51x3dxi9.jpg

Κιρσοί των κάτω άκρων, τι επιλογές θεραπείας έχω σήμερα;

ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

3 Φεβρουαρίου, 2017

Στις μέρες μας, ένας ασθενής με κιρσούς των κάτω άκρων, κατά την διαδικασία αναζήτησης μόνιμης, χειρουργικής λύσης, στο πρόβλημά του, πολλές φορές, μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με πολλές διαφορετικές απόψεις και προτάσεις για την θεραπεία του.

Διαφορετικές προσεγγίσεις, διαφορετικά εργαλεία, διαφορετικά υλικά.

Αν, επιπλέον, κάνει και χρήση του διαδικτύου, προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες για την νόσο του, θα εκπλαγεί από την ποικιλία των λύσεων που υπόσχονται οριστική θεραπεία.

Οι ιατρικές προτάσεις που βομβαρδίζουν τη σκέψη του, συνήθως, είναι οι ακόλουθες:

  • Ανοιχτή χειρουργική επέμβαση,
  • Λέιζερ,
  • Ραδιοσυχνότητες,
  • Σκληροθεραπεία με αφρό και
  • Χρήση ειδικής κόλλας.

Πολλές φορές θα νιώσει, μάλλον, περισσότερο μπερδεμένος, παρά «ενημερωμένος» για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματός του.

Η πληροφορία, άλλωστε, του διαδικτύου, αποκτά νόημα μόνο όταν κάποιος θέλει να πληροφορηθεί για τις διαγνώσεις και τις θεραπείες, όπου ο ίδιος ο γιατρός του προτείνει, και όχι φυσικά για να γίνει ειδικός στην θέση του ειδικού!

Είναι αλήθεια ότι η χειρουργική, πολλές φορές, μπορεί να προσφέρει πολλές διαφορετικές λύσεις για την αντιμετώπιση του ίδιου προβλήματος.

Κάποιες φορές οι λύσεις αυτές μπορεί να είναι ισοδύναμες, άλλες φορές, όμως, όχι. Η σύγκριση των διαφορετικών θεραπειών με σωστά επιστημονικά κριτήρια μπορεί να βοηθήσει τον αγγειοχειρουργό να καταλάβει τον ρόλο κάθε τεχνικής έτσι ώστε, εν συνεχεία, να δώσει τις σωστές πληροφορίες στον ασθενή του.

Απαιτείται, λοιπόν, σοβαρή, σωστά οργανωμένη και χρονοβόρα ιατρική έρευνα για να εξαχθούν σωστά συμπεράσματα για τον ακριβή ρόλο κάθε θεραπείας ή τεχνικής.

Έτσι, μία νέα τεχνική, μπορεί να έχει άριστα αρχικά αποτελέσματα, εκ των πραγμάτων όμως, δεν θα μπορούμε να γνωρίζουμε την διάρκεια αυτού του αποτελέσματος, συγκριτικά με άλλες, παλαιότερες μεθόδους.

Επιπλέον, όταν συγκρίνονται διαφορετικές τεχνικές, ένα βασικό επιστημονικό κριτήριο για μια ορθή σύγκριση θεωρείται, εκτός πολλών άλλων κριτηρίων, η εκτέλεση κάθε τεχνικής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αν μία τεχνική δεν εκτελείται σωστά, από άτομα, δηλαδή, που δεν έχουν την απαιτούμενη χειρουργική εμπειρία, τότε αυτή «αδικείται» σε σχέση με κάποια άλλη η οποία εκτελείται άριστα.

Ο συνδυασμός των θεραπευτικών λύσεων μπορεί να προσφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα

Οι παράμετροι που συγκρίνονται σε κάθε έρευνα θεραπείας των κιρσών αφορούν κυρίως στην ασφάλεια της επέμβασης, την αποτελεσματικότητα της επέμβασης, την ταλαιπωρία του ασθενούς, το αισθητικό αποτέλεσμα και την αντοχή του αποτελέσματος στο χρόνο.

Κάποιες θεραπείες είναι καλύτερες από άλλες, σε κάποιες από τις παραπάνω παραμέτρους, γεγονός που σημαίνει ότι πολλές φορές θα πρέπει να γίνει συνδυασμός διαφορετικών μεθόδων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, σαφέστατα, μειονεκτεί σε όλες τις παραπάνω παραμέτρους, σε σύγκριση με άλλες νεότερες τεχνικές και, συνεπώς, σήμερα, δικαιούμαστε να την εγκαταλείψουμε.

Η σκληροθεραπεία, η έγχυση δηλαδή φαρμάκων μέσα σε παθολογικές φλέβες, έχει το πλεονέκτημα της απλής εκτέλεσης, μπορεί να εφαρμοστεί άνετα ακόμη και σε περιβάλλον ιατρείου, χωρίς τομές ή ράμματα, αλλά παρουσιάζει σχετικά μεγαλύτερα μετεγχειρητικά ενοχλήματα, συγκριτικά με το ενδοαυλικό λέιζερ, όπως και σχετικά μικρότερη αντοχή στο χρόνο.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εξαιρετικά ελικωμένες, επιφανειακές και μικρής διαμέτρου φλέβες.

Η ειδική κόλλα, που εγχύεται μέσα στην παθολογική φλέβα, έχει ανώδυνη και άνετη, για τον ασθενή και για το γιατρό εφαρμογή, αφού έχει λιγότερες τεχνικές απαιτήσεις από την πλευρά του χειρουργού.

Αποτελεί ελπίδα για το μέλλον της θεραπείας των κιρσών, αλλά, επί του παρόντος, δεν υπάρχουν δημοσιευμένα στοιχεία για την διατήρηση του αρχικού καλού αποτελέσματος πέραν του έτους.

Επιπλέον, ενώ με το ενδοαυλικό λέιζερ, για έναν έμπειρο χειριστή το μεγάλο μέγεθος της φλέβας δεν αποτελεί πρόβλημα, όσον αφορά την κόλλα, δεν υπάρχουν στοιχεία ανάλογης αποτελεσματικότητας.

Τα επιστημονικά αυτά δεδομένα θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν, πριν την επιλογή της θεραπείας, ειδικά από τους νεότερους ασθενείς που αναζητούν οριστική λύση.

Το ενδοαυλικό λέιζερ αποτελεί την μέθοδο εκείνη που, όταν εφαρμόζεται σωστά, συγκεντρώνει την καλύτερη απόδοση, συνολικά, σε όλες τις προαναφερόμενες παραμέτρους.

Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, χωρίς τομές ή ράμματα, χωρίς ανάγκη νοσηλείας, ακόμη και σε περιβάλλον ιατρείου. Έχει αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα και αντοχή του αρχικά καλού αποτελέσματος στο χρόνο και μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και σε μεγάλου μεγέθους φλέβες.

Τεχνικά, από την πλευρά του χειρουργού, είναι πιο απαιτητική μέθοδος, αλλά με την κατάλληλη εμπειρία μπορεί να αποτελέσει το σημαντικότερο εργαλείο στην αντιμετώπιση των κιρσών σήμερα.

Χαρτογράφηση κιρσών, το πρώτο και ουσιαστικό βήμα της θεραπείας

Πέρα από τις παραπάνω αναφερόμενες τεχνικές, η σημαντικότερη ιατρική πράξη στην μάχη κατά των κιρσών είναι ο λεπτομερής σχεδιασμός της ανατομίας του προβλήματος, διαδικασία γνωστή με τον ιατρικό όρο «χαρτογράφηση».

Η χαρτογράφηση πραγματοποιείται με την βοήθεια των υπερήχων και αποτελεί το πρώτο και σημαντικότερο βήμα προς το σωστό αποτέλεσμα, σημαντικότερο, πολλές φορές, και από την ίδια την θεραπεία ή το υλικό που θα χρησιμοποιήσουμε στο χειρουργείο.

Ιστορικά, η τέχνη της χαρτογράφησης γεννήθηκε και εξελίχθηκε από αγγειοχειρουργούς που ανέλαβαν το βάρος της καινοτομίας των ενδαγγειακών τεχνικών (λέιζερ, ραδιοσυχνότητες και σκληροθεραπεία) αποκτώντας εμπειρία σε τέτοιο βαθμό, όπου μπόρεσαν να εγκαταλείψουν την σαφηνεκτομή σε όλες τις περιπτώσεις των ασθενών τους.

Συμπερασματικά θα λέγαμε τα εξής:

  1. Η σαφηνεκτομή μπορεί να εγκαταλειφθεί σε όλες τις περιπτώσεις ασθενών. Οι νέες ενδοαυλικές τεχνικές προσφέρουν καλύτερο αποτέλεσμα με πολύ μικρότερη ταλαιπωρία.
  2. Το ενδοαυλικό λέιζερ, σε έμπειρα χέρια, έχει το καλύτερο προφίλ αποτελεσματικότητας, ασφάλειας, ελάχιστης ταλαιπωρίας για τον ασθενή και διάρκειας του άριστου αποτελέσματος. Αποτελεί την βασική θεραπεία σε όλες τις περιπτώσεις ασθενών και τις περισσότερες φορές την μόνη θεραπεία. Μπορεί να συνδυαστεί άριστα με την σκληροθεραπεία ή τις μικροφλεβεκτομές, τεχνικές όπου και αυτές πραγματοποιούνται υπό τοπική αναισθησία, χωρίς τομές ή ράμματα.
  3. Η σκληροθεραπεία αποτελεί εξαιρετική συνδυαστική θεραπεία του λέιζερ, ειδικότερα σε περιφερικότερες φλέβες.
  4. Η χρήση της κόλλας αποτελεί μία σοβαρή ελπίδα για ακόμα απλούστερη αντιμετώπιση των κιρσών, επί του παρόντος όμως, σε αντίθεση με το λέιζερ, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για την αντοχή του αποτελέσματος στο χρόνο ή την αποτελεσματικότητά της σε παθολογικές φλέβες μεγάλου μεγέθους.
  5. Τέλος, ο σωστός σχεδιασμός της θεραπείας, με την βοήθεια των υπερήχων, αποτελεί την ουσιωδέστερη ιατρική ενέργεια στην μάχη κατά των κιρσών. Θα έλεγα, ότι, η τέχνη του σχεδιασμού είναι ανεπτυγμένη σε χειρουργούς με δυνατότητα να αποφεύγουν την παλαιά ανοιχτή επέμβαση σε όλες τις περιπτώσεις των ασθενών.

Η δυνατότητα αυτή είναι αποτέλεσμα εκπαίδευσης και εμπειρίας στις δύο σημαντικότερες αλλαγές που έλαβαν χώρα την τελευταία δεκαετία στο πεδίο της αντιμετώπισης των κιρσών: α) ενδοαυλική φλεβική χειρουργική (λέιζερ, ροδιοσυχνότητες, σκληροθεραπεία) και β) υπερηχογραφική καταγραφή της ακριβής ανατομίας του προβλήματος (χαρτογράφηση).

Τελικώς, το σωστό αποτέλεσμα, τις πιο πολλές φορές, εξαρτάται περισσότερο από αυτόν το σχεδιασμό, παρά από το υλικό ή το μέσο που θα χρησιμοποιήσουμε για να καταστρέψουμε μια παθολογική φλέβα που τροφοδοτεί τους κιρσούς!

 

Από τον Αγγειοχειρουργό Dr. Νικόλαο Τσεκούρα.

 

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

img_0421.jpg Όταν η αγγειοχειρουργική χαρίζει ζωή! - Τα τελευταία χρόνια η πληθώρα ενδαγγειακών τεχνολογιών, η χρήση μεθόδων απεικόνισης των αγγείων όπως του κλασσικού ή του ενδαγγειακού υπερήχου, αλλά και οι πρωτοπόρες ενδαγγειακές τεχνικές, έχουν αλλάξει άρδην την αντιμετώπιση των αγγειακών νόσων.Σήμερα, ο αγγειοχειρουργός έχει πολλά και σωτήρια όπλα για να αντιμετωπίσει μια σειρά από σύνθετα και πολλές φορές απειλητικά για την ζωή […]
sklhrotherapy-1.jpg Κιρσοί στους άντρες: Σύγχρονες και ανώδυνες λύσεις - Για τους περισσότερους άνδρες η επίσκεψη στο γιατρό δεν είναι στις προτεραιότητές τους. Είτε αθλείστε, είτε έχετε αφήσει τον εαυτό σας πιο «χαλαρό», πιθανότατα θα δυσκολεύεστε να θυμηθείτε την τελευταία φορά που βρισκόσασταν σε κάποιο ιατρείο. Η έλλειψη συμπτωμάτων ή προβλημάτων υγείας δεν πρέπει να σας αποτρέψει να επισκεφθείτε ένα γιατρό για ένα θέμα όπως […]
asteiazeugaria3-1.jpg Eχουμε φλεβίτιδα και πρόκειται να ταξιδεύσουμε αεροπορικώς.- Τι πρέπει να γνωρίζουμε; - Λίγο καιρό πριν την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών, πολλοί υποψήφιοι ταξιδιώτες με αεροπλάνο, αναρωτιούνται πόσο ασφαλές μπορεί να είναι το ταξίδι τους, ιδιαίτερα αν την ίδια στιγμή ταλαιπωρούνται από κιρσούς των κάτω άκρων, την γνωστή σε όλους μας φλεβίτιδα. Πολλοί ασθενείς με φλεβίτιδα αισθάνονται ανασφάλεια εν όψει ενός αεροπορικού ταξιδιού, ιδιαίτερα όταν η διάρκεια της […]
tsekoursas.jpg Παγκόσμια ελληνική πρωτιά στη θεραπεία γιγάντιας παθολογικής φλέβας - Επιτυχής αντιμετώπιση με λέιζερ, της μεγαλύτερης παθολογικής φλέβας που έχει καταγραφεί παγκοσμίως σε ασθενή με κιρσούς των κάτω άκρων, πραγματοποίησε ο Αγγειοχειρουργός, Νικόλαος Τσεκούρας, MD, ECFMG, PhD. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο ΙΑΣΩ GENERAL. Συγκεκριμένα, γυναίκα ασθενής, 66 ετών, με εκτεταμένους και μεγάλου μεγέθους κιρσούς στο δεξί κάτω άκρο, προσήλθε στο κέντρο του Αγγειοχειρουργού Νικόλαου […]
diavetes_leg.jpg Διαβητικό Πόδι: Χειρουργική Αντιμετώπιση - Διαβητικό Πόδι: Χειρουργική Αντιμετώπιση Η περιφερική αγγειοπάθεια (περιφερική αρτηριακή νόσος) είναι μια κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από απόφραξη των αρτηριών των κάτω άκρων, λόγω ανάπτυξης σε αυτές αθηρωματικών βλαβών. Οι αθηρωματικές βλάβες αποτελούνται από υλικό, το κύριο συστατικό των οποίων είναι τα λίπη. Το υλικό αυτό αναπτύσσεται σταδιακά στο εσωτερικό των αρτηριών, εμποδίζοντας την αιματική […]
51x3dxi9.jpg Κιρσοί των κάτω άκρων, τι επιλογές θεραπείας έχω σήμερα; - Στις μέρες μας, ένας ασθενής με κιρσούς των κάτω άκρων, κατά την διαδικασία αναζήτησης μόνιμης, χειρουργικής λύσης, στο πρόβλημά του, πολλές φορές, μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με πολλές διαφορετικές απόψεις και προτάσεις για την θεραπεία του. Διαφορετικές προσεγγίσεις, διαφορετικά εργαλεία, διαφορετικά υλικά. Αν, επιπλέον, κάνει και χρήση του διαδικτύου, προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες για την […]
m_photo-ntsekouras-copy-1.jpg Τι είναι η μικροφλεβεκτομή; - Η μικροφλεβεκτομή είναι η αφαίρεση παθολογικών επιφανειακών φλεβών μέσω μικροσκοπικών οπών του δέρματος. Η επέμβαση γίνεται με την βοήθεια ειδικού εργαλείου που στο ένα του άκρο έχει άγκιστρο. Το άγκιστρο αυτό εισάγεται μέσα στο δέρμα, μέσω της μικροσκοπικής οπής, και αγκιστρώνει (“ψαρεύει”) τμήμα της φλέβας, που θέλουμε να αφαιρέσουμε. Εν συνεχέια, η φλέβα τραβιέται εκτός […]
m_photo-ntsekouras-copy.jpg Νέα τεχνική βοηθά τους νεφροπαθείς που δεν έχουν ικανές φλέβες για αιμοκάθαρση - Μια νέα τεχνική αγγειακής προσπέλασης, η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μας εξηγεί ο Αγγειοχειρουργός κ. Νικόλαος Τσεκούρας Δρ. της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία εφάρμοσε μαζί με την ομάδα συνεργατών του. Η νέα μέθοδος απευθύνεται σε δεκάδες αιμοκαθαιρόμενους, οι οποίοι έχουν εξαντλήσει τις κλασικές επιλογές φίστουλας στα άνω άκρα και κινδυνεύουν από […]
1-3.jpg Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής: Μια επικίνδυνη πάθηση χωρίς συμπτώματα - Το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής (ΑΚΑ) είναι μια πολύ επικίνδυνη παθολογική κατάσταση που εάν δεν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη της αορτής και σε θανατηφόρα εσωτερική αιμορραγία. Ο κίνδυνος ρήξης μεγαλώνει με την αύξηση του μεγέθους του ανευρύσματος και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Η ρήξη του ανευρύσματος συνοδεύεται από υψηλή θνητότητα […]
imagehandler.jpg Πώς θα μάθω αν έχω στένωση καρωτίδας; - Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της βλάβης των καρδιακών βαλβίδων, της καρδιακής ανεπάρκειας, των καρδιακών αρρυθμιών, ή μιας αιμορραγίας μέσα στους ιστούς του εγκεφάλου. Σύμφωνα με μελέτη του Αμερικάνικου Εθνικού Συμβουλίου για το Εγκεφαλικό, πάνω από τις μισές περιπτώσεις εγκεφαλικών επεισοδίων οφείλονται σε αποφρακτική νόσο των καρωτίδων.    Οι καρωτίδες αρτηρίες τροφοδοτούν […]
Φλεβίτιδα Φλεβίτιδα και αεροπορικά ταξίδια – Τι πρέπει να γνωρίζουμε; - Λίγο καιρό πριν την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών, πολλοί υποψήφιοι ταξιδιώτες με αεροπλάνο, αναρωτιούνται πόσο ασφαλές μπορεί να είναι το ταξίδι τους, ιδιαίτερα αν την ίδια στιγμή ταλαιπωρούνται από κιρσούς των κάτω άκρων, την γνωστή σε όλους μας φλεβίτιδα. Πολλοί ασθενείς με φλεβίτιδα αισθάνονται ανασφάλεια εν όψει ενός αεροπορικού ταξιδιού, ιδιαίτερα όταν η διάρκεια της […]
13495199_1732373077023894_8075997732636139598_n.jpg Αγγειακή προσπέλαση στο κάτω άκρο – Παρουσίαση πρώτου περιστατικού στην Ελλάδα με χρήση της μηριαίας φλέβας - Οι αγγειακές προσπελάσεις στους νεφροπαθείς αποτελούν γραμμές ζωής, αφού, με αυτές, οι ασθενείς μπορούν και συνδέονται στο μηχάνημα της αιμοκάθαρσης, προκειμένου να κρατηθούν στην ζωή. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από τον Αγγειοχειρουργό Νικόλαο Τσεκούρα, και εκλεκτούς συνεργάτες, έγινε χρήση της μηριαίας φλέβας (του εν τω βάθει συστήματος) για κατασκευή αγγειακής προσπέλασης (fistula). Η επέμβαση […]
images-14.jpg Βελτιώνονται οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί με την άσκηση; - Πολλοί ασθενείς αναρωτιούνται αν θα μπορούσαν μέσω της συστηματικής άσκησης να προλάβουν την εμφάνιση ή ακόμη και την εξέλιξη των ευρυαγγειών και των κιρσών τους. Ο αγγειοχειρουργός Νικόλαος Τσεκούρας μας ενημερώνει για τα οφέλη της γυμναστικής στη φλεβική κυκλοφορία των κάτω άκρων και μας συμβουλεύει για το σωστό τρόπο προπόνησης. Όσον αφορά τις ευρυαγγείες η […]
autotherapeia-gia-kikloforiko-fleves-kirsoi-podia1-1.png Τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια στη διάγνωση και αντιμετώπιση των κιρσών των κάτω άκρων; - Οι κιρσοί των κάτω άκρων αποτελούν ένα συχνότατο πρόβλημα υγείας, το οποίο μπορεί να προσβάλει κάτι λιγότερο από το 50% του γενικού πληθυσμού.  Πέρα από ένα αισθητικό πρόβλημα, οι κιρσοί, συχνά, μειώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής. Αυτό γίνεται γιατί συνοδεύονται από ενοχλήματα, όπως πόνος, βάρος, καύσος, κράμπες, φαγούρα και πρήξιμο στην περιοχή των αστραγάλων ή […]
autotherapeia-gia-kikloforiko-fleves-kirsoi-podia1-2.png Τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια στη διάγνωση και αντιμετώπιση των κιρσών των κάτω άκρων; - Οι κιρσοί των κάτω άκρων αποτελούν ένα συχνότατο πρόβλημα υγείας, το οποίο μπορεί να προσβάλει κάτι λιγότερο από το 50% του γενικού πληθυσμού.  Πέρα από ένα αισθητικό πρόβλημα, οι κιρσοί, συχνά, μειώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής. Αυτό γίνεται γιατί συνοδεύονται από ενοχλήματα, όπως πόνος, βάρος, καύσος, κράμπες, φαγούρα και πρήξιμο στην περιοχή των αστραγάλων ή […]
Φλεβική Φλεβική Θρόμβωση: Πώς μπορώ να την αποφύγω; - Τι είναι η εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση; Εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση ονομάζουμε την κατάσταση εκείνη κατά την οποία δημιουργείται θρόμβος (πηγμένο αίμα) μέσα σε μια βαθειά (εσωτερική) φλέβα, σε αντιδιαστολή με την θρόμβωση των κιρσών που αφορά επιφανειακές φλέβες, στην επιφάνεια του δέρματος. Ποια τα συμπώματα μιας ‘εσωτερικής’ θρόμβωσης; Οι μισοί περίπου από τους ασθενείς με […]
φλεβίτιδα Τρία SOS ερωτήματα στον αγγειοχειρουργό για τη φλεβίτιδα - Ο Δρ. Νικόλαος Τσεκούρας, Αγγειοχειρουργός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, απαντά στο Υγείαonline.gr, σε τρία σημαντικά ερωτήματα, αναφορικά με το πρόβλημα της φλεβίτιδας. Η φλεβίτιδα, όρος με τον οποίο είναι γνωστή, στο ευρύ κοινό, η πάθηση των φλεβικών κιρσών στα πόδια μας, αποτελεί τη συχνότερη ασθένεια του κυκλοφορικού συστήματος των κάτω άκρων. Χαρακτηρίζεται από διογκωμένες-φουσκωμένες φλέβες, οι […]
veno1.jpg Η συμβολή της Venowave στη θεραπεία αγγειακών προβλημάτων - Η συσκευή διαλείπουσας συμπίεσης venowave αποτελεί τον πιο σύγχρονο, αποδοτικό και συνάμα διακριτικό τρόπο διαδοχικής συμπίεσης στα κάτω άκρα, προκαλώντας σημαντική βελτίωση της αιματικής κυκλοφορίας των κάτω άκρων σε πληθώρα κλινικών περιπτώσεων. Η συσκευή τοποθετείται στην περιοχή της γάμπας και τμήμα της κινείται με ειδικό κυματοειδή τρόπο, προκαλώντας, έτσι, αύξηση της κυκλοφορίας στο κάτω άκρο. Η συσκευή […]
thumbnail-11.jpg Σβήστε τις ευρυαγγείες! - Ο Δρ. Νικόλαος Τσεκούρας, στις 14/11/2015, συμμετείχε στην 4η Επιστημονική Αγγειολογική Ημερίδα που διοργάνωσε η Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου “Η Σωτηρία”, ως Ομιλητής, στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα: “Θεραπευτική αντιμετώπιση της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας κάτω άκρων”. Το θέμα που ανέπτυξε αφορούσε την χρήση του laser σε αισθητικές επεμβάσεις αντιμετώπισης ευρυαγγειών. Εμείς στα […]
Φλεβική Φλεβική ανεπάρκεια: Εξέταση με χαρτογράφηση του φλεβικού συστήματος - Τι είναι η χαρτογράφηση του φλεβικού συστήματος των κάτω άκρων και γιατί αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη ιατρική πράξη στη μάχη κατά της φλεβικής ανεπάρκειας; Η θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας, και ιδιαιτέρως των κιρσών των κάτω άκρων, που αποτελούν τον συχνότερο εκπρόσωπό της, έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια. Από την εποχή της αιματηρής επέμβασης της […]
19311ddb5e5d92de71efc25cdb927961_l.jpg Πνευμονική Εμβολή: Όταν ο χρόνος πραγματικά μετράει… - Τί είναι η πνευμονική εμβολή; Πνευμονική εμβολή ονομάζουμε το ‘μπλοκάρισμα’ της κύριας αρτηρίας των πνευμόνων από θρόμβο (πηγμένο αίμα). Ο θρόμβος κλείνει τον αυλό της κεντρικής αρτηρίας των πνευμόνων ή κλάδων της, εμποδίζοντας την ροή του αίματος μέσα σε αυτούς, προκαλώντας, κατά συνέπεια, δυσκολίες στην αναπνοή ή και ακόμα και θάνατο. Ο θρόμβος μέσα στις πνευμονικές αρτηρίες […]
diabetic_neuropathy.jpg Διαβητικό Πόδι – Οι 10 εντολές… - Οι ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη μπορεί να εμφανίσουν διάφορα προβλήματα στα πόδια τους. Δυστυχώς, ένα από τα χαρακτηριστικά των διαβητικών ασθενών είναι ότι, ακόμα και μία απλή δερματική βλάβη μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα υγείας, ικανό να απειλήσει ακόμη και την βιωσιμότητα του σκέλους. Ένα από τα βασικότερα προβλήματα των διαβητικών ασθενών, […]
autotherapeia-gia-kikloforiko-fleves-kirsoi-podia1.png Θεραπεία κιρσών με Laser: Η πλέον σύγχρονη και αποτελεσματική θεραπεία για όλες τις περιπτώσεις - Οι κιρσοί των κάτω άκρων, πέραν του αισθητικού προβλήματος που τους συνοδεύει, μπορεί να προκαλούν έντονα ενοχλήματα, όπως καύσος, πόνο, αίσθημα βάρους, κνησμό και πρήξιμο (οίδημα) του σκέλους. Επιπλέον, οι κιρσοί μπορεί να επιπλακούν με πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως θρομβοφλεβίτιδες, οι οποίες, με την σειρά τους, μπορούν να προσβάλουν την ομαλή λειτουργία των πνευμόνων (πνευμονική […]
varicose-leg1.jpg Σύγχρονη διάγνωση και θεραπεία των φλεβικών κιρσών - Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες παθολογικές καταστάσεις των φλεβών των κάτω άκρων; Το φλεβικό σύστημα των ποδιών μας αποτελείται από επιπολής (επιφανειακές), εν τω βάθει (βάθους) και διατιτραίνουσες φλέβες. Με τη βοήθεια βαλβίδων οι επιφανειακές φλέβες μεταφέρουν το αίμα από τα άνω δερματικά στρώματα μέσω των διατιτραινουσών φλεβών στις εν τω βάθει και αυτές με […]