Κήλες κοιλιακού τοιχώματος: Πώς αντιμετωπίζονται ανώδυνα και αποτελεσματικά

ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΙΟΣ

15 Ιουλίου, 2024

Κήλη είναι η προβολή ενός κοιλιακού σπλάγχνου (λίπος, έντερο) διαμέσου ενός χάσματος του κοιλιακού τοιχώματος, που προκαλεί συχνά μια διόγκωση κάτω από το δέρμα της κοιλιάς. Έχουμε πολλών ειδών κήλες, ανάλογα με την περιοχή της κοιλιακής χώρας που εμφανίζονται, όπως βουβωνοκήλη, ομφαλοκήλη, κοιλιοκήλη, μηροκήλη, επιγαστρική κήλη και κήλη Spiegel. Κήλες μπορούν να δημιουργηθούν σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και στα παιδιά τις περισσότερες φορές είναι εκ γενετής.

Ο Χειρουργός Φώτιος Αντωνακόπουλος μας δίνει απαντήσεις για τον τρόπο που τις αντιμετωπίζουμε και τους κινδύνους που κρύβουν.

Ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες δημιουργίας της κήλης;

Είναι η κληρονομικότητα, η έντονη σωματική άσκηση, η παχυσαρκία, η δυσκοιλιότητα, οι πολλαπλοί τοκετοί, οι μετεγχειρητικές τομές και τα τραύματα.

Με τι συμπτώματα εμφανίζονται;

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι πόνος, κάψιμο, αίσθηση βάρους και διόγκωση στο σημείο της κήλης. Η διόγκωση αυτή μεταβάλλεται με την κίνηση ή τον βήχα. Με την πάροδο του χρόνου, η κήλη μεγαλώνει σε μέγεθος με αύξηση του πόνου και περιορισμό των καθημερινών δραστηριοτήτων. Επειδή τις περισσότερες φορές μέσα στην κήλη εγκλωβίζεται έντερο, προκαλεί έντονη δυσκοιλιότητα. Η σημαντικότερη επιπλοκή της κήλης είναι ο στραγγαλισμός (περίσφιξη) του εντέρου, το οποίο αποφράσσεται (ειλεός) και νεκρώνεται (ρήξη) θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς.

Με ποιο τρόπο διορθώνεται μια κήλη;

Δυστυχώς τα συντηρητικά μέσα, όπως η χρήση ειδικών ζωνών για κήλες ή η αποφυγή άρσης βάρους, δε διορθώνουν μια κήλη. Αντίθετα, όσο περνάει ο καιρός η κήλη μεγαλώνει σε διαστάσεις εγκλωβίζοντας όλο και μεγαλύτερο μέρος εντέρου εντός της, αυξάνοντας τις πιθανότητες σοβαρών επιπλοκών. Η αντιμετώπιση της κήλης γίνεται χειρουργικά με τοποθέτηση πλέγματος που σφραγίζει το κηλικό χάσμα και ενισχύει το κοιλιακό τοίχωμα. Το πλέγμα είναι απόλυτα συμβατό με τον ανθρώπινο οργανισμό και ενσωματώνεται πλήρως χωρίς να προκαλεί φλεγμονή ή άλλη αντίδραση.

Ποιες είναι οι σύγχρονες και πιο ανώδυνες μέθοδοι για την αποκατάσταση της κήλης;

Στις μέρες μας, η λαπαροσκοπική και η ρομποτική χειρουργική έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τις κλασικές ανοιχτές μεθόδους. Η λαπαροσκόπηση διορθώνει το πρόβλημα της κήλης μέσα από μικροτομές (0,5-1 εκατοστό) και με τη βοήθεια κάμερας υψηλής ανάλυσης μεγεθύνει την εικόνα έως και 20 φορές και μας επιτρέπει να διακρίνουμε εύκολα αγγεία και νεύρα, χωρίς να τα τραυματίζουμε. Η τελευταία εξέλιξη της λαπαροσκόπησης είναι η ρομποτική χειρουργική που προσφέρει ακόμη καλύτερα εργαλεία και τρισδιάστατη απεικόνιση κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Είναι εξίσου αποτελεσματική η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της κήλης σε σχέση με την ανοιχτή χειρουργική; Ποια είναι τα πλεονεκτήματά της;

Όχι μόνο είναι εξίσου αποτελεσματική, βάσει πολλών διεθνών μελετών, αλλά υπερτερεί έναντι της ανοιχτής μεθόδου σε πολλά σημεία. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου δεν υπάρχει απώλεια αίματος και η επέμβαση ολοκληρώνεται εντός 45 λεπτών. Ο πόνος μετά το χειρουργείο είναι ήπιος και αντιμετωπίζεται με κοινά παυσίπονα. O ασθενής σηκώνεται από το κρεβάτι μετά από δύο ώρες και λαμβάνει εξιτήριο την ίδια ημέρα, λίγες ώρες μετά το χειρουργείο. Η πλήρης επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται εντός 2 ημερών και περιλαμβάνει περπάτημα, οδήγηση και ανεβοκατέβασμα σε σκάλες. Προσοχή θέλει μόνο η έντονη σωματική άσκηση και η υπερβολική άρση βάρους για 20 ημέρες περίπου μετά την επέμβαση. Οι πιθανότητες υποτροπής είναι ελάχιστες και το αισθητικό αποτέλεσμα άριστο.

Από τον Γενικό Χειρουργό Φώτιο Αντωνακόπουλο (www.antonakopoulosfotis.eu)

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors shutterstock 2312343281 Κήλες κοιλιακού τοιχώματος: Πώς αντιμετωπίζονται ανώδυνα και αποτελεσματικά - Κήλη είναι η προβολή ενός κοιλιακού σπλάγχνου (λίπος, έντερο) διαμέσου ενός χάσματος του κοιλιακού τοιχώματος, που προκαλεί συχνά μια διόγκωση κάτω από το δέρμα της κοιλιάς. Έχουμε πολλών ειδών κήλες, ανάλογα με την περιοχή της κοιλιακής χώρας που εμφανίζονται, όπως βουβωνοκήλη, ομφαλοκήλη, κοιλιοκήλη, μηροκήλη, επιγαστρική κήλη και κήλη Spiegel. Κήλες μπορούν να δημιουργηθούν σε οποιαδήποτε […]