χαμόγελο

Κεραμικές όψεις για λαμπερό χαμόγελο

ΠΑΝΤΖΑΡΗ ΦΩΤΕΙΝΗ

22 Ιουλίου, 2022

Σε μια εποχή που το χαμόγελο παραμένει ακόμα κρυμμένο από μάσκες, η ανάγκη για διατήρηση ενός υγιούς στοματικού περιβάλλοντος δείχνει όλο και πιο επιτακτική. Ένα υγιές στόμα με ακέραια δόντια και σφριγηλά ούλα θα μας εξασφαλίσει μια καλή στοματική υγεία, θα μασάμε σωστά και θα τρεφόμαστε όπως απαιτείται για τη γενική μας υγεία.

Η Προσθετολόγος Φωτεινή Παντζάρη, μας εξηγεί πώς θα αποκτήσουμε ένα λαμπερό χαμόγελο με καθαρά, καλοσχηματισμένα δόντια, για την ενίσχυση της υγείας μας και την τόνωση της αυτοπεποίθησής μας!

– Τι είναι οι όψεις πορσελάνης και σε ποιους απευθύνονται;

Οι όψεις πορσελάνης είναι αισθητικές αποκατάστασεις μερικής κάλυψης, που τοποθετούνται στις μπροστινές επιφάνειες των δοντιών και αποτελούν σε ποιότητα και μακροβιότητα, κορυφαία αισθητική αποκατάσταση. Είναι άκρως συντηρητική επιλογή, καθώς διαμορφώνεται ελάχιστα ή και καθόλου, μόνο η εξωτερική επιφάνεια των δοντιών, διατηρώντας την οπίσθια αυτών. Με διαυγή, πολυχρωματικά και λεία στην υφή υλικά, ο ασθενής μπορεί να αλλάξει το χρώμα, το σχήμα, το μέγεθος και τη θέση των δοντιών όσον αφορά στα παρακείμενα, αλλά και στα δόντια του αντίθετου φραγμού.

– Πιο συγκεκριμένα, τι μπορούν να διορθώσουν οι όψεις πορσελάνης;

Οι ολοκεραμικές όψεις μπορούν:

  • να κλείσουν το διάστημα μεταξύ δύο ή και περισσότερων δοντιών/ αραιοδοντία
  • να αποκαταστήσουν ένα δόντι που έσπασε, αντιγράφοντας τα γειτονικά φυσικά
  • να δώσουν ένα πιο αρμονικό περίγραμμα και μέγεθος π.χ. σε ένα μικρό πλάγιο τομέα (peg- shaped lateral) και σε μεγαλύτερη έκταση/ περισσότερα δόντια στο φραγμό
  • να διορθώσουν στρεβλοδοντίες και συνωστισμό
  • να αλλάξουν το χρώμα και τη θέση ομάδας δοντιών (4-6-10 δόντια)
  • να ‘γεμίσουν’ ανυποστήριχτα χείλη και παρειές, δίνοντας ένα πιο ολοκληρωμένο χαμόγελο
MyDoctors Pantzai eikones min 1

Περιστατικά με χρήση 4 κεραμικών όψεων (ΕΙΚΟΝΑ 1) ή στο σύνολο του φραγμού (ΕΙΚΟΝΑ 2)

– Υπάρχουν περιορισμοί στη συγκεκριμένη θεραπευτική επιλογή;

Οι όψεις πορσελάνης δεν είναι η κατάλληλη οδοντιατρική λύση σε δόντια δυσχρωματικά, καθώς το μικρό πάχος τους δε δύναται να καλύψει το υπάρχον χρώμα και σε δόντια ενδοδοντικά θεραπευμένα ή μηχανικά ταλαιπωρημένα, που απαιτούν ολοκληρωμένη κάλυψη με στεφάνες. Στους περιορισμούς, θα έπρεπε να αναφερθεί ότι λόγω αναλλοίωτου χρώματος των όψεων, στην περίπτωση χρωματικής αλλαγής δοντιών, απαιτείται μεγάλος αριθμός όψεων ή διατήρηση των φυσικών δοντιών στο χρώμα επιλογής.

– Είναι εύκολη διαδικασία η τοποθέτηση όψεων πορσελάνης; Είναι προβλέψιμο το αποτέλεσμα;

Σε ένα σύγχρονο προσθετολογικό ιατρείο με ενδοστοματικό σαρωτή τα βήματα είναι απλά. Στο πρώτο ραντεβού γίνεται η ψηφιακή αποτύπωση των δοντιών, της σχέσης των γνάθων και η λήψη φωτογραφιών. Στο δεύτερο χρησιμοποιώντας τις βιβλιοθήκες δοντιών και κατάλληλα λογισμικά γίνεται ο σχεδιασμός και η προσομοίωση του χαμόγελου. Ο ασθενής έχοντας δει το μελλοντικό του χαμόγελο, προχωρά στην υλοποίηση και φεύγει με προσωρινές αποκαταστάσεις και στο επόμενο γίνεται η συγκόλληση.

– Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας;

Οι κεραμικές όψεις είναι μια εύκολη λύση για αψεγάδιαστο φυσικό χαμόγελο. Η φύση σε αρκετές περιπτώσεις δίνει αρμονικά χαμόγελα, που με την απαραίτητη πρόληψη και συντήρηση διατηρούνται. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί στους ειδικούς.

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

χαμόγελο Κεραμικές όψεις για λαμπερό χαμόγελο - Σε μια εποχή που το χαμόγελο παραμένει ακόμα κρυμμένο από μάσκες, η ανάγκη για διατήρηση ενός υγιούς στοματικού περιβάλλοντος δείχνει όλο και πιο επιτακτική. Ένα υγιές στόμα με ακέραια δόντια και σφριγηλά ούλα θα μας εξασφαλίσει μια καλή στοματική υγεία, θα μασάμε σωστά και θα τρεφόμαστε όπως απαιτείται για τη γενική μας υγεία. Η Προσθετολόγος […]