Κολονοσκόπηση: Τι πρέπει να γνωρίζετε

ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

25 Απριλίου, 2023

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου (ΚΠΕ) εμφανίζεται με όλο και πιο αυξημένη συχνότητα στις μέρες μας και αφορά ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. To καλό νέο όμως είναι ότι μπορεί να προληφθεί και να μειωθεί ο κίνδυνος του ΚΠΕ με το καλύτερο εργαλείο την κολονοσκόπηση!

Η εξέταση αυτή πραγματοποιείται καθημερινά και εξετάζει ενδελεχώς το παχύ μας έντερο, με σκοπό την πρώιμη ανίχνευση του ΚΠΕ. Αν και συχνή εξέταση, δυστυχώς σημαντικό μέρος του πληθυσμού παραμένει διστακτικό στο να υποβληθεί σε αυτή τη διαδικασία.

Ας δούμε όμως τι πραγματικά ισχύει για την πολύτιμη αυτή εξέταση με τη βοήθεια του Γαστρεντερολόγου, Δρ. Μιχαήλ Γαλανόπουλου.

Τι είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου και πόσο συχνός είναι;

Ο ΚΠΕ είναι η μορφή καρκίνου που προσβάλει το παχύ μας έντερο και αποτελεί την τρίτη σε συχνότητα κακοήθεια του ανθρώπινου σώματος και τη δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, σχετιζόμενη με καρκίνο. Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι το 2020 σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι διαγνώστηκαν με την πάθηση αυτή, ενώ 900.000 απεβίωσαν την ίδια χρονιά.

Ποια ηλικιακή ομάδα προσβάλλει περισσότερο;

Οι περισσότεροι ασθενείς είναι άνω των 50 ετών, όμως μελέτες την τελευταία δεκαετία δείχνουν μια αυξανόμενη επίπτωση διάγνωσης του ΚΠΕ σε νεαρότερες ηλικίες, ακόμα και χωρίς οικογενειακό ιστορικό ΚΠΕ.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Στους παράγοντες κινδύνου συγκαταλέγονται το θετικό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου, οι πολύποδες εντέρου, οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η έλλειψη φυσικής άσκησης και η κακή διατροφή.

Αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου;

Υπάρχουν πια ισχυρότατα δεδομένα που δείχνουν ότι η ανίχνευση του ΚΠΕ σε αρχικό στάδιο έχει σαν αποτέλεσμα η πενταετής επιβίωση του ασθενούς να αγγίζει το 100%, σε αντίθεση με τα άτομα στα οποία έχει εξαπλωθεί (όπου η επιβίωση μειώνεται δραστικά).

Μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα;

Αντίθετα με τους περισσότερους τύπους καρκίνου, ο ΚΠΕ συνήθως ξεκινά αργά, με μικρού μεγέθους προσεκβολές του αυλού του παχέος εντέρου -οι γνωστοί σε όλους μας πολύποδες- οι οποίοι αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, τότε μπορεί να εξελιχθούν σε ΚΠΕ. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός δε, ότι ο ΚΠΕ πολλές φορές δεν δίνει συμπτώματα (στα οποία περιλαμβάνεται η απώλεια αίματος από το ορθό, η απώλεια βάρους, η αναιμία και ο πόνος στην κοιλιά), μέχρι να φτάσει σε προχωρημένο στάδιο.

Η κολονοσκόπηση παίζει καταλυτικό ρόλο στη φυσική αυτή εξέλιξη ανιχνεύοντας και αφαιρώντας στον ίδιο χρόνο τις πολυποειδείς αυτές βλάβες, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα για τη μελλοντική εμφάνιση του ΚΠΕ.

Πόσο απαιτητική εξέταση είναι η κολονοσκόπηση;

Αρκετοί ασθενείς ανησυχούν για την προετοιμασία με το καθαρτικό προ της κολονοσκόπησης. Πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα έχει γίνει τρομερή βελτίωση στα καθαρτικά με λήψη μικρότερης ποσότητας, τα οποία είναι πιο αποτελεσματικά και με καλύτερη γεύση.

Η εξέταση πραγματοποιείται με τη χορήγηση μέθης («εν συνειδήσει καταστολή») ή με την παρουσία αναισθησιολόγου, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να είναι άνετοι, χωρίς να πονούν και με μία ευχάριστη «ζάλη» που τους κάνει να μην θυμούνται καν την εξέταση μετέπειτα.

Η κολονοσκόπηση είναι ασφαλής;

Είναι μία εξαιρετικά ασφαλής εξέταση μιας και συγκριτικά με άλλες επεμβάσεις, η πιθανότητα για κάποιο σύμβαμα είναι σπάνια (<1/1000 ασθενείς). Από την άλλη, η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου παχέος εντέρου είναι 1 στα 18 άτομα γύρω μας, κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Δικαίως λοιπόν, υποστηρίζουμε πως η κολονοσκόπηση σώζει ζωές και μάλιστα πολλές!

Από τον Γαστρεντερολόγο – Ηπατολόγο, Επεμβατικό Ενδοσκόπο, Δρ. Μιχαήλ Γαλανόπουλο (www.galanopoulosgastro.gr).

 

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors Galanopoulos M. keimenou Ενδοσκοπικό Υπερηχοτομογράφημα: Ο συνδυασμός της ενδοσκόπησης και του υπερήχου στη διάγνωση και αντιμετώπιση των γαστρεντερολογικών παθήσεων - Το ενδοσκοπικό υπερηχοτομογράφημα με το ακρωνύμιο EUS (endoscopic ultrasound), αποτελεί την επιτομή της τεχνολογικής εξέλιξης των διαγνωστικών και θεραπευτικών εργαλείων που διαθέτουμε στη Γαστρεντερολογία και είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία για την αξιολόγηση ασθενειών του πεπτικού (γαστρεντερικού) σωλήνα και άλλων οργάνων και ιστών που γειτνιάζουν με αυτό. Περισσότερα για τα πλεονεκτήματα και τη διαδικασία, μας […]
MyDoctors Galanopoulos shutterstock 2146620097 ERCP (Ενδοσκοπική Παλίνδρομη Χολαγγειοπαγκρεατογραφία): Η εξέταση που σώζει ζωές - Η Ενδοσκοπική Παλίνδρομη Χολαγγειοπαγκρεατογραφία, γνωστή και με το ακρωνύμιο ERCP, είναι μία εξειδικευμένη επεμβατική πράξη που χρησιμοποιείται για την αναγνώριση και την αντιμετώπιση παθήσεων που σχετίζονται με τις πέτρες στο χοληφόρο δένδρο, με όγκους ήπατος, χοληφόρων και παγκρέατος ή με στενώσεις των χοληφόρων και παγκρεατικών πόρων. Διενεργείται με ένα λεπτό και εύκαμπτο ενδοσκόπιο με είσοδο […]
MyDoctors Galanopoulos shutterstock 1054047983 Κολονοσκόπηση: Τι πρέπει να γνωρίζετε - Ο καρκίνος του παχέος εντέρου (ΚΠΕ) εμφανίζεται με όλο και πιο αυξημένη συχνότητα στις μέρες μας και αφορά ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. To καλό νέο όμως είναι ότι μπορεί να προληφθεί και να μειωθεί ο κίνδυνος του ΚΠΕ με το καλύτερο εργαλείο την κολονοσκόπηση! Η εξέταση αυτή πραγματοποιείται καθημερινά και εξετάζει ενδελεχώς το παχύ […]