text82.jpg

Καισαρική : Από την προετοιμασία έως το πρώτο κλάμα

ΓΚΑΡΑΒΕΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

27 Απριλίου, 2015

Πώς αποφασίζουμε αν χρειάζεται καισαρική τομή σε μια έγκυο; Πώς γίνεται η επέμβαση; Χρειάζονται ράμματα; Οι κίνδυνοι για μαμά και παιδί.

Η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή χώρα στην οποία εμφανίζεται πιο συχνά το “φαινόμενο” καισαρική. Γιατί ; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τη μητέρα και το παιδί ;

Εστιάζουμε σε μια χειρουργική επέμβαση που σώζει χιλιάδες ζωές, αλλά χρησιμοποιείται συχνά για λόγους ευκολίας.
Το ποσοστό των καισαρικών αυξάνεται σταθερά. Στην Ελλάδα, το 38% των παιδιών που γεννιούνται είναι μέσω της καισαρικής, δίνοντας στη χώρα μας ένα ευρωπαϊκό “πρωτείο”.

Καισαρική : Προσοχή στην κατάχρηση!

Η προσφυγή σε καισαρική δεν είναι πάντα δικαιολογημένη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), οι καισαρικές πρέπει να περιορίζονται στο 15 % των γεννήσεων. Στην Ευρώπη, χώρες όπως η Ολλανδία (15 %) και η Σλοβενία (14 %) ακολουθούν αυτές τις προδιαγραφές. Η επέμβαση αυτή, στην πραγματικότητα, θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, όταν η υγεία του παιδιού ή της μητέρας είναι σε κίνδυνο.

Καισαρική γιατί και για ποιον;

Η καισαρική επέτρεψε πολλά παιδιά να γεννιούνται χωρίς προβλήματα. Ωστόσο, αυτή η χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να προορίζεται για ειδικές περιπτώσεις.
Υπάρχουν δύο διαφορετικές καταστάσεις : Υπάρχει η επείγουσα καισαρική, η οποία είναι απαραίτητη όταν συμβαίνει κάτι που σε αναγκάζει να αλλάξεις τον τρόπο του τοκετού και υπάρχει και η προγραμματισμένη καισαρική, η οποία αποφασίζεται εκ των προτέρων » για μια γυναίκα που δεν μπορεί να γεννήσει με φυσικά μέσα. »

Για να αποφασιστεί κατά πόσον πρέπει κανείς να προβεί σε επέμβαση ή όχι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη » όλες οι καταστάσεις δυσχέρειας του εμβρύου πριν από τη γέννησή του (το μωρό είναι πολύ μεγάλο για τη λεκάνη της μητέρας, του τραχήλου της μήτρας … δυστοκία), όλες τις καταστάσεις που μπορεί να αξιολογηθούν κατά τη χρονική διάρκεια του τοκετού (μητρική ασθένεια, κόπωση, πόνος … ) και όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με τη μητέρα ή το έμβρυο στο πέρασμα από τον πυελογεννητικό σωλήνα. Σε σχέση με το έμβρυο, η καισαρική μπορεί να εφαρμοσθεί μόνο όταν είναι πρόωρο, ή αν αυτό συμβαίνει σε μια ανώμαλη προβολή».

Η προγραμματισμένη καισαρική

Το πρόβλημα του φυσικού τοκετού είναι ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε ούτε την ημέρα ούτε την ώρα της γέννησης του μωρού. Θα ήταν πολύ πιο άνετο αν θα μπορούσαμε να επιλέξουμε την ακριβή ημερομηνία της γέννησής μας !
Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η προοπτική του πόνου στη γέννα δεν προσελκύει …έτσι μερικές φορές δημιουργείται η λανθασμένη εντύπωση ότι η ανάκαμψη μετά από την καισαρική είναι πιο εύκολη, οδηγώντας έτσι όλο και περισσότερες γυναίκες να απαιτούν καισαρική ώστε να εξασφαλίσουν πιο “άνετη” γέννα.
‘’Υπάρχουν γυναίκες που δεν θέλουν να γεννήσουν κολπικά «.

Κάποτε, δεν θα μπορούσαν να γίνουν δεκτές αυτές οι αιτήσεις. Σήμερα, ωστόσο, αρκεί η έγκριση μόνο του γιατρού. Η απόφαση αυτή έχει συχνά ψυχολογικά κίνητρα, επειδή οι γυναίκες φοβούνται τον φυσιολογικό τοκετό ή έχουν άλλες ανησυχίες. Θέλουν να είναι σίγουρες ότι το παιδί τους θα γεννηθεί, αυτήν την ημέρα αυτή τη στιγμή και ότι όλα είναι έτοιμα.

Καισαρική : Πώς εκτελείται ;

Πώς είναι η διαδικασία ; Ποιες είναι οι συνέπειές της ; Παραμένει μια ουλή ; Εδώ είναι οι απαντήσεις στις ερωτήσεις σας.

Η καισαρική γίνεται στο χειρουργείο (ενώ ο φυσιολογικός τοκετός λαμβάνει χώρα στην αίθουσα τοκετών).
Σε γενικές γραμμές, η όλη διαδικασία διαρκεί λιγότερο από μία ώρα.

Καισαρική: Κίνδυνοι για τη μαμά

Η καισαρική είναι μια πολύ διαδεδομένη και ασφαλής χειρουργική επέμβαση, αν γίνεται σε ιδανικές συνθήκες, της οποίας όμως δεν πρέπει να υποτιμούμε τους κινδύνους.

Με την πρώτη προγραμματισμένη καισαρική, τα προβλήματα είναι μέτρια. Με επείγουσα καισαρική μπορεί να υπάρχει κάποια επιπλοκή παραπάνω, αλλά αυτές είναι σπάνιες περιπτώσεις και οι κίνδυνοι για το μωρό είναι περιορισμένοι.
Όσον φορά τη μητέρα, ο κολπικός τοκετός είναι ο καλύτερος τρόπος, γιατί η καισαρική παραμένει μια επέμβαση. Μπορεί να προκληθούν, για παράδειγμα, βλάβες στην ουροδόχο κύστη . Άλλοι πιθανοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν :

Μια μόλυνση που προκαλείται από τα βακτήρια που υπάρχουν στο χειρουργείο. Σε γενικές γραμμές, αυτό είναι ένα ρίσκο που παίρνετε κατά τη διάρκεια κάθε χειρουργικής επέμβασης, ακόμη και όταν οι κανόνες υγιεινής τηρούνται αυστηρά.

Αιμορραγία κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης, στην οποία, ωστόσο, η ιατρική ομάδα είναι έτοιμη να αντιδράσει.

Μία θρόμβωση ή ο σχηματισμός ενός θρόμβου αίματος, που μπορεί να μετακινηθεί προς στους πνεύμονες και να προκαλέσει εμβολή.
Ακόμα και ο κολπικός τοκετός μπορεί να είναι επικίνδυνος.

Ακόμα και ως επιλογή, η καισαρική δεν είναι εύκολο να αντιμετωπισθεί ψυχολογικά. Αλλά είναι δύσκολο να γενικεύσουμε, γιατί κάθε μητέρα ζει την εμπειρία με τον δικό της τρόπο.

Καισαρική: Οι κίνδυνοι για το παιδί

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η καισαρική γίνεται για το συμφέρον του παιδιού. Υπάρχουν όμως και κίνδυνοι.

Αρκετές μελέτες, για παράδειγμα, έχουν δείξει ότι τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από άσθμα από εκείνα που γεννήθηκαν φυσιολογικά. Αυτό συμβαίνει επειδή, σε γενικές γραμμές, η τομή γίνεται λίγο πριν το παιδί είναι «έτοιμο» να γεννηθεί. » Το παιδί έχει πνευμονική ανωριμότητα σε σύγκριση με τον κολπικό τοκετό” .
Μια προγραμματισμένη καισαρική, αν δεν υπάρχουν αντενδείξεις, λαμβάνει χώρα προς το τέλος της εγκυμοσύνης, ή μετά από 39 εβδομάδες.

Καισαρική: Η μετεγχειρητική πορεία

Μετά από μια καισαρική, η παραμονή στο νοσοκομείο διαρκεί περίπου τρεις ημέρες, όπως και στην περίπτωση των άλλων χειρουργικών επεμβάσεων. Ωστόσο, δεν πρέπει να υποτιμούμε τις συνέπειες της καισαρικής και την τήρηση της επαρκούς ανάπαυσης. Λάβετε υπόψη ότι :

Ο πόνος δεν είναι κατ ‘ ανάγκη ισχυρότερος μετά από μια καισαρική από ό, τι μετά από μια φυσιολογική γέννα. Αναφορικά, μεταξύ των ενοχλήσεων μετά τον τοκετό είναι η απώλεια αίματος και η επανατοποθέτηση της μήτρας. Η δεύτερη και τρίτη ημέρα είναι πιο δυσάρεστες λόγω της ανάκαμψης της εντερικής διέλευσης. Μετά από αυτό το στάδιο επέρχεται η πλήρης ανάκαμψη.

Ακόμα και μετά από μια καισαρική, μπορεί να χρειαστεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης του περινέου, όπως στην περίπτωση του φυσιολογικού τοκετού. Το πυελικό έδαφος, στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι κουρασμένο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συζητήστε με τον γιατρό σας ή τη μαία σας.

Μπορείτε να ξεκινήσετε μια ελαφριά αθλητική άσκηση, που δεν ταλαιπωρεί τους κοιλιακούς σας, αρκεί η αποκατάσταση της τομής να είναι σε ένα προχωρημένο στάδιο. Επίσης, σε αυτή την περίπτωση, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Μετά από καισαρική: Οι συναισθηματικές συνέπειες

Ο συναισθηματικός δεσμός μεταξύ της μητέρας και του παιδιού είναι διαφορετικός μετά από καισαρική ; Ως θέμα είναι πολύ δύσκολο να διερευνηθεί.

Κατά τη διάρκεια του τοκετού, η μητέρα εκκρίνει πολλές ορμόνες, συμπεριλαμβανομένης της ωκυτοκίνης, υπεύθυνης για τις συσπάσεις που επιτρέπουν τη γέννηση του εμβρύου. Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, αυτή η ορμόνη συμβάλλει επίσης στην ανάπτυξη των δεσμών μεταξύ της μητέρας και του παιδιού. Διαταράσσοντας αυτή την ισορροπία με την καισαρική θα μπορούσαμε να έχουμε αρνητικές συνέπειες.

«Στην πραγματικότητα, η καισαρική δεν επηρεάζει αρνητικά τους δεσμούς μεταξύ της μητέρας και του μωρού,» σε αυτή την περίπτωση, δεν πρέπει να ανησυχεί κανείς. Αν υπάρχει μια επαφή δέρμα -δέρμα, είναι καλύτερα. Σε αντίθετη περίπτωση, ωστόσο, δεν μπορεί να ειπωθεί ότι η μητέρα κατέστρεψε τη σχέση με το παιδί της. Το γεγονός παραμένει ότι η επαφή μητέρας-παιδιού είναι πιο έντονη στη διάρκεια της γαλουχίας.

Εγκυμοσύνη μετά από καισαρική τομή : Υπάρχουν κίνδυνοι ;

Η καισαρική μπορεί να ασκηθεί αρκετές φορές στην ίδια γυναίκα. Αυτό δεν σημαίνει , ωστόσο, ότι αυτή η επέμβαση πρέπει να γίνεται σε κάθε τοκετό. Θα πρέπει να αξιολογηθεί σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά, λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες της πρώτης καισαρικής.

Μεταξύ των πιο συχνών κινδύνων είναι η παθολογική εμφύτευση του πλακούντα στις επόμενες εγκυμοσύνες : έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες για προδρομικό και για στιφρό πλακούντα.

Παρά το γεγονός ότι είναι όλο και πιο αποτελεσματική και ασφαλής, η καισαρική δεν είναι μία επέμβαση ρουτίνας.
Ωστόσο, είναι μια χειρουργική επέμβαση, η πιο κοινή στις δυτικές χώρες και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν κίνδυνοι για τη μητέρα ή το παιδί.

Όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν καισαρική για την άνεση, ξεχνώντας τις πιθανές επιπλοκές (θρόμβωση και μόλυνση για τη μαμά, αναπνευστικά προβλήματα για το μωρό … ) .
Ωστόσο, αυτές είναι εξαιρέσεις : γενικά, η καισαρική είναι μια επέμβαση γρήγορη και χωρίς κινδύνους.

Δρ Αθανάσιος Β. Γκαραβέλας

          MD, MSc, MMSc

Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

708431_w650.jpg Τι πρέπει να κάνουμε και τι οχι κατα τη διάρκεια της εγκυμοσύνης - Είναι φυσικό κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, να πρέπει η έγκυος να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει και τι όχι. Ο καλύτερος τρόπος που μπορεί να ενεργήσει είναι αποφεύγοντας τις ακρότητες! ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΙΝΩ ΚΑΦΕ; Μπορεί να έχετε συνηθίσει να πίνετε πολύ καφέ. Ίσως όμως ήρθε η ώρα να τον περιορίσετε! Όπως και άλλα […]
105242.jpg Πόσο ωφελεί η μουσική την έγκυο; - Η αίσθηση της ακοής είναι η πρώτη που αναπτύσσεται στο έμβρυο γύρω στους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Μέσα από την ακοή επικοινωνεί με το εξωμήτριο περιβάλλον του. Κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας περιόδου, το έμβρυο δέχεται ένα πλήθος ηχητικών ερεθισμάτων, όπως τον ήχο της καρδιάς της μητέρας, τον ήχο της αναπνοής της και της […]
doc-patient-woman-660.jpg Γυναικολογικές εξετάσεις μετά το καλοκαίρι: Τα »S.O.S» του γυναικολόγου - Ποιοι είναι οι συνηθέστεροι λόγοι για την αύξηση των επισκέψεων στον γυναικολόγο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές; Τα συνηθέστερα συμπτώματα. Διακοπές, ψυχαγωγία, διασκέδαση, ταξίδια με τον σύντροφο : το καλοκαίρι πολλαπλασιάζονται οι ευκαιρίες για περισσότερες σεξουαλικές επαφές, συχνά απροστάτευτες. Μια έρευνα επιβεβαίωσε ότι το 56 % των νέων που είχαν τις πρώτες σεξουαλικές επαφές ήταν κατά […]
bikini25-660.jpg 10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την κολπική μυκητίαση! - Τι προκαλεί την μυκητιασική λοίμωξη και ποια είναι τα συμπτώματα. Τι μπορείτε να κάνετε αν η μόλυνση εμφανίζεται κατ ‘ επανάληψη. Ποια είναι η θεραπεία. Η αιτία είναι η έλλειψη υγιεινής; Είναι πολύ σπάνιο πως η κολπική μυκητίαση προκαλείται από την κακή υγιεινή. Είναι πολύ σημαντικό να πλένεστε πάντα από εμπρός προς τα πίσω μετά […]
mhtera-emvruo.jpg DNA τεστ του εμβρύου (Verinata Test): Πότε το επιλέγουμε - Λήψη CVS/ αμνιοπαρακέντηση ή DNA τεστ του εμβρύου (Verinata Test): τι να διαλέξετε; Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των δύο τύπων των εξετάσεων και πότε χρειάζονται; Η επιστημονική κοινότητα συνιστά : Πρώτον αυχενική διαφάνεια, στη συνέχεια, τεστ DNA και εάν είναι απαραίτητο αμνιοπαρακέντηση. Είναι μια εξέταση screening προγεννητική, με σκοπό την εκτίμηση του κινδύνου του […]
thumbnail-3.jpg Εγκυμοσύνη και ξεκούραση στο κρεβάτι, oι αρνητικές επιπτώσεις υπερτερούν των πλεονεκτημάτων - Όταν η εγκυμοσύνη παρουσίαζε κάποια επιπλοκή η βασική αρχή καταπολέμησης της ήταν η απόλυτη ανάπαυση στο κρεβάτι. Λόγω των ενδεχόμενων επιπτώσεων ως αποτέλεσμα της διαρκής ακινησίας   αναθεωρήθηκε αυτη η προτροπή . Πρώιμες συσπάσεις; Κίνδυνος πρόωρου τοκετού; Η λύση ήταν κάποτε: ανάπαυση, ξεκούραση και μετά πάλι ανάπαυση στο κρεβάτι για τη μέλλουσα μητέρα. Με τον τρόπο […]
text82.jpg Καισαρική : Από την προετοιμασία έως το πρώτο κλάμα - Πώς αποφασίζουμε αν χρειάζεται καισαρική τομή σε μια έγκυο; Πώς γίνεται η επέμβαση; Χρειάζονται ράμματα; Οι κίνδυνοι για μαμά και παιδί. Η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή χώρα στην οποία εμφανίζεται πιο συχνά το “φαινόμενο” καισαρική. Γιατί ; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τη μητέρα και το παιδί ; Εστιάζουμε σε μια χειρουργική επέμβαση που σώζει […]
Γιόγκα Γιόγκα στην εγκυμοσύνη: Χαλαρώστε από το άγχος της κύησης - Η γιόγκα βοηθά τις έγκυες μητέρες να χαλαρώσουν και να περάσουν καλύτερα τους εννέα πολύτιμους μήνες. Όσα πρέπει να ξέρετε πριν τη δοκιμάσετε. Η γιόγκα είναι μια αρχαία πρακτική που έχει τις ρίζες της στην ινδουιστική θρησκεία. Η λέξη γιόγκα προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη «yuj «, η οποία περιγράφει τη δράση της ένωσης. Στη […]
Υγιεινή Υγιεινή ζωή για τις μέλλουσες μητέρες - Αν σκέφτεστε να μείνετε έγκυος, και ιδιαίτερα αν δυσκολεύεστε να συλλάβετε, τότε θα πρέπει μία από τις προτεραιότητές σας να είναι η εξασφάλιση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Ίσως να εκπλαγείτε αν μάθετε πόσο έντονα μπορεί να επηρεάσει ο τρόπος ζωής μας την υγεία του αναπαραγωγικού συστήματος και του αναπτυσσόμενου εμβρύου. Η φροντίδα της υγείας μας […]