποσοστά ικανοποίησης των ασθενών πολύ υψηλά.

– Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της κρυομυόλυσης;

Σε σύγκριση με τη φαρμακευτική θεραπεία η κρυομυόλυση πλεονεκτεί γιατί αποφεύγονται οι παρενέργειες της μακροχρόνιας φαρμακοθεραπείας και δεν υποτροπιάζουν τα συμπτώματα (όπως συμβαίνει μετά τη διακοπή των φαρμάκων).

Σε σύγκριση με την κλασσική ανοικτή και λαπαροσκοπική χειρουργική η κρυομυόλυση:

 • έχει σημαντικά μικρότερη διάρκεια.
 • είναι αναίμακτη.
 • δεν έχει μετεγχειρητικό πόνο.
 • απαιτεί νοσηλεία λίγων μόνο ωρών.
 • αποφεύγει τη νοσηρότητα και τις πιθανές επιπλοκές της βαριάς ή ριζικής χειρουργικής θεραπείας.
 • επιτρέπει ταχύτατη ανάρρωση και επιστροφή στην καθημερινή δραστηριότητα.
 • σέβεται την επιθυμία πολλών γυναικών να διατηρήσουν τη μήτρα τους

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

γονιμότητα Πώς θα αυξήσω τη γονιμότητα μου; Χρήσιμες συμβουλές - Στόχος κάθε ζευγαριού που επιθυμεί να συλλάβει είναι η επίτευξη εγκυμοσύνης στο συντομότερο δυνατό διάστημα. Επίσης, ένα σημαντικό ποσοστό ζευγαριών αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας. Σε κάθε περίπτωση η βελτίωση της φυσιολογικής ή μη γονιμότητας αποτελεί επιθυμία και ενίοτε ανάγκη πολλών ζευγαριών. Η γονιμότητα στη γυναίκα και τον άνδρα επηρεάζεται από πολυάριθμους παράγοντες μερικοί από τους οποίους […]
MyDoctors kruomuolisi Κρυομυόλυση - Μια πρωτοποριακή, αναίμακτη και ταχεία θεραπεία των συμπτωμάτων των ινομυωμάτων και της αδενομύωσης της μήτρας. Ο Δρ Μάριος Μαρκόπουλος μας ενημερώνει για τη σύγχρονη κρυομυόλυση υγρού αζώτου σε ασθενείς με συμπωματικά ινομυώματα και αδενομύωση της μήτρας που εφαρμόζει την τελευταία πενταετία στην Ελλάδα, κατά πρωτοπορία σε διεθνές επίπεδο, με πολύ καλά αποτελέσματα και πολύ υψηλά […]
110.jpg Αντιμετώπιση γυναικολογικών παθήσεων με τη μέθοδο της ελάχιστα παρεμβατικής χειρουργικής - Ο Δρ Μάριος Μαρκόπουλος, μαιευτήρας – γυναικολόγος μας μιλάει για την μέθοδο της ελάχιστα παρεμβατικής χειρουργικής στη Γυναικολογία και τα πλεονεκτήματά της. Τι είναι η ελάχιστα παρεμβατική χειρουργική; Η ελάχιστα παρεμβατική χειρουργική στη Γυναικολογία περιλαμβάνει τις πλέον σύγχρονες μεθόδους της ενδοσκοπικής χειρουργικής και συγκεκριμένα την διαγνωστική και επεμβατική λαπαροσκόπηση και υστεροσκόπηση. Οι μέθοδοι αυτές πραγματοποιούνται […]