Κιρσοί

Κιρσοί των κάτω άκρων – Επέμβαση με Laser

ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

28 Φεβρουαρίου, 2022

Οι κιρσοί των κάτω άκρων (διογκωμένες φλέβες) αποτελούν ένα συχνότατο πρόβλημα γυναικών και ανδρών, το οποίο εκτός από το αισθητικό κομμάτι, παρουσιάζει πολλαπλά κλινικά προβλήματα και σημαντικές επιπλοκές.

Η αντιμετώπισή τους είναι αποκλειστικά επεμβατική, όπως μας εξηγεί ο εξειδικευμένος στη φλεβολογία, Αγγειοχειρουργός Ιωάννης Παπακώστας.

 Γιατί να επιλέξει ο ασθενής την επέμβαση με Laser, γιατρέ;

Η επέμβαση κιρσών με Laser (ή ενδοφλεβικό laser) αποτελεί την πλέον σύγχρονη και αποτελεσματική τεχνική και υπερτερεί κατά πολύ έναντι όλων των άλλων τεχνικών και επεμβάσεων (ανοιχτό χειρουργείο, σκληροθεραπεία αφρού, ραδιοσυχνότητες). Συνιστάται, δε, ως η επέμβαση εκλογής τόσο στις Ευρωπαϊκές όσο και στις Αμερικανικές κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της φλεβικής νόσου των κάτω άκρων.

Η επέμβαση Laser πραγματοποιείται στις περιπτώσεις στις οποίες διαγιγνώσκεται ανεπάρκεια κεντρικού στελέχους του επιφανειακού δικτύου. Τα στελέχη αυτά ονομάζονται σαφηνείς φλέβες (μείζων, ελάσσων ή επικουρική) και στο 90% των ασθενών με κιρσούς τουλάχιστον ένα στέλεχος ανεπαρκεί. Τα στελέχη αυτά είναι ορατά μόνο με υπερηχογραφικό έλεγχο και πρέπει οπωσδήποτε να διορθώνονται μαζί με τους κιρσούς, μιας και αποτελούν το αίτιο της δημιουργίας τους. Σε περίπτωση που μείνουν χωρίς αντιμετώπιση θα συμβεί πολύ σύντομα επανεμφάνιση της νόσου.

– Η επέμβαση με Laser αφορά σε όλες τις περιπτώσεις και στάδια των κιρσών και ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται;

Με την επέμβαση Laser μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε μέγεθος και στάδιο κιρσών, ενώ οι περιορισμοί της είναι ελάχιστοι και αφορούν συνήθως σε τεχνικά θέματα εφαρμογής του laser στη σαφηνή φλέβα.
Η επέμβαση Laser γίνεται αποκλειστικά με τοπική αναισθησία, δεν απαιτεί νοσοκομειακή υποδομή και νοσηλεία, ενώ μετά το πέρας της ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα και επιστρέφει στο σπίτι του. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Φλεβολογίας η επέμβαση χαρακτηρίζεται ως office surgery (χειρουργείο ιατρείου).

Περιλαμβάνει δύο φάσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται στην ίδια επέμβαση και ο ασθενής δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε άλλη διαδικασία. Η πρώτη φάση αφορά στην καθαυτή επέμβαση με Laser, όπου προωθείται ειδική οπτική ίνα laser εντός της σαφηνούς φλέβας και αφού γίνει τοπική αναισθησία με ειδική τεχνική (tumescent anesthesia), εκτελείται θερμική κατάλυση (καυτηριασμός) και σύγκλειση της φλέβας. Στη δεύτερη φάση πραγματοποιείται πάλι ειδική τοπική αναισθησία γύρω από τους κιρσούς και δια μέσου μικρών οπών (1-1,5 χιλιοστά) οι κιρσοί αφαιρούνται (φλεβεκτομή). Σε κάποιες περιπτώσεις μικρών κυρίως κιρσών μπορεί αντί για φλεβεκτομή να πραγματοποιηθεί σκληροθεραπεία αφρού. Με το τέλος της επέμβασης εφαρμόζεται ελαστική περίδεση και ο ασθενής κινητοποιείται αμέσως.

– Υπάρχουν ενδεχόμενες επιπλοκές κατά την επέμβαση και ποιος είναι ο χρόνος αποκατάστασης;

Οι επιπλοκές της τεχνικής είναι μηδενικές, ενώ μηδενικός ή ελάχιστος είναι και ο μετεγχειρητικός πόνος. Η συνολική αποκατάσταση έχει διάρκεια λίγων ημερών, στις οποίες ο ασθενής είναι πλήρως λειτουργικός και κινητοποιημένος. Τα συμπτώματα που προκαλούνται από τους κιρσούς εξαφανίζονται σχεδόν άμεσα, ενώ το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο και σαφώς ανώτερο των άλλων τεχνικών.

Συνιστάται στους ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε επέμβαση κιρσών να λαμβάνουν εκτίμηση από αγγειοχειρουργούς με εμπειρία και εξειδίκευση στις επεμβάσεις laser, ώστε να επωφεληθούν των πολλαπλών πλεονεκτημάτων της σύγχρονης αυτής μεθόδου.

Από τον Αγγειοχειρουργό, Ιωάννη Παπακώστα

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

Κιρσοί Κιρσοί των κάτω άκρων – Επέμβαση με Laser - Οι κιρσοί των κάτω άκρων (διογκωμένες φλέβες) αποτελούν ένα συχνότατο πρόβλημα γυναικών και ανδρών, το οποίο εκτός από το αισθητικό κομμάτι, παρουσιάζει πολλαπλά κλινικά προβλήματα και σημαντικές επιπλοκές. Η αντιμετώπισή τους είναι αποκλειστικά επεμβατική, όπως μας εξηγεί ο εξειδικευμένος στη φλεβολογία, Αγγειοχειρουργός Ιωάννης Παπακώστας. – Γιατί να επιλέξει ο ασθενής την επέμβαση με Laser, γιατρέ; Η επέμβαση […]