Κλιμακτήριος

Κλιμακτήριος είναι, θα περάσει!

ΒΕΡΓΗΣ ΠΑΡΗΣ

14 Μαΐου, 2014

Πόσο σημαντική είναι η περίοδος η κλιμακτήριος στη ζωή μιας γυναίκας; Πώς θα την… ξεπεράσουμε πιο εύκολα;

Η κλιμακτήριος αποτελεί την μεταβατική φάση που προηγείται της διακοπής στην περίοδο της γυναίκας (εμμηνόπαυση). Μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες μέχρι μερικά χρόνια. Στην φάση της κλιμακτηρίου η λειτουργία των ωοθηκών αρχίζει να φθίνει, η ωορρηξία γίνεται ακανόνιστη και η γονιμότητα της γυναίκας περιορίζεται. Ως εμμηνόπαυση ορίζεται η χρονική περίοδος που ακολουθεί ένα έτος μετά την τελευταία έμμηνο ρύση και οφείλεται στην μη αναστρέψιμη και οριστική παύση της λειτουργίας της.

Οι περισσότερες γυναίκες παύουν να έχουν έμμηνο ρύση κατά τα τέλη της πέμπτης δεκαετίας τους, με μέση ηλικία εμμηνόπαυσης το 51ο έτος. Η εμμηνόπαυση που εμφανίζεται σε ηλικία μικρότερη των 40 ετών ονομάζεται πρώιμη εμμηνόπαυση.

Οι αλλαγές που βιώνει μια γυναίκα κατά την κλιμακτήριο διακρίνονται σε φυσικές και ψυχολογικές.

Φυσικές: Στην φάση της κλιμακτηρίου παρατηρείται μείωση του κύκλου, εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, διαταραχές του ύπνου, μεταβολές της διάθεσης, υπερβάλλουσα ευαισθησία, αύξηση σωματικού βάρους, κατάθλιψη και απώλεια της libido.

Ψυχολογικές: Η κλιμακτήριος στις γυναίκες συνδέεται κατά κύριο λόγο με την εμφάνιση κατάθλιψης, η οποία μπορεί να οφείλεται είτε στην μείωση των οιστρογόνων, είτε σε συναισθηματική αντίδραση απέναντι στην γρήγορη αλλαγή συνθηκών.

Σε μερικές γυναίκες, μπορεί να μην εμφανιστεί κανένα σύμπτωμα πριν ή μετά την εμμηνόπαυση.

Ο γυναικολόγος μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση με δύο εξετάσεις:

1. Την μέτρηση της θυλακιοτρόπου ορμόνης στο αίμα

2. Το τεστ Παπανικολάου (ατροφία του κόλπου)

Η μείωση των συμπτωμάτων μπορεί να μειωθεί με την βοήθεια των εξής:

  • Καλή διατροφή
  • Άσκηση
  • Μείωση βάρους – διατήρηση φυσιολογικού
  • Λήψη συμπληρωμάτων (ασβέστιο κ.ά.)
  • Διακοπή καπνίσματος
  • Σωστές ώρες ύπνου

Αξίζει να αναφερθεί ότι η λήψη ορμονικών σκευασμάτων απαιτεί εργαστηριακό έλεγχο και συζήτηση–παρακολούθηση από γυναικολόγο.

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

Κλιμακτήριος Κλιμακτήριος είναι, θα περάσει! - Πόσο σημαντική είναι η περίοδος η κλιμακτήριος στη ζωή μιας γυναίκας; Πώς θα την… ξεπεράσουμε πιο εύκολα; Η κλιμακτήριος αποτελεί την μεταβατική φάση που προηγείται της διακοπής στην περίοδο της γυναίκας (εμμηνόπαυση). Μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες μέχρι μερικά χρόνια. Στην φάση της κλιμακτηρίου η λειτουργία των ωοθηκών αρχίζει να φθίνει, η ωορρηξία γίνεται […]