Κοιλιοπλαστική: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

ΚΕΡΑΣΙΩΤΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ

30 Ιουνίου, 2024

Η κοιλιοπλαστική, γνωστή και ως “ανόρθωση κοιλίας” ή “tummy tuck”, είναι μια χειρουργική επέμβαση που αποσκοπεί στη βελτίωση της εμφάνισης της κοιλιακής περιοχής. Αυτό το είδος επέμβασης επιλέγεται συχνά από άτομα που έχουν περίσσεια δέρματος και λίπους στην κοιλιακή περιοχή ή από εκείνα που έχουν χάσει την ελαστικότητα του δέρματος λόγω εγκυμοσύνης, σημαντικής απώλειας βάρους ή γήρανσης.

Ας εξετάσουμε λεπτομερώς τη διαδικασία, τα οφέλη, τους κινδύνους και την ανάκτηση, με τη βοήθεια του Πλαστικού Χειρουργού Ηρακλή Κερασιώτη.

Ποια είναι η διαδικασία της κοιλιοπλαστικής;

Η κοιλιοπλαστική μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορους τρόπους, ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς.

  • Πλήρης Κοιλιοπλαστική

Εκτελείται μια οριζόντια τομή στο κάτω μέρος της κοιλιάς, πάνω από την ηβική περιοχή. Ο χειρουργός αφαιρεί το περίσσιο δέρμα και λίπος και ενισχύει τους υποκείμενους μυς του κοιλιακού τοιχώματος. Ο ομφαλός συνήθως μετακινείται σε μια νέα θέση.

  • Μίνι Κοιλιοπλαστική

Κατάλληλη για άτομα με λιγότερη περίσσεια δέρματος. Περιλαμβάνει μια μικρότερη τομή και δεν απαιτεί μετακίνηση του ομφαλού.

  • Εκτεταμένη Κοιλιοπλαστική

Εκτός από την κοιλιά, περιλαμβάνει και τις πλευρικές περιοχές και το κάτω μέρος της πλάτης. Κατάλληλη για άτομα με σημαντική περίσσεια δέρματος.

Ποια είναι τα οφέλη της κοιλιοπλαστικής;

Τα κυριότερα οφέλη της είναι:

  • Βελτιωμένη εμφάνιση. Αφαιρεί τη χαλάρωση και τις πτυχές του δέρματος, προσφέροντας λείανση και τόνωση στην κοιλιακή περιοχή.
  • Αυξημένη αυτοπεποίθηση. Βοηθά τα άτομα να αισθάνονται καλύτερα με την εμφάνισή τους, ειδικά όταν φοράνε ρούχα που αναδεικνύουν την κοιλιακή περιοχή.
  • Βελτίωση της στάσης και της σταθερότητας. Η ενίσχυση των κοιλιακών μυών μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της στάσης του σώματος και της σταθερότητας.
  • Αποκατάσταση από διάσταση κοιλιακών μυών. Σε γυναίκες που έχουν γεννήσει, η κοιλιοπλαστική μπορεί να διορθώσει τη διάσταση των κοιλιακών μυών.

Υπάρχουν κίνδυνοι και επιπλοκές από το χειρουργείο;

Όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, έτσι και η κοιλιοπλαστική ενέχει κινδύνους. Αυτοί περιλαμβάνουν:

Λοίμωξη: Μπορεί να εμφανιστεί λοίμωξη στην περιοχή της τομής.

Αιμορραγία: Υπάρχει πάντα κίνδυνος αιμορραγίας κατά τη διάρκεια ή μετά την επέμβαση.

Δυσμορφία των ουλών: Οι ουλές μπορεί να είναι έντονες και εμφανείς.

Απώλεια αίσθησης: Μπορεί να υπάρξει προσωρινή ή μόνιμη απώλεια αίσθησης στην περιοχή της κοιλιάς.

Επιπλοκές αναισθησίας: Οι αντιδράσεις στην αναισθησία είναι σπάνιες αλλά πιθανές.

Πόσο εύκολη είναι η περίοδος ανάρρωσης;

Η περίοδος ανάρρωσης από την κοιλιοπλαστική ποικίλλει ανάλογα με το άτομο και την έκταση της επέμβασης. Σε γενικές γραμμές έχουμε:

  • Άμεση Ανάρρωση

Οι πρώτες μέρες είναι κρίσιμες και ο ασθενής θα πρέπει να περιορίσει τη δραστηριότητά του. Μπορεί να υπάρξει πόνος και πρήξιμο, τα οποία αντιμετωπίζονται με παυσίπονα.

  • Μεσοπρόθεσμη Ανάρρωση

Συνιστάται να φοράει ο/η ασθενής έναν ειδικό κορσέ για την υποστήριξη της κοιλιάς. Η επιστροφή στην εργασία μπορεί να γίνει μετά από 2-4 εβδομάδες, ανάλογα με τη φύση της εργασίας.

  • Μακροπρόθεσμη Ανάρρωση

Η πλήρης ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Οι ουλές θα μαλακώσουν και θα γίνουν λιγότερο εμφανείς με τον χρόνο.

Συνοψίζοντας, ποιο είναι το συμπέρασμα που θα θέλατε ο κάθε ενδιαφερόμενος/η να κρατήσει;

Η κοιλιοπλαστική μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη σε άτομα που επιθυμούν να βελτιώσουν την εμφάνιση της κοιλιακής τους περιοχής και να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους. Ωστόσο, όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, απαιτεί προσεκτική σκέψη και συμβουλή με έμπειρο πλαστικό χειρουργό για να αξιολογηθούν τα οφέλη και οι κίνδυνοι. Η σωστή προετοιμασία και η τήρηση των οδηγιών του χειρουργού κατά την περίοδο ανάρρωσης είναι κρίσιμα για την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων.

Από τον Πλαστικό Χειρουργό Ηρακλή Κερασιώτη (www.kerasiotis-plasticsurgeon.gr)

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors shutterstock 2230019823 Κοιλιοπλαστική: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε - Η κοιλιοπλαστική, γνωστή και ως “ανόρθωση κοιλίας” ή “tummy tuck”, είναι μια χειρουργική επέμβαση που αποσκοπεί στη βελτίωση της εμφάνισης της κοιλιακής περιοχής. Αυτό το είδος επέμβασης επιλέγεται συχνά από άτομα που έχουν περίσσεια δέρματος και λίπους στην κοιλιακή περιοχή ή από εκείνα που έχουν χάσει την ελαστικότητα του δέρματος λόγω εγκυμοσύνης, σημαντικής απώλειας βάρους […]