Κληρονοµικότητα & Καρκίνος του Μαστού

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

22 Απριλίου, 2023

Ο Καρκίνος του Μαστού αντιπροσωπεύει το 30% όλων των κακοήθων νεοπλασμάτων του γυναικείου πληθυσμού. Τουλάχιστον το 10% εμφανίζεται σε γυναίκες που έχουν μεταλλάξεις σε γονίδια υψηλής (BRCA1&2) ή μέτριας (PALB2, CHEK2, ATM) διεισδυτικότητας (κληρονομικός Καρκίνος).

Μία βλάβη (μετάλλαξη) στα γονίδια BRCA1&2 αυξάνει το σχετικό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού 5-10 φορές, ενώ στα γονίδια PALB2, CHEK2, ATM 1,5-5 φορές. Η πλειονότητα (~80%) των κληρονομικού τύπου καρκίνων του μαστού προκύπτει από μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1&2.

Μία γυναίκα θα πρέπει να υποβληθεί σε γονιδιακό έλεγχο όταν στο προσωπικό της ιστορικό υπάρχουν αρκετοί συγγενείς με καρκίνο μαστού ή/και ωοθηκών, εμφάνιση καρκίνου μαστού σε συγγενή, σε νεαρή ηλικία (<50 ετών), σε συγγενή με αμφοτερόπλευρο καρκίνο του μαστού, σε άνδρα συγγενή με καρκίνο του μαστού, σε συγγενή με καρκίνο ωοθηκών και βεβαίως, όταν υπάρχει συγγενής με θετικό γενετικό test.

Το αποτέλεσμα του γονιδιακού ελέγχου μπορεί να είναι:

  • ΑΡΝΗΤΙΚΟ: όταν δεν έχει εντοπιστεί κλινικά σημαντική μετάλλαξη αλλά παραμένει ο κίνδυνος του γενικού πληθυσμού
  • ΘΕΤΙΚΟ: όταν έχουν εντοπιστεί παθογόνες μεταλλάξεις
  • ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ: όταν υπάρχουν μεταλλάξεις, που δεν έχουν όμως ακόμη χαρακτηριστεί ως παθογόνες ή καλοήθεις.

Στις γυναίκες με γονιδιακή μετάλλαξη στα γονίδια BRCA1&2, τα «προληπτικά μέτρα» που μπορούν να ληφθούν είναι:

  • η Εντατική παρακολούθηση με σκοπό την πρώιμη διάγνωση
  • η Τροποποίηση παραγόντων κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου μαστού (πχ. αποφυγή παχυσαρκίας, μακροχρόνιας λήψης ορμονών κλπ.)
  • η Χημειοπροφύλαξη με Ταμοξιφένη ή Αναστολείς Αρωματάσης
  • και τέλος, η δραστική αλλά και πλέον αποτελεσματική λύση της Αμφοτερόπλευρης προφυλακτικής Μαστεκτομής (μείωση κινδύνου >95%) και Σαλπιγγο-Ωοθηκεκτομής.

Από τις ασθενείς με καρκίνο του μαστού θα πρέπει να κάνουν γονιδιακό έλεγχο εκείνες που διαγνώσθηκαν σε ηλικία <45 ετών ή με διάγνωση σε οποιαδήποτε ηλικία ή έχουν μέλος της οικογένειας (γονείς, αδέρφια, παιδιά) που έχει διαγνωστεί σε ηλικία <50 ετών, ή υπάρχουν δύο ή περισσότερα μέλη της οικογένειας με καρκίνο του μαστού, παγκρέατος ή/και προστάτη. Επίσης, όσες έχουν διαγνωσθεί με Τριπλά Αρνητικό καρκίνο του μαστού σε ηλικία <60 ετών, ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών ή ιστορικό καρκίνου του μαστού σε άνδρα της οικογένειας.

MyDoctors post klironomikos karkinos mastoy site 1

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors shutterstock 1207250893 1 μαρκοπουλοσ Κληρονοµικότητα & Καρκίνος του Μαστού - Ο Καρκίνος του Μαστού αντιπροσωπεύει το 30% όλων των κακοήθων νεοπλασμάτων του γυναικείου πληθυσμού. Τουλάχιστον το 10% εμφανίζεται σε γυναίκες που έχουν μεταλλάξεις σε γονίδια υψηλής (BRCA1&2) ή μέτριας (PALB2, CHEK2, ATM) διεισδυτικότητας (κληρονομικός Καρκίνος). Μία βλάβη (μετάλλαξη) στα γονίδια BRCA1&2 αυξάνει το σχετικό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού 5-10 φορές, ενώ στα γονίδια PALB2, […]
mastologia.jpg Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις για το Καρκίνο του Μαστού - 1. Τι είναι ο καρκίνος του μαστού και πως δημιουργείται; Ένα ή περισσότερα κύτταρα από τους πόρους ή τα λόβια του μαστού γίνονται παθολογικά (μετάλλαξη) και πολλαπλασιάζονται γρήγορα και ανεξέλεγκτα. Αρχικά παραμένουν μέσα στους πόρους (μη διηθητικό πορογενές καρκίνωμα), ενώ στη συνέχεια μπορούν να διασπάσουν το τοίχωμα του πόρου και να σχηματίσουν έναν όγκο (διηθητικός […]
th-karkinos-mastou.jpg Λίγα λόγια για τον Καρκίνο του Μαστού - – Στατιστικά στοιχεία Στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί πάρα πολύ η συχνότητα του καρκίνου του μαστού. Υπολογίζουμε ότι περίπου μία στις δέκα γυναίκες, κατά τη διάρκεια της ζωής της, θα αναπτύξει ένα καρκίνο στο μαστό της ή σε απόλυτους αριθμούς, έχουμε περίπου 5,5-6.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού στην Ελλάδα ετησίως. Ο […]